2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Emlékezzünk és emlékeztessünk

2013. február 25. hétfő, 20:15
Címkék:

Békekölcsön, hortobágyi munkatábor, Sopronkőhida, beszolgáltatási kvóta, osztályellenesség, szovjet hadbíróság, orosz nyelvű per, marhavagonok, Kelet - Szibéria, bányamunka, koholt vádak, kulákozás, sok éves kényszermunka. E szavak igyekeznek felvillantani a világszerte több millió áldozatot követelő kommunista diktatúra magyar momentumait. 2001 óta február 25-én hivatalos emléknapon tisztelgünk ezen kor áldozatai előtt. Zalaegerszegen a Kosztolányi úti Gulag emlékműnél az idén Szabó Vilmos evangélikus lelkész mondott ünnepi beszédet. A lelkész az emberi elaljasodás gyökerének a hite vesztettséget nevezte meg. A teremtőtől és küldetéstől való elfordulás vezet az ölés kedvéért végzett gyilkosságokhoz-fogalmazott.

komm-aldozatok 1

- Sokszor elsétálok az emlékmű előtt. A nevek nem sokat mondanak, mivel nem voltam idevalósi, de az évszámok megdöbbentenek. 16-21 éves fiatalokról van szó. Döbbenet, hogy mennyire ki kellett fordulnia az embernek a teremtettségből, amikor ilyen fiatalok estek áldozatul. Mennyi fájdalom és reményvesztettség maradt utánuk a családokban. Nem beszélek az elhurcoltak nagy számáról és a hazatérő kevesek számáról, mert az itthon maradottak fájdalma megsokszorozza ezen adatokat. Emlékezzünk és emlékeztessünk. Jót és rosszat is el kell mondani az utódoknak okulásképpen. És azért is, mert a mai fiatalok nincsenek tisztában a kommunizmus mibenlétével, nem hallottak a gulagról.

komm-aldozatok 2

Sok nyitott kérdés van a mögöttünk hagyott évszázaddal kapcsolatban. Most a megbocsátás ideje jöjjön. A borzalmak elkövetői, haszonélvezői mondják ki, "bocsássatok meg, hogy kifordultunk emberi méltóságunkból, egy nemzet megalázói és árulói voltunk". Amikor pedig elmegyünk az emlékmű előtt, emeljük meg a kalapot, mondjunk el egy imát - fogalmazott Szabó Vilmos.

Az emlékezés végén Rigó Csaba kormánymegbízott, dr. Koczka Csaba, a járási hivatal vezetője és Balaicz Zoltán alpolgármester is elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Az emlékezők mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK