2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Önvezető autók Zalaegerszegen?

2015. szeptember 18. péntek, 16:34
Címkék:

Az önvezető autókról elsőként a Google járműve jut eszünkbe, ugyanakkor a nagy autógyárak fejlesztései sem elhanyagolhatók, közülük már többen mutatták be "sofőr nélküli" autóikat működés közben tesztpályán, de éles forgalomban is.

bmw

Egyetemi együttműködés:
Kutatási programokhoz csatlakozhat a helyi mérnökképzés

Autonóm járművek kutatási programjához csatlakozhat a zalaegerszegi mérnökképzés a veszprémi Pannon Egyetemmel valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karával való együttműködésnek köszönhetően.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a sajtótájékoztatón jelentette be a hírt. Mint mondta, bár a zalaegerszegi műszaki képzés 2010-ben elkerült a BME-től, a szakmai kapcsolat azonban nem szakadt meg a budapesti egyetemmel. Továbbra is együttműködnek a kutatásfejlesztés, az innováció valamint a pályázatok terén, melynek révén jelentős Támop-os forrásokat tudtak lehívni. Mivel Zalaegerszegen a gépipar, az elektronika, a mechatronika és a járműipar egyre fontosabb szerepet tölt be, most egy olyan együttműködés formálódik, ami mindkét egyetem és a város számára is hasznos lehet, értékelt a polgármester.

Dr. Varga István, a BME Közlekedésmérnöki Karának dékánja úgy vélekedett, miután az alapképzés és a mesterképzés a Pannon Egyetem égisze alatt folytatódik, a műszaki egyetem a szakirányú továbbképzések biztosításával fog kapcsolódni a zalaegerszegi mérnökképzéshez. Ez a régióban erős ágazatot, a járműipar területét fogja érinteni.

autonom 1

Dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja felidézte, hogy annak idején ők is a budapesti műszaki egyetem segítségével indították el a mérnökképzést. Ezt a mechatronikai képzés bevezetése követte, mely megteremtette a mechatronikai és gépjármű-technikai kutatások lehetőségét is. Többek között megemlítette a szenzor-aktuátor alkalmazások, az erősáramú teljesítményelektronikák valamint az üzemanyagok kutatás-fejlesztését. Szólt arról is, hogy a zalaegerszegi alapképzésen végzett mérnökök a veszprémi mesterképzésen folytathatják tanulmányaikat.

Dr. Háry András, a Technológiai Centrum vezetője azt hangsúlyozta, Zalaegerszeg és a helyi vállalkozások számára egyaránt fontos, hogy szakmai kapcsolatot építsenek ki a hazai járműipar meghatározó tudományos szellemi műhelyeivel.

Az együttműködésben a felek megállapodtak abban, hogy közösen kidolgozzák a Zalaegerszegi Autónom Járművek Kísérleti Központjának programját, előkészítenek közös ipari kutatás-fejlesztési programokat, illetve a térségi vállalkozások számára speciális szakmai programokat és szolgáltatásokat indítanak el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK