2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Betegellátás a legkorszerűbb eszközökkel

2015. szeptember 02. szerda, 17:08
Címkék:

Egy laparoszkopós és egy artroszkópos tornyot állítanak üzembe a zalaegerszegi megyei kórház központi műtőjébe annak a pályázatnak köszönhetően, mely révén több mint 540 millió forintot nyert az egészségügyi intézmény eszközállományának fejlesztésére és bővítésére.

korhaz eszkoz1

A képen látható helyett új ultrahangkészüléket kap a radiológiai szakrendelés is.

.

Dr. Halász Gabriella főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, a projekt által 11 osztály juthat 28 darab nagy értékű géphez és műszerhez. Az új eszközök beszerzése tekintetében ezek egy része már érintett a szívcentrum beruházása által, míg más osztályok nem. A központi műtő fejlesztésének jelentőségét ezért is emelte ki. Mint mondta, rendkívül fontos, hogy a kor színvonalának megfelelő eszközökkel tudjanak dolgozni a műtőben, ahol általános sebészeti, érsebészeti, traumatológiai, ortopédiai és urológiai beavatkozásokat hajtanak végre.

Beszereznek továbbá egy szívmotort. A nyitott szívműtétek szinte elengedhetetlen feltétele ez az eszköz, mely a beavatkozások alatt a vérkeringés fenntartásáért felel. A nagyberuházásnak köszönhetően a szívcentrum másik műtőjébe is egy új szívmotort állíthatnak be a régi használt helyébe.

korhaz eszkoz3

A fejlesztés érinti a belgyógyászat endoszkópos egységét is. Mint fogalmazott, vastagbéldaganatok elleni megfelelő küzdelem megkívánja, hogy labor eszközparkja biztonságos és korszerű legyen, illetve, hogy készen álljanak vastagbélrák-szűrés szervezett elindítására. Új eszközöket kap továbbá a mikrobiológia, a neurológia, a pulmonolgia és a patológia, az utóbbi osztályon 28 ezer szövettani és 18 ezer citológiai vizsgálatot végeznek évente.

A főigazgató, mint mondta, régi probléma oldódik meg azáltal, hogy a szülészeten kicserélhetik a már tízéves ultrahangkészüléket, és a szájsebészeten is két új röntgent állíthatnak üzembe. Beszereznek továbbá egy új digitális mammográfiát, valamint egy új ultrahangkészüléket a rendelőintézetbe. A radiológia és szájsebészet új röntgeneket kaphat egy harmadik, 400 millió forintos pályázat révén is. Ha támogatást nyernek, a mostani pályázatból felszabaduló pénzt az intenzív osztály, a szemészet, az orr-fül-gégészet, az urológia valamint a központi műtő eszközfejlesztésére fordítják.

korhaz eszkoz2

Összesen hét milliárd forint érkezhet a zalaegerszegi megyei kórházba

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kormány augusztusban döntött a zalaegerszegi megyei kórház eszközfejlesztési pályázatáról. A szívcentrum 5,5 milliárd forintos beruházása és a mostani több mint fél milliárdos eszközfejlesztés mellett újabb 1 milliárd forintnyi eszközfejlesztés is megvalósulhat két ütemben. Mint mondta, lobbizni fog továbbra is azért, hogy ez az összességében hét milliárd forintnyi támogatás maradéktalanul megérkezzen a kórházba. Erre a fejlesztési spirálra rászolgált az intézmény az elmúlt két évtized elmaradásaiból adódóan.

A betegellátás színvonalának javulásáról dr. Halász Gabriella kiemelte: a modern eszközöknek köszönhetően magasabb szintűvé és gyorsabbá válik a gyógyítás, és rövidülnek a várólisták. Emellett a dolgozók munkakörülményei is javulnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK