2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

TÁMASZ a határ két oldalán

2013. április 09. kedd, 07:50
Címkék:

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás "TÁMASZ - Szociális hálózatfejlesztés a határ mentén" című határon átnyúló projektje részeként lehetőséget kapott arra, hogy osztrák és magyar szakemberek részvételével megvitassa az idős- és hospice-ellátás aktuális kérdéseit a határ két oldalán.

A találkozók minden esetben lehetőséget biztosítanak arra is, hogy magyaországi és asuztriai bentlakásos intézmények munkáját is megismerhessék a résztvevők. A találkozók alkalmával egy állandó a téma iránt elkötelezett szakmai csoport kezdte meg közös munkáját. Együttműködés és együttgondolkodás indult el a szakmacsoportok közt. A projektben elkészült egy összehasonlító tanulmány is.

Egy bécsi kutatócég vállalkozott arra a feladatra, hogy az eltérő jogi és pénzügyi szabályozás mentén határozza meg azokat a legfontosabb hasonlóságokat és különbözőséget a két ország ellátórendszerében, melyre a későbbi fejlesztések együttműködések alapozhatók.

A tanulmány az alábbi területeken javasol érdemi változásokat a magyar oldalon:

- Tudatosságra nevelés a hospice és palliatív ellátás témakörében. A halálhoz és a gyászhoz kapcsolódó társadalmi tabuk oldása kiemelten fontos feladat Magyarországon

- Hosszú távú pénzügyi biztonság megteremtése a témát érintő nagyon komplex egészségügyi és szociális ellátási határok átjárhatósága érdekében

- A képzés és továbbképzés javítása a hospice és a palliatív ellátás

területén. Különösen magas igény van egyrészről a kiegészítő háziorvosi képzésekre másrészt az egyetemi képzésbe kell a témára nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben.

- Intézményi szinten a palliatív ellátás megszervezése a kórházakban és más ellátó intézményekben is kívánatos volna.

- Az önkéntes munka rendszerének kiépítése a hospice ellátás területén szintén újra gondolandó terület főként a magyar oldalon.

A tanulmány szakmai vitáját az osztrák és magyar szakemberek márciusban tartották Zalaegerszegen. A javaslatok közös elfogadása után Bécsben április 5-én ismerhette meg a nyilvánosság az elkészült munka tartami elemeit.

logok

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK