2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Deák örökségéhez méltóan

2015. október 21. szerda, 05:14
Címkék:

Söjtör neve Deák Ferenc szülőhelyeként vált ismertté. A műemléki és turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű, a ma is sok látogatót vonzó Deák-kastély előtti park volt a helyszíne a Haza Bölcse születésének 212. évfordulója tiszteletére rendezett, koszorúzással egybekötött megemlékezésnek.

sojtor-net1

Söjtör sarjadó sikerreceptje

Az ünnepi alkalomra az iskola diákjai műsorral, a helyi népdalkör tagjai pedig katonadalok előadásával készültek. Az ünnepély zárásaként a helyi polgárőrség átvette a pályázati úton nyert, mintegy 6 milliós összértékű, a közrend megszilárdítását segítő szolgálati autóját.

A megemlékezésen felidézték a XIX. század egyik legelismertebb honi politikusának, jelentős történelmi személyiségének dicső tetteit. A magyar politikus, jogász, táblabíró, államférfi, országgyűlési képviselő és az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere, a reformkorban és a dualizmusban is meghatározó államférfi, "a nemzet prókátora" titulust kiérdemlő Deák Ferenc - mint elhangzott – becsületes, következetes, szeretetre méltó, józan és kedélyes személyiségét sok író és költő is méltatta.

Rigó Csaba kormánymegbízott az életrajzi adattár legfontosabb mozzanatainak kiemelésével emlékezett a jogtudósra. Vallotta: megyénk olyan szülötte előtt tiszteleghetünk, aki a provincializmus keretét átlépve, történelmünk sorsfordítónak számító korszakában, az országos politika meghatározó szereplőjévé, alakítójává vált. Rigó Csaba hangoztatta: "Elismeréssel szólhatok arról a munkáról is, melyet a választók bizalmát megnyerve, az alig egy éve hivatalban lévő polgármester, a képviselő-testület valamint a létszámhiány ellenére is jól dolgozó közös önkormányzati hivatal végez.

A közügyekhez való példás hozzáállásukért, szakértelmükért, a jogszabályok következetes betartásáért, a kiszámítható és stabil értékrendjükért, az ügyfélbarát magatartásukért mindnyájukat dicséret illeti. Hitelesen hűek maradtak a deáki gondolathoz: Csak a munka fejti ki, csak az tartja fönn a testnek és léleknek erejét, csak munka tesz hasznossá magunk és polgártársainkra nézve."

sojtor-net

A településfejlesztéssel kapcsolatban végzett munkáról Könyves Gábor polgármester érdeklődésünkre kiemelte: az adósságot nem görgető, stabil lábakon álló Söjtör dr. Rudas Tamara új jegyző segítségével igyekszik optimális módon levezényelni az egy közigazgatási egységbe tömörülni kívánó települések törvényi szabályozását. A település határában épült új mentőállomás 15 helyi embernek nyújt biztos megélhetést.

Pályázatokat keresnek egy többfunkciós iskolai tornacsarnok építésére, a Deák iskola nyílászáróinak cseréjére, de ha kell, az óvodai tornaszoba kialakítását önerőből is elvégzik. Egy szolgálati lakást szeretnénk turistaházzá alakítani. A szőlőhegyen létre akarnak hozni egy pajtaszínházat, egy közösségi rendezvényteret, amelyhez egy kis kápolna is tartozik. A civil szervezetek támogatását fontosnak érzik. A kertbarát kör a hegy újra felvirágoztatásán fáradozik. A népdalkör megyei és szlovéniai fellépéseken, az önkéntes tűzoltó egyesület pedig különféle versenyeken viszi messzire a település jó hírét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK