2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

EU-kártya: ha külföldön ér a baj

2011. december 08. csütörtök, 19:20
Címkék:

A közelmúltban történt egyiptomi tragikus esemény és a hamarosan kezdődő síszezon kapcsán ismét aktuális téma az utasbiztosítás, és a külföldi egészségügyi szolgűltatások igénybevételének módja. Fontos tudni, hogy van segítség, csupán a tervezett utazás előtt némi utánajárásra és ügyintézésre van szükség. Köthetünk utasbiztosítást, vagy igényelhetünk az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerveknél európai egészségbiztosítási kártyát (röviden: EU-kártya), illetve az Európai Unión kívüli ellátásnál utólagos költségtérítés is kérelmezhető - tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének igazgatója.

 

backpack-travel

 

Utazás előtt mindig kössünk utasbiztosítást!

Tudnivalók az EU-kártyáról:

A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek (mint például munkavállalók, vállalkozók, nyugdíjasok, kiskorúak, diákok, szociális jellegű ellátásban részesülők) költségmentesen igényelhetik személyesen vagy meghatalmazott útján bármely egészségbiztosítási pénztárnál, illetve a Kártya kiadására vonatkozó kérelem postai úton is továbbítható a hivatalhoz. Ügyfélfogadási időben történő személyes megjelenés esetén a kártya azonnal kiállításra kerül.

Az EU-kártyával igénybe lehet venni az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamában való átmeneti tartózkodás során az orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokat. Közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási szervével szerződött egészségügyi szolgáltatónál kell az EU-Kártyát bemutatni, aki az ellátást olyan feltételekkel nyújtja, mint az adott tagállam biztosítottjának.

utazas 2

Közeleg a síszezon: ne bízzuk magunkat a véletlenre

 

Mit is jelent ez?

Ha valaki balesetet szenved, vagy hirtelen megbetegszik, felkeresi a külföldi egészségügyi szolgáltatót, ahol megkapja a szükséges ellátásokat. Általános szabályként elmondható, hogy mennyiben tudja az EU-kártyával igazolni a jogosultságát, az ellátási költségek nem kerülnek teljes egészében kiszámlázásra, hanem az összeg csökken és az adott ország szabályai szerinti önrészfizetési kötelezettségnek kell eleget tenni. Ami természetesen lényegesen alacsonyabb, mintha nem rendelkeznénk semmiféle biztosítással.

Amennyiben valaki úgy kénytelen orvosi ellátást igénybe venni vagy épp gyógyszert kiváltani, hogy sem EU-kártyával sem más biztosítással nem rendelkezik, kérheti utólagosan költségeinek megtérítését. Ekkor írásbeli kérelemmel fordul az egészségbiztosítási pénztárhoz, melyhez természetesen csatolja az orvosi okmányokat, és igazolja továbbá a számla kiegyenlítését is. Így kell eljárni akkor is, ha nem az Európai Unió területén, hanem valahol az Európai Unión kívüli, úgynevezett "harmadik államban" merült fel egészségügyi költsége valakinek.

Érdemes tudni még, hogy adott esetben szükség lehet mentési szolgáltatás igénybevételére is. A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, a hegyi mentés, valamint a völgybe való szállítás rendszerint az adott országban biztosítottak számára is díjköteles. A felszámított díjat az egészségbiztosítás gyakran nem téríti meg, a betegeknek a díjat saját zsebből kell fizetniük, vagy szabadidő- és sportbiztosítást köthetnek rá, esetleg a hitelkártyákhoz tartozó biztosításukat használhatják fel. Hegyi mentés és különösen helikopteres mentőszállítás esetén számíthatunk arra, hogy a mentés díját a mentőszolgáltató kiszámlázza.

eu kartya

Az EU-kártya jól jöhet a bajban

 

Fontos hangsúlyozni, hogy mielőtt külföldre utazunk, gondoskodjunk arról, hogy valamilyen biztosítást kössünk. Minimális idő és energia ráfordításával megkímélhetjük magunkat több száz vagy akár több ezer eurós ellátási költségek kifizetésétől.

Az EU-kártyát elfogadó országok listáját, és a fizetendő önrészekről további tájékoztatás található az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján (www.oep.hu).

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK