2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe!

2015. június 11. csütörtök, 11:13
Címkék:

Maradjunk árnyékban és igyunk sok folyadékot – ajánlotta Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott a zalaegerszegi Dísz téren tartott sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig.

hosegriado1

A megyei és helyi védelmi bizottságok minden érintett szervet a katasztrófavédelemtől a rendőrségig értesítettek, a megyei tisztifőrvos pedig a fekvőbeteg-ellátáshoz tartozó intézmények vezetőit valamint a háziorvosok figyelmét hívta fel arra, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket, illetve tájékoztassák a betegeket, mit tegyenek a problémák megelőzése érdekében.

A hőségriasztás három fokozatban határozható meg, melyeknek megfelelően az országos tisztifőorvos riasztást ad ki. Az első fokozatot akkor adja ki, ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 Celsius-fokot. A második fokozatú készültségi jelzést akkor rendelik el, ha a hőmérséklet legalább három egymást követő nap várhatóan eléri, vagy meghaladja a napi 25 fokot, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot. A harmadik fokozatot, a riadójelzést akkor adják ki, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot.

Rigó Csaba továbbá elmondta, felhívták a figyelmét az önkormányzatoknak is, akik a hőségriadó ideje alatt locsolást rendelhetnek el a közterületeken, meghosszabbíthatják a helyi strandok nyitva tartását, és vizet oszthatnak. A Zalavíz Zrt. is kitelepül lajtos kocsival a Dísz térre. A nagy melegre való tekintettel a kormányhivatalokban előbbre hozták a munkakezdést, így a munkaidő reggel hét órától délután félnégyig tart.

hosegriado2

A kormánymegbízott arra kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben fogyasszanak sok folyadékot, és 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, valamint szemüket napszemüveg viselésével.

Pais Teréz megye tisztifőrvos hozzáfűzte, a kisgyerekek, az idősek, a krónikus betegek és a fizikai munkát végzők vannak különösen veszélyben, nekik ilyenkor fokozottabban kell betartani az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat, hogy a napszúrást és hőgutát elkerüljék.

.

Néhány fontos információ a lakosság részére:

Kerüljük a meleget. Hűtse lakását. Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Fontos a szobahőmérséklet mérése!! Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás.

A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.

Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban. Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást. Gyakran zuhanyozzon, vagy fürödjön langyos vízben. Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget. Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat.

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt. A lázas betegekre különösen oda kell figyelni!

Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására. Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta, 40 fok felett életveszélyes állapot!

Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten. Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra! Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed, valamint ha bármi szokatlan tünetet észlel.

A készültség időtartamának meghosszabbítása, vagy fokozatemelés esetén az országos tisztifőorvos újabb tájékoztatást küld. Ennek hiányában a riasztás 2015.06.15-én 24.00 órakor automatikusan érvényét veszti.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK