2024.07.07., vasárnap - ApollóniaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tudásközpont, lakópark és bioerőmű

2011. november 19. szombat, 09:48
Címkék:

Új funkciókkal bővülhet az egykori Petőfi-laktanya területe. A meglévő főiskolai campus mellet biomassza erőmű, lakópark és több vállalkozás is létesülhet a kihasználatlan részeken. A főiskola új főbejáratát a Platán sor és az Ola utca csatlakozási pontjában alakítanák ki, a jelenlegi Gasparich úti bejáratot pedig északabbra helyeznék át – áll egyebek mellett az egykori laktanya területrendezéséről készített tanulmányban. A részletekről Gyutai Csaba polgármestert kérdeztük.

 

laktanya beepites net

 

További fejlesztések a volt laktanya területén

– A volt laktanya kiváló adottságokkal rendelkező, belvároshoz közeli értékes tartalékfejlesztési terület. További hasznosítása a már meglévő funkciók bővítésével, illetve más fejlesztések megvalósításával sokféle lehetőséget rejt magában. De előbb nézzük, mi is történt eddig! Több épület felújítását követően költözhetett ide a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Kara. A fejlesztés további jelentős állomása volt az Infocentrum létesítése. Beruházása mintaprojekt a tekintetben is, hogy a modern előadótermekkel és nyelvi laborokkal rendelkező épület a föld hőjét, mint megújuló energiaforrást hasznosítja a fűtéshez. A Nyugat-magyarországi Egyetem Gépészeti és Mechatronikai Intézete szintén itt működik már.

– A tanulmányban szerepel, hogy további karok költözhetnének a tudásközpontnak is nevezett főiskolai campusba.

gyutai-jo-net– Ez is iránya lehet a fejlesztésnek. Emellett olyan innovációs és tudományos szolgáltatások települhetnének ide, melyek ebből a szempontból kiszolgálnák a már meglévő felsőoktatási intézményeket, és nem utolsósorban munkahelyeket is teremtenének. Ezeket a szándékokat egy projektjavaslatban már megfogalmaztuk.

– Milyen további fejlesztési irányokra tettek javaslatot?

– Figyelembe vették a jelenlegi beépítettséget, illetve ezek kapcsán javaslatot tettek bizonyos változtatásokra. Ezek egyike a főiskolai campus területe, melynek nincs rangjához méltó bejárata. Ezért a jelenlegi dél-keleti bejárat északra helyezését tervezik, hogy megszűnjön a rejtettsége. Az új főbejárat helyét az Ola utcai és Platán sori csomóponttól délre elhelyezkedő tömbben képzelik el, vagyis a volt Beton-presszó helyén, ahol jelenleg a Báthory-szakközépiskola oktatási kabinetje működik. Az Ebergényi út mentén kertvárosias, családiházas lakóövezet kialakítását, egy másik tömbben pedig irodaépületek, kereskedelmi szolgáltató épületek létesítését javasolják. A tervezet új utak kiépítését is tartalmazza.

– A gazdasági hasznosításként vizsgálták az outsourcing szolgáltatások betelepítésének lehetőségét.

– Manapság szokás, hogy a multivállalatok bizonyos tevékenységeket kiszerveznek, vagyis külső cégeket bíznak meg például könyvelési, vagy bérszámfejtési feladatok ellátásával. Zalaegerszegen számtalan könyvelőcég működik, így rendelkezésre áll a szükséges kapacitás. További call-centerek is létrejöhetnének, melyek ügyfélszolgálati tevékenységet végeznek nagyvállalatoknak. Egyébként most is folyik gazdasági tevékenység a volt laktanya területén. Az ott működő vállalkozások egyike a Zala-Depo hulladék-feldolgozója.

– Egy biomassza erőmű is szerepel a tervezetben, mely nemcsak a főiskolai campust, hanem a városrészben lévő önkormányzati intézményeket is ellátná fűtési energiával.

– Ebben a témában már előbbre tartunk, hiszen az ökováros programhoz kapcsolódóan előkészítés alatt áll egy tanulmányterv a városban képződő fahulladék felhasználására. Két lehetőségünk van: felaprítjuk és elszállítjuk, illetve építünk egy erőművet, ahol saját javunkra hasznosítjuk a fahulladékot. Ez utóbbit szeretnénk megvalósítani. A kérdés azonban az, hogy a városban működő ipari cégeknél mennyi faapríték képződik, és annak feldolgozása megtörténhet a létesítendő erőműben.

* * *

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tizenhat nemzetközi partnerrel együttműködve vesz részt a FATE (From Army To Entrepreneurship) projektben, melyben Zalaegerszeg, valamint Keszthely, Lenti és Nagykanizsa volt katonai területeinek rehabilitációjáról készültek tanulmányok az önkormányzatok számára. A zalaegerszegi disszertáció felelősszerkesztője Agg Ferenc okleveles városépítési szakmérnök.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK