2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Átgondolt döntésekkel Balatonmagyaródon

2012. november 19. hétfő, 15:38
Címkék:

A területi közigazgatás átalakítása nagy felellőséget ró az önkormányzatokra, az átszervezéssel kapcsolatos döntéseik ugyanis hosszú időre meghatározhatják az adott település sorsát – vélekedik Kalász Mátyás, Balatonmagyaród polgármestere. Közeledik az év vége, így a Kis-Balaton és a Kányavári-sziget közvetlen szomszédságában fekvő községben is döntésre kell jutniuk számos kérdésben. Többek között abban, kivel társuljanak a közös önkormányzati hivatal létrehozása érdekében.

balatonmagyarod utca1

 Stabil pénzügyi helyzettel a változások között

– Az önkormányzati választások óta látszik az átalakulás folyamata, tapasztaljuk, minden változik a közigazgatásban a jogszabályoktól kezdve az önkormányzatokig. A közös önkormányzati hivatal létrehozására vonatkozó szabályok 2013. január 1-jén lépnek életbe, melyre adnak még hatvan nap türelmi időt. Szeretnénk tartani a január elsejei határidőt, így addig meg kell hoznunk döntéseinket ez ügyben. Balatonmagyaród speciális helyzetben van, mert a járáshatárok meghúzásával az eddig jól működő körjegyzőségünket fel kell bontani. Településünk a nagykanizsai, míg Zalavár a keszthelyi járáshoz kerül. Mint ismert, a járásokat már létrehozták, és az egyes dolgozók és eszközök átvételéről is megszületett a megállapodás. Számunkra azonban nyitva áll egy kérdés: a helyben maradt feladatokat, hogyan tudjuk majd ellátni, lesz-e megfelelő képzettségű munkatársunk?

balatonmagyarod polgi– Kivel alakítanak ki közös önkormányzati hivatalt?

– Hosszas tárgyalások és alapos átgondolás előzte meg döntésünket. A jogszabályi előírások megfelelése mellett végül arra az elhatározásra jutottunk, hogy Zalakomárral alakítjuk ki a közös önkormányzati hivatalt. Több településsel vagyunk közigazgatásilag határos, mindegyikkel jó kapcsolatot ápolunk. Döntésünket nem ellenük hoztuk meg, hanem azon szempontok szerint, melyek mentén eredményesen együtt tudunk majd működni a közös önkormányzati hivatal fenntartásában. Legfontosabb szempont a saját településünk eredményes működése és jövője volt.

Zalakomárt és Balatonmagyaródot, mint szomszédos településeket sok, a régmúltba nyúló esemény, családi kapcsolat stb. kötötte össze. Reményeink szerint ez a társulás újra megteremti az eredményes, baráti együttműködést.

– Változás lépett életbe a kommunális hulladék szolgáltatás terén is?

– Kormányzati elvárás, hogy a települések az önkormányzatok által létrehozott kommunális szolgáltatóval hozzanak létre megállapodást. Ugyancsak elvárás és kötelező lesz jövőre a heti szemét szállítás a jelenlegi kéthetivel szemben, ami sajnos áremelést is jelent majd. Változás érinti a kistérségi társulásokat is, melyek január elsejétől már nem kapnak állami támogatást működésükhöz. Most azon is kell gondolkodnunk, hogyan tartsuk fenn, szervezzük át kistérségi társulásunkat. Az új civil törvény miatt civil szervezeteink is az átalakulás időszakát élik meg lassan egy éve. Hosszas a bürokratikus folyamat, de úgy látom, az új feltételeknek való megfelelés tartalmi változást hoz tevékenységükben.

A változások között beszélnék arról is, hogy a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pályázatot nyújtott be az önkormányzatunk által üzemeltetett Kányavári-sziget rekonstrukciójára. A turisztikai projektben egyebek mellett a nagykilátó újjáépítését, fogadóépület létrehozását, interaktív táblák kihelyezését stb. határozták meg. A kivitelezést követően az új feltételek szerint szeretnénk megállapodni a vízüggyel a sziget további üzemeltetésében. Ígéretet kaptunk egy hosszabbtávú megállapodás megkötésére.

– Visszatérve a közigazgatás átalakítására, a különböző törvényi változások az önkormányzatok finanszírozásra is kihatnak. Van-e pontos információ ezzel kapcsolatban?

– Vannak híreink, de pontos információnk nincsenek arról, hogy jövőre mennyiből gazdálkodhatunk, mekkora forrást juttatnak majd a közös önkormányzati hivatal fenntartására, a helyben maradó feladatok ellátására. Az információhiány bizonytalanságot szül, nehéz így tervezni. Mivel minden átalakul, rengeteg a munka a hivatalban. A jogszabályi változások hatását sem látjuk egyelőre tisztán, ezért arra az álláspontra jutottunk: tartjuk a szintet, amit elértünk, és csak azt lépjük meg, amit muszáj.

A bizonytalanság azonban nem hátráltathatja munkákat, a jelen helyzetben is meg kell találni azokat a pontokat, melyek előreviszik településünket. Ilyen lehetőség a Start közmunkaprogram is, melyet igyekszünk jól kihasználni az itt élők és a község érdekében. Figyeljük a pályázatokat is, de csakis arra adunk be támogatási igényt, mely kifejezetten előnyös számunkra. Most két ilyen pályázaton dolgozunk. Az egyik projekt a település központjának megújítását szolgálná. Lehetőség nyílik épület felújításra. A templom melletti teret szabadidőparkká alakítanánk át, ahol játszóteret is létesítenénk. A másik projekt energetikai célú, a kultúrházon homlokzati hőszigetelést és festést, a nyílászárók cseréjét valamint megújuló energia felhasználásával fűtéskorszerűsítést valósítanánk meg. Bízunk benne, hogy elnyerjük mindkét támogatást, mert így a kultúrház és a faluközpont is megújulhat egyszerre.

balatonmagyarod utca

– Miben látja Balatonmagyaród jövőjét?

– A stabil gazdálkodás fenntartásában. Büszkék vagyunk arra, hogy önkormányzatunk pénzügyi helyzete rendezett. A megfontolt tervezés és gazdálkodás a lakosság körében is pozitív véleményeket szült. Itt jegyezném meg, nekem a település minden lakójának véleménye számít! A sikeres működés köszönhető a képviselő-testület tagjai valamint az önkormányzat dolgozói felelősségteljes munkájának és nem utolsó sorban a lakosság hozzáállásának. Továbbra is ezen az úton szeretnénk haladni! Most egy változásokkal terhelt átmeneti időszakot élünk, ezért minden döntésünket még tudatosabban, még átgondoltabban hozzuk meg. Úgy vélem, stabil gazdálkodási helyzetünk biztosíték arra, hogy jól jöjjünk ki ebből a nehéz időszakból, és akkor már nagyobb dolgokra is képesek leszünk településünk jövője érdekében – hangsúlyozta Kalász Mátyás.


MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK