2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Balatongyörök babérokra tör

2014. szeptember 22. hétfő, 07:33
Címkék:

Vegyes érzésekkel zártuk az idei főidényt Balatongyörökön, hisz a vendégéjszakák a tavalyinál is magasabb számot mutatnak, ezért az idegenforgalmi adóbevétel az előző évinél is magasabb lesz, viszont a rossz időjárás miatt az önkormányzat által üzemeltetett strand bevétele mintegy 10 százalékkal elmaradt a tervezettől. Az idegenforgalmi bevételek a térségben maradtak, de átcsoportosultak a turisztikai szolgáltatások más szegmenseinek irányába. Az esős időjárás nyertesei idén a múzeumok, látogatóközpontok, kalandparkok, bevásárlóközpontok voltak. A helyi rendezvények nagy részét sikerült gond nélkül megtartani. Örvendetes, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek és marketingmunkájának hatására egyre több üdülővendég érkezik hozzánk - értékelte az idegenforgalmi főidényt Biró Róbert, a község polgármestere, akit az elmúlt önkormányzati ciklus értékelésére kértünk.

gyorok setany

Épül, szépül, gazdagszik a település

– A falu jelenlegi vezetése szerencsés helyzetben volt, hisz a ciklusunk kezdetén három nyertes pályázati projektet is megörököltünk. 2010-ben megújult a Szépkilátó fogadótér. A 2011-es év a körforgalom munkáinak előkészületeivel, illetve az Egészségház projekt kiviteli terveinek elkészítéséről szólt. Ősszel el is kezdődött az orvosi rendelő modernizálása, 2012-ben pedig elkészült a körforgalom a 71-es főúton. 2011-ben megfogalmazásra került egy átfogó strandfejlesztési koncepció, amit több ütemre osztva, fokozatosan valósítottunk meg.

A gyöngykaviccsal borított strandi közlekedő utak helyett térkő-burkolatos járdák épültek, elbontottunk régi, kihasználatlan kabinokat, épületblokkokat, hogy mintegy 2000 négyzetméteren en új zöld felületeket hozzunk létre, bővítettük a strandröplabda pályákat. Új műszaki épületet emeltünk. A strandon kitűnően vizsgázott az új beléptető-rendszer, ami hamar meghozta a várt eredményt. A fejlesztések hatására 2010-hez képest 2013-ra több mint 50%-os forgalomnövekedést tudtunk elérni, a vendégek szavazatai alapján pedig idén a legnépszerűbb balatoni strand címmel büszkélkedhetünk.

gyorok polgi– Élménysétányt alakítottak ki a partszakaszon.
– A térségben egyedi, rekreációs és revitalizációs attrakciót létrehozva tavaly az önkormányzat 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az élménysétány parti sávban történő kialakítására. A tavaly tavasszal induló és júliusra befejeződő fejlesztés kiterjedt a csónakháztól induló, a rendezvénytéren áthaladó, a strand hátsó bejáratáig tartó 800 méter hosszú térburkolt élménysétány kialakítására, három rekreációs jellegű élménypont megalkotására, valamint az élménysétány részeként család- és kerékpáros barát közösségi fogadóterek kiépítésére, dísztér létrehozásával és akadálymentesített parkolóval. Elkészült egy többfunkciós kiszolgáló épületegyüttes, benne családbarát turisztikai irodával, egészségszobával, szociális és kiszolgálóhelyiségekkel, hajójegypénztárral. A projektből még hiányzó felnőtt fitnesz gépek, játékeszközök októberben kerülnek a helyükre. Újraparkosítottuk a rendezvényteret és annak környékét.


A vasútállomás mögött részben pályázati forrásból, részben önerőből kiépítettünk egy 80 férőhelyes parkolót. A Bakonyerdő Zrt. a Balaton kiemelt üdülőkörzet négy tagtelepülésén, köztük Balatongyörökön valósította meg "a Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán” elnevezésű pályázatot. Teljesen megújult a Györök és Vállus határán lévő büdöskúti pihenő, a Batsányi- és a Bél Mátyás kilátó, a Bélapi-pihenőhely, megépítették a Boroszlán tanösvényt. Vissza nem térítendő 200 milliós pályázati forrásból a Szépkilátót és a golfpálya bejáratát összekötő új nyomvonalon 1,1 kilométeres kerékpárút szakasz épül november végéig. A megyehatártól a Szépkilátóig a települést kettészelő 71-es főút mintegy két kilométeres szakaszát teljesen megújították, megerősítették.

– A települési úthálózat rekonstrukcióját saját forrásokból is fejlesztették.
– Újraaszfaltoztuk a Kápolna utcát, és a Balaton utca egy szakaszát. A Szilváskerti utca, a Bece-hegyen pedig a Diófa, a Nyár és a Hétház utcák kaptak szilárd burkolatot. Az önkormányzat most indítja a 71-es úton lévő körforgalom mellett a több ütemre osztott járdaépítési programját, amivel egy több évtizedes, megoldásra váró problémát sikerül orvosolni. November elejéig Keszthely és Tapolca irányában is egy-egy 100 méteres, kiemelt szegéllyel rendelkező szakaszt szeretnénk elkészíttetni. Az önkormányzat épületének belső része és az egészségház udvara közötti területet is sikerült szépen parkosítani. A Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht. segítségével a helyi balatoni bringakörút szakaszán négy kerékpáros esőbeálló, pihenőhelyek kerültek kialakításra. Az elő- és utószezon sikerét növelve, üdülőrégiónkban kiépült egy egységes kerékpárkölcsönző hálózat, amit a helyi turisztikai egyesületek üzemeltetnek.

– Milyen községfejlesztési tervek megvalósításán fáradoznak?
– A megépült parkolóhoz kapcsolódóan a Petőfi Sándor utca szélesítése és a járda építésének az előkészítési munkálatai folynak. Nem hitelkonszolidált település vagyunk, ezért 40 millió forint állami többlettámogatásra lettünk jogosultak, aminek felét a jövő szezon kezdetéig fölhasználjuk ezekre a munkákra. Tervezzük a templom környezetének csinosítását, a Balaton utca rendbe tételét és a sportpálya melletti nagyparkoló bővítését. A projekt kivitelezéséhez EU-forrásokat is szeretnénk igényelni.
A 20–25 éves életkorba lépett belterületi közúthálózat megújítására folyamatosan figyelünk. A 71-es út, Szépkilátó és Eötvös utcai közlekedési csomópontját a Magyar Közút Zrt.-vel egyeztetve szeretnénk biztonságosabbá tenni. A beruházás megvalósításához ígéretünk van anyagi forrás biztosítására, a lejárt terveket csak le kell porolni. Ha ez a csomópont is elkészül, akkor a járdaszakaszok továbbépítésére is feltétlenül forrást kívánunk szerezni. A tervek elkészültek a településközpont további fejlesztésére. A postával egyeztetve, annak környékét is szeretnénk jövő tavasszal rendbe tenni.

A községgondnokságot kiszolgáló, az egykori TSZ-udvar területén található műszaki épület felújítása tervezés alatt van. A területrendezés elkezdődött, a község rendezési tervét módosítjuk, hogy a beépítés jövőre törvényesen elkészülhessen. A jelenlegi óvodaépület korszerűsítését egy beadott energetikai pályázat támogatásával szeretnénk végrehajtani. De tervben van egy leendő bölcsödével közös, tornaszobával bővített új épület felhúzása is. A strandon ősszel nekiállunk új zöldfelületek kialakításának, a térburkolt sétány folytatásának és egy interaktív vízi játszótér megvalósításának is. Az elmúlt négy év sikereinek alapját a hivatalon és a községen belül is az egyetértés, együttgondolkodás jelentette. Aki az eddigi irányvonalat jónak értékelte, bizalmat szavaz majd a sikeres folytatáshoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK