2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

30 milliárdra számíthatnak a civilek

2012. január 13. péntek, 18:40
Címkék:

A Zala Megyei Kormányhivatal vendége volt Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Zalaegerszegi programja során Rigó Csaba kormánymegbízott társaságában sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt másfél év munkáját és eredményeit, találkozott és megbeszélést folytatott zalai egyházi személyiségekkel, ellátogatott a zalaegerszegi Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóházába, majd találkozott civil illetve nemzetiségi szervezetek vezetőivel.

 

Új támogatási rendszer jött létre

 

civil-anyag

 

Az államtitkár újságírók előtt kijelentette: öt olyan programot indítottak, melynek során a Kárpát-medencében 750 egyházi kezdeményezést támogattak, így infrastrukturális fejlesztéseket, kulturális és ifjúságok programokat. Mindezekre mintegy kétmilliárd forintot fordítottak, ez a keretösszeg, mint Szászfalvai László mondta, továbbra is a különböző programok rendelkezésére áll. Szólt arról, hogy az elfogadott egyházi, nemzetiségi és civil törvény következtében az állam és a szervezetek kapcsolata új jogi alapokra épül. Sikerként értékelik, hogy lezárták az egyházi kárpótlás húszéves folyamatát, és hogy támogatást kaptak a határon túli anyanyelvi lelkészi, lelki gondozási feladatokat, közgyűjteményi tevékenységet végző egyházak.

civil 2

 

Elhangzott: új támogatási rendszert hoztak létre, a civil alapot felváltó Nemzeti Együttműködési Alapot. Az idei évben mintegy 30 milliárd forintra számíthatnak a civil szervezetek az uniós forrásokat és más tárcák támogatását is beleértve. Ehhez a pénzhez átlátható módon, kevés adminisztrációval juthatnak hozzá a pályázók. Az államtitkár arról is beszélt, hogy visszatérítendő támogatásokra is lehet majd pályázni. A civil törvény egy közhiteles adatbázis létrehozását is előírja, ennek június 30-ig kell megvalósulnia.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK