2024.07.07., vasárnap - ApollóniaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A fiatalok jelentik a jövőt

2011. október 03. hétfő, 21:07
Címkék:

Hogyan látja az elmúlt évet, milyen tervekkel, elképzelésekkel kezdte a munkát az elmúlt év őszén Balaicz Zoltán Zalaegerszeg alpolgármestere?  A fiatal politikusnak nem voltak újak az önkormányzati feladatok, hiszen az elmúlt ciklusban az oktatási és ifjúsági bizottság elnökeként megismerte azt a területet, melyért most is felelős.

Beszélgetés Balaicz Zoltán alpolgármesterrel

- Nagy várakozással tekintettem az alpolgármesteri munkára, hiszen egy új, jó csapat kezdte meg a munkát Gyutai Csaba  vezetésével és a 2010. októberében elfogadott polgármesteri program fontos célokat jelölt meg azokon területeken is  - oktatás, kultúra, ifjúság, sport, humán ügyek - melyek hozzám tartoznak. Természetesen a lehetőségeinket behatárolta a világgazdasági válság és a magyar gazdaság utóbbi években kialakult helyzete, mégis úgy gondolom, hogy részben pályázati forrásokból, részben pedig önerőből igen jelentős, több százmillió forint, értékű intézményi beruházásokat és felújításokat tudtunk megvalósítani. Fontosnak tartom, hogy az arányos városfejlesztés jegyében minden településrész intézményeiben minden esztendőben történjenek kisebb-nagyobb beavatkozások, legyen szó bölcsődéről, óvodáról, iskoláról, kulturális-közösségi intézményről, vagy egészségügyi-szociális intézményről - kezdte Balaicz Zoltán.

- A szociális intézmények elsősorban az időseket érintik...

- Ez így van, de a városvezetésnek minden generációra oda kell figyelnie, ezért ugyanolyan fontos a bölcsődék és óvodák jó állapotban tartása mellett az orvosi rendelők, és az időseket ellátó rendszerek megfelelő színvonalú fenntartása. Az önkormányzat figyelemmel kíséri ez utóbbiak működését, és amennyiben lehetőség adódik pályázati források elnyerésére, természetesen pályázik is.

bala.jpg

Balaicz Zoltán: Az önkormányzat jó gazdája volt az iskoláknak 

- Milyennek látja Zalaegerszeg kulturális életét?

- Továbbra is sokszínűnek. A város a legfiatalabb művészeket ösztöndíjakkal támogatja, művészeti iskoláinkban magas színvonalon folyik a képzés, művészeti együtteseink a tánctól a kórusműveken át a kamarazenéig messzire viszik Zalaegerszeg hírét, képzőművészeink rendszeresen mutatkoznak be új alkotásaikkal különböző kiállításokon, irodalmi életünknek pedig keretet ad a Pannon Tükör folyóirat. Hiányérzetem is van, mert bár egymást érik a kulturális események, mégis behatárolható az ezeken részt vevők száma, azaz nem sikerül új érdeklődőket és főleg fiatalokat megszólítani. Ez egy fontos feladat lesz a közeljövőben - mondja az alpolgármester.

- Sport, elvárások, támogatások, lehetőségek?

- A sport tekintetében a jelentős sikereket és eredményeket most inkább a tekézők, a súlyemelők, az úszók, az atléták és az egyéni sportágak képviselői produkálják, míg a két nagy hagyományos egyesületünk, a futball és a kosárlabda nehéz helyzetben van. Mindenki tudja, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten eddig is jelentős segítséget biztosított az egyes sportágak számára, hiszen ez városmarketing szempontból is fontos, azonban a mi forrásaink is végesek, ezért amíg a gazdasági helyzet nem változik, addig minden érintettnek el kell fogadnia, hogy nem tudjuk növelni a sporttámogatásokat.

- Sokat van fiatalok között, milyen a hangulatuk?

- Egy város jövőjét a fiatalok jelentik. Ha ők nem érzik jól magukat, ha elmennek, ha nem tudnak itt tanulni, letelepedni, családot alapítani, és gyermeket vállalni, akkor a város nem lehet a 21. század nyertese. Márpedig mi azt szeretnénk, hogy jó legyen zalaegerszeginek lenni. Ezt szolgálják az önkormányzati döntések, ezért gyűjtöttünk gördeszka és kerékpár pályára az idei jótékonysági napon és ezért próbálunk minél több rendezvényt szervezni. Már-már a fesztiválok városává válik a zalai megyeszékhely. Korábban sokszor hallottam középiskolás és főiskolás diákjaimtól, hogy Zalaegerszeg egy alvóváros és a fiatalok számára nincsenek programok. Itt volt az idő, hogy változtassunk ezen.

- A közeljövőben változik az önkormányzati törvény, és ami biztos, hogy az oktatást az állam átveszi az önkormányzatoktól.

- A napokban hozták nyilvánosságra az új köznevelési és szakképzési törvény javaslatait, de sok kérdést majd csak az önkormányzati törvény szabályoz. Egyelőre sok minden vár tisztázásra és a módosító indítványok is alakíthatnak a végleges tartalmon. Ami minden változatban biztos, hogy a bölcsődék és óvodák továbbra is az önkormányzat fenntartásában működnek. Mi az oktatási ágazatra jelentős fejlesztési forrásokat költöttünk és az önkormányzat jó gazdája volt az intézményeknek, ezért én sajnálom a változást, remélem az állam is biztosít majd hasonló forrásokat.

- Mi vár a felsőoktatásra?

- A felsőoktatás területén értük el a legtöbb sikert az elmúlt időszakban. A sajtó is sokat foglalkozott az Infocentrum létrehozásával, a  BGF zalaegerszegi intézetének karrá válásával, ez utóbbiért sokat lobbiztak a zalai országgyűlési képviselők.  Ugyanakkor a készülő új felsőoktatási törvény a nemzetgazdasági szinten jogos felvetések mellett veszélyt is hordoz magában a vidéki intézményekre vonatkozóan, így nehéz év elé nézünk és minden eddiginél nagyobb szükség lesz országgyűlési képviselőink és politikusaink lobbi erejére a zalaegerszegi felsőoktatás kialakult jó helyzetének megőrzése érdekében. Az önkormányzat vezetésének most az a feladata, hogy az egy évvel ezelőtt megfogalmazott elvek szerint gondos gazdaként szolgáljuk Zalaegerszeget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK