2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A jégről mentést is gyakorolják

2012. február 16. csütörtök, 17:56
Címkék:

Idén január elsejétől a 79 fős állományi létszámú hivatásos önkormányzati tűzoltóságunk is állami felügyelet alá került - tájékoztatott Laczikó Károly tűzoltó alezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Keszthelyi Tűzoltóságának, illetve a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének (KKK) vezetője. Mint mondta, őket is az Országos Katasztrófavédelmi Rendszerhez integrálták. A keszthelyi tűzoltóságot érintő legjelentősebb változás, hogy létrejött a (KKK), amelyik a tűzvédelmi tevékenységen kívül már polgári védelmi és iparvédelmi feladatokat is ellát.

 

Területi és feladatköri bővülés a kesztehlyi tűzoltóknál

Az államigazgatási centralizációs törekvéseknek megfelelően Zalaszentgrót és Pacsa települések, és az ezekhez a kistérségekhez tartozó területek is a keszthelyi kirendeltséghez kerültek. A tervek szerint a közeljövőben két további tűzoltóőrs kerül kialakításra a két fentebb jelzett településen. A felvázolt területi és feladatköri bővüléshez kapcsolódva hamarosan jelentős létszámbővülésre is sor kerül. - A katasztrófavédelemhez történő csatlakozással milyen új feladatok ellátására lettek kötelezve? - kérdeztük elöljáróban.

 

kh-tuzoltok 1

 

- Szinte minden létező és ellátandó feladat elvégzését fel kellett vállalnunk. A tűzoltóság a jogszabályban felsorolt teendőket persze eddig is ellátta. Kivonult, majd "bevégezte" a közvetlen életveszély, tűz- és robbanásveszély, illetve a forgalmi akadály megszüntetését. Mostantól viszont többet jóval kell tenni. Azt a területet is vizsgálni kell már például, amelyet korábban biztonságosan otthagytunk, hogy milyen további intézkedéseket igényel. Nézni kell, hogy milyen más szervek, szervezetek értesítése, bevonása szükséges ahhoz, hogy az állampolgárok érdeke maximálisan figyelembe legyen véve.

- Milyen típusú problémákat, gondokat orvosoltak a keszthelyi tűzoltók a nagy hidegben és a nagy hóban.

- Az elmúlt időszakban, február elejétől a hónap derekáig 13 tűzesethez, 12 műszaki mentéshez vonultunk ki. Egy-egy kivonulás ezekből a szomszédos tűzoltóságok illetékességi területére történt. Mindemellett volt egy téves riasztásunk is. A tűzesetekből jelentősnek mondható az egyik balatonberényi asztalosműhely, ahol jelentős anyagi kár keletkezett. A további tűzesetek lakóházakban keletkeztek egy-egy tüzelőberendezés műszaki hibája, vagy a füstelvezető kémény meghibásodása miatt. Találkoztunk idén is régi, berobbant cserépkályhával, rossz kazánnal és kéménytűzzel is. Nem volt viszont szénmonoxid okozta mérgezés. A megváltozott útviszonyoknak köszönhetően kialakuló közúti baleseteknél is a szokásos műszaki mentéseket hajtottuk végre, de egy fakidőlésnél is segédkeztünk. Volt két vízbetörés, de összességében a Keszthelyen lehullott hó mennyisége nem volt túl nagy, és a szél sem igen épített nagy úttorlaszokat. Most még kamionmentést sem végeztünk. Eddig egy teljesen átlagos télről beszélhetünk...

 

kh-tuzoltok 2


- Az elmúlt hetek fagypont alatti hőmérsékletének köszönhetően jócskán elkezdett hízni a Balaton jege. Gyakorlatoztak-e a tűzoltók idén a Balatonon?

- Erre minden évben sort kerítünk. Most a fűrésszel könnyebben átvágható jégvastagság kialakulására várunk, mert az sokkal hitelesebb, mint az, ha mondjuk, léket vágunk a 18 cm-es jégrétegbe, és abba ugrik bele valaki. Egyelőre az ember súlya alatt megroppanni képes jég kifejlődését várjuk. A jégről való mentéshez egyébként rendelkezünk megfelelő eszközökkel, még olyanokkal is, amit mi, saját magunk készítettünk. Van búvárruhánk, kötélbiztosításunk, sőt van egy szörfdeszkából készített alkalmatosságunk is, ami még a vékony jég felületén a súlyt jól és egyenletesen elosztva képes alkalmilag segíteni. Szerencsére ezen eszközöket idén még nem kellett bevetni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK