2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Erdélyi fiatalok vendégségben

2013. július 03. szerda, 16:45
Címkék:

Először jár Zalaegerszegen, nagyon tetszik neki a város, a táj, és azok a települések is, ahova ellátogattak már – mondja Lázár Kiss Fruzsina, aki Barótról érkezett a zalai megyeszékhelyre. Rajta kívül még huszonhat erdélyi diákot lát vendégül június 30-a és július 7-e között Zalaegerszeg önkormányzata, mely idén első alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Ifjúsági Tábort. Barót mellett Marosvásárhelyről és Nyárádszeredáról is jöttek a fiatalok, akiket július 3-án az önkormányzat vezetése is fogadott a városházán.

erdelyi fiatal1

Első Kárpát-medencei Ifjúsági Tábor Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere elmondta, a város vezetése fontosnak tartja a határon túli magyarsággal való kapcsolattartást, amit régóta szolgálnak a testvérvárosi együttműködések is. Az önkormányzat ezért mondott igent Sümegi László önkormányzati képviselő, a Városi Középiskolai Kollégium igazgatója ötletére, hogy szervezzenek tábort a határon túli magyar gyerekek részére azzal a céllal, hogy megismerkedjenek a várossal és térségével, és barátságokat kössenek zalaegerszegi fiatalokkal. Az első táborba Marosvásárhelyről, Barótról és Nyárádszeredáról huszonhét (11–17 év közötti) diák érkezett négy kísérőtanárral és két sofőrrel. Az erdélyi gyerekeket a Városi Középiskolai Kollégiumban szállásolták el, és széchenyis tanulók kísérik őket a programokra, melyek szervezésében a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület is közreműködik. Az alpolgármester kellemes itt-tartózkodást kívánt a vendégeknek, és mint mondta, jövőre szeretnénk kibővíteni a tábort Kárpátaljára (Beregszászra), Felvidékre (Dunaszerdahelyre) és Marosvidékre (Lendvára).

 erdelyi fiatal3

Gecse Péter, az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke, Botfa önkormányzati képviselője elmondta, településrészi sportklubjuk több mint ötéves kapcsolatot ápol Nyárádszereda sportegyesületével, és rendszeresen látogatják az erdélyi település rendezvényeit. Felidézte, hogy a közelmúltban Marosvásárhelyre utazott egy önkormányzati küldöttség, ekkor Barótot és Nyárádszeredát is felkeresték. Mint fogalmazott, reméli, hogy a sport, az oktatás és a kultúra területén meglévő együttműködések városi szintre emelkednek majd. Az ifjúsági tábor is azt a célt szolgálja, hogy tovább erősödjön a zalai megyeszékhely és az erdélyi települések közötti kapcsolat. Bízik abban, hogy a fiatalok kellemes hetet töltenek el a városban, és nagyon jó élményekkel utaznak haza.

Sümegi László önkormányzati képviselő megköszönte a tábor megszervezéséhez nyújtott támogatást az önkormányzatnak, vállalkozásoknak és civil szervezeteknek. Elmondta, a gyermekek nemzeti szellemiségű programokban vesznek részt, mindeközben megismerkednek Zalaegerszeggel, Zala megyével, Göcsejjel, Őrséggel, Keszthellyel, Hévízzel, és a Kis-Balatonnal. Az igazi kikapcsolódást pedig a termálfürdőben, az Aquacityben és a Balatonban való fürdőzés szolgálja.

erdelyi fiatal2

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere a gyerekek kérdésére felidézte, hogyan alakítottak ki kapcsolatokat Marosvásárhellyel és más erdélyi településekkel. Beszélt arról is, hogy az eltelt évek alatt nemcsak az önkormányzatok, hanem az iskolák, óvodák, a tűzoltóság és a rendőrség között is együttműködések jöttek létre, illetve baráti társaságok létesültek, melyek önállóan szervezik már programjaikat. Megemlítette továbbá, hogy 2005-ben lehetővé tették, hogy a határon túl élő magyarok Zalaegerszeg tiszteletbeli polgára címet igényeljenek. Végül kiemelte, nagyon fontos számukra, hogy a két országban élő, de egy anyanyelvet beszélő fiatalok megismerkedhessenek egymással: hogyan élnek településeiken, milyen képzésben részesülnek, hogyan szórakoznak, milyen céljaik, álmaik vannak. Az első Kárpát-medencei Ifjúsági Tábort tulajdonképpen ezzel a szándékkal hozták létre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK