2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Cycle in a network”

2014. augusztus 27. szerda, 16:22
Címkék:

Ez év októberében elmondható lesz, hogy Nagykanizsát és a horvát határmentét már két keréken is meg lehet hódítani. Addigra valósul meg ugyanis az a nagy horderejű, közel kétmillió euró összértékű kerékpárút-fejlesztési beruházás, melynek révén egy háromszáz kilométer hosszú, Nagykanizsát, Zalakarost, Kaproncát és Csáktornyát is érintő kerékpáros úthálózat, valamint kerékpáros centrumok, kölcsönzők és egy világversenyekre is alkalmas montain bike pálya épül meg még ebben az évben.

kanizsa kerekparKerékpárút-fejlesztés Nagykanizsa és térségében 

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a város turizmusfejlesztési koncepciójában is létrejött az a stratégiai szemléletváltás, mely a gazdaságfejlesztés területét is jellemezte az elmúlt három évben. Ebből az elgondolásból egy új szemléletmód született meg, amely Nagykanizsa földrajzi-természeti adottságaiból, határ menti elhelyezkedéséből és polgári kultúrája tradíciójából meríti ötleteit. E tényezőkből kínálkozik turisztikai lehetőségeinek irányvonala, mely a térségi központi szerepében, logisztikai jelentőségében, valamint kereskedővárosi múltjából következő szolgáltatási centrum mivoltából adódik. A térségi turizmusfejlesztés gyújtópontjában a programturizmus, a kulturális turizmus és az aktív turizmus állnak, ugyanakkor a gazdasági fellendülés okán fontos szerepet kap az üzleti, a hivatás- és konferenciaturizmus is. A turisztika említett ágazatainak fejlesztésén és a különböző turisztikai projektek megvalósításán keresztül a cél tulajdonképpen Nagykanizsa mint szolgáltató város központi szerepének elérése.

A "Cycle in a network" horvát–magyar pályázata a Mura és a Dráva vidékének kerékpáros közlekedését fejleszti, elsősorban a családi kirándulásokra építve, mégis kiemelt szerepet szánva az aktív turistákra, sőt a profi, extrém bringásokra is. A programban Nagykanizsa vezető partnersége mellett Zalakaros és a horvát Kapronca és Csáktornya vesz részt, erősítve a határ menti kapcsolatok hagyományát. Az elnyert pályázatnak köszönhetően 2014-ben a partnervárosok közt 300 kilométeres bicikliút-hálózat épül ki, továbbá a nagykanizsai Csónakázó-tónál a Zalaerdő Zrt. közreműködésével egy hegyi kerékpáros versenyek megrendezésére alkalmas pálya készül el. Itt egy kölcsönzőt magában foglaló kerékpároscentrumot is kialakítanak.

A beruházás így egyszerre szolgálja a turisztikai és a sportcélú fejlesztéseket. A projekt különlegessége, hogy az egyik pálya tíz kilométer hosszan családi kerekezésre lesz alkalmas, a másik, négy-hat kilométer hosszú, extrém pálya pedig kifejezetten világversenyek megrendezésére készül. A fejlesztés lényegi fellendülést hozhat a térség és Nagykanizsa aktív turistáinak megsokszorozásában, akik nem csak egyszerűen turistaként, de sportolóként, versenyzőként is megjelenhetnek majd e gyönyörű vidéken.

– Ez az elnyert nemzetközi pályázat is mutatja, hogy nem csak Kanizsában gondolkodunk, ahogy azt a stratégiánkban megfogalmaztuk, hanem építünk a gazdasági és turisztikai fejlesztésekben szinte állandó kapcsolatainkra, így a horvát és szlovén partnereinkre, elsősorban Kapronca és Csáktornya városokkal való összefogásunkra – foglalja össze a pályázat sikerének hátterét Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK