2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Átadták a sürgősségi centrumot

2011. november 25. péntek, 23:31
Címkék:

A zalaegerszegi megyei kórházban hivatalosan is átadták a 2012. január 2-tól már betegeket fogadó sürgősségi osztályt. Az intézmény életét és működését jelentősen megváltoztató fejlesztés támogatási szerződését 2010 áprilisában írták alá. A sikeres TIOP pályázat révén közel 637 millió forint európai uniós támogatás érkezett, ehhez a Zala Megyei Önkormányzat mintegy 70 millió forintos önrésszel járult hozzá a sürgősségi centrum kialakításához.

 

SO1: napi 24 órában

Az ünnepségen részt vett dr. Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Rigó Csaba kormánymegbízott, Manninger Jernő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere.

sur 1

A helyettes államtitkár többek között dicsérően szólt a megyében működő három kórház - zalaegerszegi, nagykanizsai és keszthelyi - összefogásáról, amely jó példát mutat a régió egészségügyi ellátásának szervezésében. "A zalaegerszegi kórházban a megváltozott traumatológiai ellátás következtében olyan sérülteket, agyvérzést és egyéb nagyon súlyos beteg embereket tudnak megmenteni, akiket a korábbi lehetőségekkel nem lehetett volna.

Mindehhez összefogás és a jó infrastruktúra mellett jó szakemberek is kellenek" - hangsúlyozta Cserháti Péter. Szólt a sürgősségi ellátás finanszírozásának nehézségeiről, és az országos szakemberhiányról és arról a munkáról, melynek során a kórházak állami átvétele megtörténik.

Manninger Jenő lényeges előrelépésnek nevezte a sürgősségi centrum létrehozását, és mint fogalmazott, a megye büszke arra, hogy 70 millió forinttal segíteni tudta a sürgősségi betegellátó rendszer (SO1) kialakítását Zalaegerszegen.

Dr. Csidei Irén főigazgató felidézte: 15 évvel ezelőtt vetődött fel először az intézményben egy sürgősségi osztály kialakítása. A szakmai, fejlesztési tervet már évekkel ezelőtt elkészítették. A most átadott centrum alapkövét az idén, február 18-án tették le, és a jövő év első munkanapjának reggelén fogadják az első betegeket. A főigazgató utalt arra, hogy eddig 17 sürgősségi hely volt a megyei kórházban, a jövőben egykapus rendszer fogadja a betegeket a nap 24 órájában. A betegek, akár mentővel érkeznek, akár saját lábukon, először a triage (triázs) pultnál találkoznak a koordinátorral, és az előzetes állapotfelmérés alapján történik a besorolásuk a vizsgálatokra. Elhangzott: nem az érkezési sorrend számít, hanem a beteg állapota.

sur 2

Az MTI kérdésére dr. Csidei Irén elmondta: 56 szakdolgozó, vagyis nővér és asszisztens tevékenykedik majd az újonnan épített épületszárnyban, továbbá 25 állandó orvosra lenne szükség. Jelenleg 35 orvossal állapodtak meg, akik közül lesznek, akik egyes műszakokban dolgoznak csak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK