2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A várkastély jövő tavasszal már vendégeket fogad

2012. november 17. szombat, 11:42
Címkék:

Mátyás király korabeli trónt is megcsodálhatják az érdeklődők, akik jövő tavasszal ellátogatnak majd a megújult egervári Nádasdy–Széchenyi várkastélyba. Feltehetően azért, mert megépítésére Mátyás királytól kapott engedélyt Egervári László 1476-ban. A Közép-Európában egyedülálló késő reneszánsz stílusú épületben mostanság lázas munka folyik. Egervár önkormányzata közel fél milliárd forintot nyert a Nyugat-dunántúli Operatív Programon. A rekonstrukció célja élményturisztikai, színházi és kulturális központ létrehozása, ahol a késő reneszánsz várkastélyok mindennapi életébe csöppenhetnek bele a látogatók.

egervar1 Tervezett ütemben halad a beruházás Egerváron

– Örömünkre szolgál, hogy a közbeszerzési eljárás rendben zajlott le, senki nem emelt kifogást, ami, úgy vélem példanélküli egy ilyen nagy összegű beruházásnál. A nyertes kivitelező (Záév Zrt.) júliusban kezdte meg a munkát – mondja érdeklődésünkre Szijártó József, Egervár polgármestere. – A közbeszerzés csúszása miatt egy építési engedélyt meg kellett újítani a sok közül, ami kisebb elakadást okozott az építkezésben. De szeptemberben teljes körűen beindult a munka, és tudjuk tartani az ütemtervet a decemberi befejezési határidőre. A tetőszerkezet már teljesen elkészült, Spanyolországból hozott természetes palával fedték le. Közben a régészek is dolgoztak, akik a bontást követő falkutatás során eddig nem látható építészeti megoldásokat, stílusjegyeket találtak, melyeket lefényképeztek, lefilmeztek. Ebből tanulmányt készítettek, amit a látogatók is megtekinthetnek majd.

– Mi valósul meg a rekonstrukció során?

– Az egész felújítást, mivel a várkastély kulturális és történelmi örökségünk része, a Magyar Kastélyprogram Kht. menedzseli. Az épület külső-belső felújítása, a kiállítótermek kialakítása mellett a teljes udvar is megszépül. Épül egy új szabadtéri színház, melynek nézőterét és színpadát egy speciális szerkezetű tető védi majd. Le- és felszerelésének betanítása szintén a projekt része. Újból megrendezzük az egervári színházi játékokat, a programkínálatot várjátékokkal és tematikus rendezvényekkel bővítjük. Ahogy említettem, december végére befejeződik az építkezés, így 2013 első hónapjai a kiállítóterek berendezésével telik el az áprilisi nyitásig. A várkastély akkori életét korhű bútorok, székek, ülőpadok, ruházatok, fegyverek és egyéb használati tárgyak idézik majd.

egervar kastely

– A látogatók kézbe is vehetik a kiállítási tárgyakat?

– Erre a tapintható tárlat ad lehetőséget. Itt a látogatók kézbe vehetik a szablyákat, megtapogathatják a ruhákat. A gyerekek korabeli játékokkal ismerkedhetnek meg a játszóházban. Külön érdekesség az audioguide-os és a visionguide-os tárlatvezetés. A belépőjeggyel mindenki a kezébe kap egy az okos telefonhoz hasonló készüléket, mely hangos és képi tárlatvezetést biztosít egyénileg. Ezt az eszközt jól tudják majd használni a nagyothallók. A várkastély egyébiránt minden fogyatékkal élő ember számára teljes egészében látogatható lesz a komplett akadálymentesítésnek köszönhetően. Az emeletek közötti közlekedést lift segíti, mellyel a szálláshelyek is megközelíthetőek bárki számára. A 70-80 főre tervezett turistaszálló szárnyat a beruházás második ütemében alakítjuk ki.

– A parkoló építését mikor tudják elkezdeni?

– Mivel a várkastély egy vizes, lápos élőhelyen, a Natura 2000 környezetvédelmi területen fekszik, számos hatóságtól kellett szakvéleményt és engedélyt beszereznünk, ami nagyon sok pénzünkbe és időbe került. A településrendezési tervünket is módosítani kellett emiatt, ezért csak jövő tavasszal tudjuk megépíteni a száz férőhelyes parkolót.

– A településen most még egy építkezés zajlik. Emlékparkot alakítanak ki.

– A Leader programon 20 millió forintot nyertünk a faluközpont megújítására. Emlékparkot hozunk létre településünk szülötte, Solymosy László ornitológus és néprajzkutató tiszteletére. Mellszobrát Béres János szobrászművész készíti. Egy vizes csobogót is megépítünk, és pihenőpadokkal, növényekkel sétányt alakítunk ki. Végre lesz egy szép faluközpontunk, ahol az átutazók is megpihenhetnek, akik meg szeretnék tekinteni Egervári László által épített templomunkat.

– A megújuló energiák felhasználása terén is vannak terveik.

– Igen. Egervár elkötelezett híve a megújuló energiák alkalmazásának. Egy KEOP pályázat keretében az óvoda és az önkormányzati hivatal villamos energia ellátását szeretnénk megoldani napcellákkal. Ha támogatást nyer pályázati projektünk, a két intézményben a villanyszámlára fordított kiadásokban szinte százszázalékos megtakarítást érünk el. A várkastélynál más a helyzet, ott úgynevezett talajszondás rendszert építettek ki. Száz méterre fúrtak le, hogy a "kinyert" földhőt hőszivattyúk segítségével fűtésre és hűtésre is alkalmazni lehessen. A technológiának köszönhetően minimálisra csökken a gázfogyasztás. A villanyáram felhasználása viszont valamelyest növekedni fog az eddigiekhez képest. Mivel a műemlék épületre nem lehet napcellákat helyezni, ezért egy külső tartószerkezetben kell gondolkodnunk. A fejlesztést egy következő beruházás során szeretnénk megoldani, melynek eredménye az lesz, hogy a hőszivattyúk működéséhez szükséges elektromos áramot a napenergia biztosítja majd.

egervar park

Az új utcánkban, ahol építési telkeket alakítottunk ki, sem mondtunk le a megújuló energiák felhasználásáról, annak ellenére, hogy bevezettük a gázt és az elektromos áramot. A leendő tulajdonosok azonban passzívházat is létesíthetnek, melyhez önkormányzatunk felajánlja szakmai kapcsolatrendszerét. A kivitelezők felépítik a passzívházakat, melyeket eladásra kínálunk, de egyéni tervezésre is biztosítunk majd lehetőséget.

A jövő év második felétől tervezik ezt, hiszen addig lefoglalja az önkormányzatot a várkastély átalakítása. A nyitásra nagy hírverést terveznek, a határon túlról is várnak vendégeket, és számítanak a média érdeklődésére is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK