2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

20 éves a zalaegerszegi Idősek Gondozóháza

2012. november 22. csütörtök, 18:25
Címkék:

Húsz éves fennállását ünnepli idén a zalaegerszegi Idősek Gondozóháza, melynek létrehozásában az akkori városvezetők bölcs döntést hoztak – fogalmazott köszöntőjében Gyutai Csaba polgármester a jubileumi ünnepségen. Az intézmény 1992 szeptemberében kezdte meg működését. 2000-ben jelentős fejlesztésen esett át, mely során az addigi 24-ről 42 férőhelyesre bővítették az átmeneti ellátást nyújtó gondozóház épületét.

gondozohaz1

A polgármester hangsúlyozta, a zalaegerszegi idősellátás egyik legfontosabb intézménye a gondozóház, melyet a megszűnt bölcsőde épületéből alakítottak át. Minden szobához vizesblokkot építettek, ami akkoriban nagyon korszerűnek számított. Az indulást követően egyre nagyobb igény jelentkezett a férőhelyek növelésére, amit az épület bővítésével értek el 2000-ben. Az idősellátás fejlesztésének következő állomása a bentlakásos idősek otthonának létrehozása volt. A volt József Attila Általános Iskolát építették át erre a célra 2006-ban. Tervezik, a húszéves fennállását ünneplő gondozóház felújítását; a 84 milliós beruházást az Új Széchenyi Terv pályázati támogatásának igénybevételével kívánják megvalósítani.

Dr. Halász Erzsébet, az Idősek Gondozóházának vezetője kitért arra, hogy az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott az idősek családon belüli helyzete. Míg korábban az időseket tisztelet övezte, addig manapság élettapasztalatukra, bölcsességükre már sokkal kevésbé épít a fiatalabb generáció. A mai világban a hozzátartozók egyre kevésbé tudnak gondoskodni az idősek otthoni ellátásáról. Ezt felismerve, hozta létre a város intézményeit a rendszerváltást követően, a hagyományos idősotthoni elhelyezés mellett átmeneti ellátást is biztosítva. A vezető egyebek mellett beszélt arról is, hogy a gondozóház az egészségügyi főiskola gyógytornász valamint a szociális gondozó képzéshez gyakorlati helyszínt biztosít. Az elmúlt időszakban négy munkatársat ismertek el a szociális munka napján, egy kolléga tanácsosi címet kapott, egy másik kolléga pedig az egészségügyi szakdolgozói kamara kitüntetését vehette át.

gondozohaz2

Végül felolvasta Szalai Annamária, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke köszöntő sorait. (A város akkori országgyűlési képviselője részt vett 2000-ben az avatási ünnepségen.) Tiszteletet, megértés, önzetlenség és segíteni vágyás – ezekkel a szavakkal jellemezte levelében a gondozóház munkáját.

Radics Andrea, a Gondozási Központ vezetője hangsúlyozta: az itt dolgozó munkatársak adják az intézmény lelkét, ami jóérzést és biztonságot sugároz a rászorulók felé.

Az ünnepségen Gyutai Csaba a város oklevelét adta át Halász Erzsébetnek. Köszöntötték Semetke Gábornét, Horváth Istvánnét és Horváth Zoltánnét, akik mindannyian húsz éve munkatársai az intézménynek.

Az ellátottak nevében Lakatos Istvánné és Zsigmond Mária igazán szívhez szóló verset szavaltak. A landorhegyi ovisok és a botfai népdalkör is megörvendeztette műsorral a szépkorú lakókat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK