2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A szörnyűségeket nem lehet elfelejteni

2015. június 07. vasárnap, 15:59
Címkék:

A holokauszt megmutatta az emberi gonoszság legmélyét – jelentette ki Mézes András, a Hit Gyülekezete lelkésze a holokauszt 71. évfordulója alkalmából a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség által szervezett gyászmegemlékezésen a zsinagógában.

holokauszt1

A holokauszt áldozataira emlékeztek a zsinagógában

Beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyar közigazgatás a darus és kakastollas csendőreivel, hungarista nyilas eszméivel kitermelte hóhérait, akik Magyarországon néhány hónap alatt küldték halálba több százezer zsidó honfitársukat; miközben a népirtás felelősségét sokan Németországra akarják hárítani ma. Mint mondta, az utókor kötelessége a gyilkosok elítélése. Ezért ítélik el a holokauszt végrehajtóit, az antiszemitizmus elterjesztését, a gyilkos ideológiák, a nácizmus, fasizmus, rasszizmus, hungarizmus és nyilas mozgalom napjainkban is megjelenő eszméit. Hangsúlyozta, nem fogják megengedni, hogy Magyarország még egyszer ezen ideológiák tébolydájává váljon, fel fogják emelni szavukat, mert ők az áldozatok oldalán állnak.

holokauszt3

A zalaegerszegi származású dr. Gál Péter budapesti egyetemi tanár többek között arról beszélt, hogy Angela Merkel német kancellár idén Birkenaui-ban kimondta: a világtörténelem legnagyobb bűnét követték el. Lehet, hogy Magyarországon is ezt gondolják, de hozzáteszik, hogy a németek követték el. Ezzel nem ért egyet, ugyanis a történelmi tények mást mondanak. Kapiller Imre és Paksy Zoltán Zalaegerszegi zsidóság története című kötete tényszerűen közli, hogyan hurcolták el hazai viszonylatban a legkönyörtelenebb módon a zsidó embereket Zalaegerszegről 1944-ben a német haláltáborokba.

Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, a népirtásban 29 családtagját veszítette el, akiket sohasem ismerhetett meg. Aggodalmát fejezte ki a holokauszt elhallgatásával kapcsolatban. Mint mondta, a gimnáziumi történelemkönyvek nem írnak arról, hogy Magyarországon hozták meg első zsidótörvényt Európában az első világháború után. A magyar zsidóság deportálásáról szárazon közölnek egy-két tényt, a felelősökről, a felelősségről azonban egy szó sem esik.

holokauszt5 holokauszt4

Bali Zoltán önkormányzati képviselő "rendszerváltó gyermekként" arról beszélt, hogy az ő generációjának tisztje az, hogy újra felépítsék azt az erkölcsi védfalat, ami világossá teszi a parancsot, állj ellen a gonosznak. Az áldozatokra való emlékezés egyben üzenet a jövőnek: soha többé nem engedhetjük el egyetlen honfitársunk kezét sem, és ebben a felelősség immáron a mienk.

holokauszt2

A gyászmegemlékezésen beszédet mondott Paul Gulda bécsi zongoraművész is, aki két darabot adott elő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK