2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tudományos és Technológiai Park

2015. május 04. hétfő, 17:40
Címkék:

Zalaegerszeg északi ipari parkja az országban elsőként nyerte el a Tudományos és Technológiai Park címet – jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

iapripark1 Zalaegerszeg északi ipari parkja
elsőként nyerte el a címet az országban

Rákossy Balázs az előzményekről elmondta, a szaktárca ipari park bizottsága eredményesnek ítélte az önkormányzat pályázatát, amelyről szerződést is aláírni fognak. Mint fogalmazott, a Tudományos és Technológiai Park cím elnyerése jól példázza azt a kutatásfejlesztési és innovációs irányvonalat, amit a kormány a gazdaságfejlesztés prioritásai között fontosnak tart. Éppen ezért számítanak az elkövetkező időszakban arra, hogy a zalaegerszegi mellett több ipari park kaphatja meg ezt a címet az országban. A gazdaságfejlesztésre, a kutatásfejlesztésre és a munkahelyteremtésre több mint 200 milliárd forintot kívánnak fordítani állami és uniós forrásból. Ezt szolgálják a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program most megjelenő kiírásai is. Az államtitkár gratulált a címhez, és mint mondta, bízik abban, hogy Zalaegerszeg a helyi vállalkozások versenyképességének növelésében, a foglalkoztatás bővítésében eredményeket tud felmutatni.

Vigh László országgyűlési képviselő úgy értékelt, a Tudományos és Technológiai Park cím elnyerését azért érdemelte ki az északi ipari park, mert vonzóvá tudták tenni a befektetők számára. Ezáltal nemcsak munkahelyeket tartottak meg, de bővítették azok számát a városban. Beszélt arról is, hogy Magyarország az uniós átlagnál jobban teljesít, 2014-ben 3 százalék feletti gazdasági növekedést ért el, a munkanélküliségi ráta 7 százalék körüli a 9 százalékos uniós átlaggal szemben.

iapripark2

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere méltatta, hogy a város érdemelte ki elsőként az országban a Tudományos és Technológiai Park címet, ami azt mutatja jó irányban haladnak. Kitért arra, mintegy tíz évvel kezdődött az a folyamat, melyben a helyi gazdaság fejlesztése, a vállalkozások segítése, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése erőteljesebben megnyilvánult. E szándéknak köszönhetően sorra költöztek be vállalkozások a város tulajdonában lévő északi ipari parkba, melyek közül az Edelmann most zajló 4,5 milliárdos beruházását emelte ki példaként. Mint fogalmazott, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is folyik az új betelepülő cégeknél, s mindezt szakképzési, felsőoktatási, illetve akadémiai együttműködésekkel is támogatja az önkormányzat. A 2020-ig tartó időszakban a városnak 11,2 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésére, s ennek jelentős részét iparfejlesztésre kívánják költeni.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Háry András, az ipari park fejlesztési igazgatója, és Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK