2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Értékekben gyarapodó Cserszegtomaj

2015. június 10. szerda, 05:14
Címkék:

Nagy örömmel tölti el Cserszegtomaj vezetését, hogy szeptembertől két első osztály is elindul a Szabó István Általános Iskolában. Ez egyrészt azt jelzi, hogy az út, amelyen elindultak, helyes irány felé vezet. Másrészt feltételezi a mostani és az előző faluvezetés demográfiai helyzet kezelésére tett bölcs döntéseinek hatékonyságát is. Az iskolát és az óvodát egyik vezetés sem hagyta magára.

cserszegtomaj net1

Mérték- és értéktartás a település vezetésében

– Abban, hogy a vakáció végeztével két párhuzamos osztály is startolhat, benne van az is, hogy egyre többen találták élhetőnek a községet, egyre többen azonosulnak az infrastrukturális fejlesztés irányaival, egyre többen mondanak igent a folyamatosan napirenden lévő beruházásokra, egyetértve a modernizálási törekvésekkel. A falu megőrizte a népszerűségét. A születésszám, az óvodába járók létszáma is azt igazolja vissza, hogy a fiatalok is hisznek önmagukban és abban is, hogy érdemes itt élni. A siker kulcsa pedig megfontolt mértéktartásban, a higgadt fejjel, közösen meghozott döntésekben rejlik – vélekedik Bartha Gábor polgármester.

- Az iskola működésével is elégedettek lehetünk nemcsak, azért mert a megyei és a régiós tanulmányi és tantárgyi megmérettetéseken szerepelnek jól, de azért is, mert sikerült országos sikereket is elérni. Örömmel vesszük, hogy a cégvezetők, a helyi vállalkozások, az adófizető polgárok is láthatóan egyre nagyobb számban állnak mellénk akkor is, ha nekünk van szükségünk támogatásra. Az is örvendetes, hogy a képviselő-testületünk pénzbeni támogatással, természetbeni juttatással, élelmiszer-csomagokkal is képes segíteni a nálunk élő szociálisan rászoruló, gyakran kétségbeesett embereket. A költségvetést úgy alkottuk meg, hogy az elesettek támogatása fő hangsúllyal szerepeljen benne. Szerencsére támogatást tudunk nyújtani az Aranykorúak Klubjának, a helyi katolikus közösségeknek, a polgárőrségnek, az ifjúsági klubunknak. Nem marad ki a nagy közösséget összekovácsoló sport dotációja sem. A futballisták, az íjászok, az asztaliteniszezők, a lábtoll-labdások, a diákolimpián részt vevők rendre hozzák is az elvárt eredményeket. A civil közösségek épülését nagyon lényegesnek tartjuk.

- Nincs könnyű helyzetben a falu, ha a kiterjedésére gondolunk...

- Tényleg egy nagy területen fekvő, kitűnő természeti adottságokkal rendelkező település a miénk. A közösség egyben tartása ezért is jelent nagyobb feladatot. Önkormányzati szinten sem vagyunk könnyű helyzetben, ha a terület nagyságát hozzuk szóba. A tradicionális falunapi és az ehhez hasonló zenés-táncos rendezvények, vigasságok, kulturális és sportrendezvények látogatottsága, a nagyszámú résztvevő, az élénk érdeklődés viszont azt erősíti meg, hogy a község "egyként" jön el, gyakorta még visszajáró, vagy új vendégeket is invitálva a környék településeiről. Érdekes, hogy a Cserszegtomajon élő, több mint hatszáz, nem magyar anyanyelvű ingatlantulajdonosi közösség a nyelvi nehézségek ellenére is, egyre nagyobb számban csatlakozik a közös ünnepekhez, programokhoz. Mindenki feladatellátására szükségünk van. A sokszor a türelmetlenség szülte kritikai észrevételeket, bírálatokat is figyelembe vesszük, és boldogok vagyunk, ha közös akarattal sikerül úrrá lenni egy-egy megoldandó problémán.

Több jelzés érkezett az illegális szemétlerakó helyekről. Most már nem csupán a testületi helyszínbejárások alkalmával szembesülünk a megoldandó helyzetekkel, hanem felhívják a figyelmünket, hogy hol, milyen tisztázandó, hivatalból megoldandó problémán kell úrrá lenni. Tudjuk, hogy sok közlekedési csomópontot kellene átalakítani a jelenlegi forgalmi terhelés viszonyaihoz. E kérdésekben például nem csupán a szakhatóságokkal konzultálunk, de a helyben élők véleményét is kikérjük. A közel húsz négyzetkilométer nagyságú terület magában foglal rengeteg felújítandó közterületet, járdát és közlekedési csomópontot. A közel 140 kilométer hosszúságú utak vonatkozásában, szakmai szempontok mérlegelésével rangsorolni kell, de előbb-utóbb el szeretnénk jutni mindenhova, ahol valamiféle beavatkozás szükséges. A turisztikailag frekventált helyeket persze közérdekből előbbre kell sorolnunk.

cserszeg junialis net

- Milyen fejlesztési irányokban érdemes elmozdulniuk?

- A képviselő-testületen belül egyetértés mutatkozik abban, hogy a költségvetésünk nagy részét olyan új fejlesztésekre, átépítésekre, kiigazításokra fordítsuk, amelyek hosszú távon is a polgárok minél nagyobb hányadát szolgálják, nagy haszonnal. Szakmailag odafigyelő, takarékos gazdálkodással, a mintegy hétszáz milliós költségvetésből jó színvonalon igyekszünk fenntartani az óvodánkat, a konyhát, a polgármesteri hivatalt. A falut értékes és szép ingatlanokban élő, takaros, gondos, szorgalmas családok lakják, és segítség lenne, ha a saját birtoka előtt mindenki rendben tartaná a portáját. A közterületek, temetők gondozása a meglévő fizikai dolgozók számára bőven ad feladatot. A tavaszi virágosítás már új stílusjegyekkel, új rendszerben, nagyobb szakmai hozzáértéssel és hatékonysággal, az eddig megszokottnál nagyobb területet érintően, mégis takarékosabban zajlott le. Az idén is tervben van mart aszfaltos technológiájú utcafelújítás. A már portalanított és aszfaltos utcák rekonstrukciójához pedig pályázati segítségre is számítunk.

Az iskolai és kulturális élet középpontjaként szolgáló tornacsarnok modernizálását is egy pályázattal szeretnénk elvégezni. Egy új közösségi tér, egy díszes tündérkert megvalósítása is folyamatban van. Tavaly bruttó 140 millió forint értékben hajtottunk végre fejlesztéseket és idén is a költségvetés húsz százalékát különféle beruházásokra kívánjuk fordítani. A rendelkezésre álló pénzügyi forrásaink egy ötödét valami új létrehozására fordítjuk. A sportkomplexumunk körbe kerítéséhez a gépi munkákhoz vállalkozót kértünk föl, de a sportot szeretők egy csoportja az alpolgármester irányításával, társadalmi munkában, lelkesen tette a dolgát. A falunapi ikonkiállítás is egy ide költözött fiatal művész pedagógusnak és szorgos tanítványainak volt köszönhető. A nyár a hagyományos programokkal, táborokkal lesz teli.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK