2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Minőségi felsőoktatás ösztöndíj-támogatással

2015. október 03. szombat, 14:48
Címkék:

A zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzés 2016. február 1-jétől a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem keretei között folytatódik tovább a zalai megyeszékhelyen – jelentették be az érintett felek a mechatronikai központban tartott sajtótájékoztatón.

veszprem gp

A Pannon Egyetem veszi át
a zalaegerszegi mechatronikai képzést

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a műszaki felsőoktatást a munkaerő-piaci igények figyelembe vételével hozták létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve. 2002 szeptemberében indult el a gépészmérnöki képzés gyártástechnológia és informatika szakiránnyal, ami 2004-ben mechatronika szakiránnyal bővült. 2010-ben a BME-től a Nyugat-magyarországi Egyetem vette át a képzést, de a műszaki egyetemmel továbbra is fennmaradt a kapcsolat a kutatás-fejlesztés területén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felsőoktatás stratégiájának újragondolásával új irányvonalat szabott, továbbá a Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa is úgy döntött, hogy a zalaegerszegi műszaki képzés a Pannon Egyetem keretein belül működjön tovább. A polgármester úgy vélekedett, ahogy a korábbi egyetemek, így a Pannon Egyetem is jó gazdája lesz a zalaegerszegi képzésnek. Miután a keszthelyi és a nagykanizsai felsőoktatás szintén a Pannon Egyetem égisze alatt működik, a megyén belül konkrét együttműködések alakulhatnak ki, amelyek mindhárom képzőhely illetve város számára hasznosak lehetnek.

Balaicz Zoltán kiemelte, a színvonalas minőségi felsőoktatás rangot ad a megyeszékhelynek, éppen ezért érzi fontosnak az önkormányzat, hogy költségvetéséből évi 112 millió forinttal támogassa a helyi főiskolai képzéseket. Ebben a működési támogatások mellett különböző ösztöndíjak, pályázati önrészek szerepelnek, ahogy vállalati hátteret is biztosítanak a képzésekhez.

sajtaj pannonegyetem

A polgármester jelezte, 2016 decemberéig várhatóan 2500 új munkahely jön létre Zalaegerszegen, melyben nagyon jelentős a mérnökök iránti kereslet. A város számára ezért stratégiai kérdés, hogy a nappali oktatás, az innováció és a kutatásfejlesztés területén a Pannon Egyetemmel a műszaki képzés sikeres legyen. A hallgatói utánpótlás érdekében kibővítik a korábban bevezetett Befektetés a jövőbe elnevezésű ösztöndíjat, amit eddig csak zalaegerszegi hallgatók kaptak. Az októberi közgyűlésen arról fognak dönteni, hogy ezentúl minden diák, aki a Pannon Egyetem mechatronikai képzésén tanul, havonta 15 ezer forint ösztöndíjba részesüljön. Ez a különböző tanulmányi és szociális ösztöndíjakkal kiegészülve olyan motiváló erő lehet, melynek hatására a hallgatói létszám jelentősen megnövekedhet, tette hozzá a polgármester.

Dr. Alpár Tibor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem dékánja köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak a képzés támogatásáért. Elmondta, az elmúlt években több fejlesztést hajtottak végre. Először létrehozták a Zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Központot, továbbá vállalati igények alapján bevezették a levelezőképzést, valamint a duális képzést, melyben elvitathatatlan szerep jutott dr. Németh Árpád igazgatónak. A duális képzésben a helyi vállalatok is részt vettek, de pályázatokban is együttműködtek.

Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának igazgatóhelyettese hangsúlyozta, szenátusuk egyhangúlag támogatta a zalaegerszegi képzés átvételét, melynek folytatásához minden tudásukat hozzárendelik. Mint fogalmazott, ez azt a minőséget jelenti, amit a Pannon Egyetem képvisel hazai és nemzetközi szinten, s ami egyben garancia arra is, hogy a képzésben résztvevők magas szinten tudják folytatni munkájukat. A vállalati kapcsolatrendszerüket bővíteni fogják Zalában, emellett arra kérik a megye lakosságát, fontolják meg gyermekeiket hová küldik továbbtanulni, hiszen város nagyon jó gazdája tud lenni a mechatronikai képzésnek.

Dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja elmondta, hogy a veszprémi hallgatók folyamatmérnöki, optikai és méréstechnikai szakirányon tanulhatnak a mechatronika alapszakon, melyhez a zalaegerszegi mechatronikai képzés kiváló kiegészítést nyújthat. A Zalaegerszegen végzett hallgatók Veszprémben gépjármű mechatronikai mesterszakon folytathatják tanulmányaikat, ezt követően pedig le is doktorálhatnak. A dékán kitért arra, hogy a zalai megyeszékhelyen lévő ipari potenciál szorosabb kutatás-fejlesztési együttműködésekre is lehetőséget teremt.

A felső fotó (illusztráció) forrása: http://www.mk.uni-pannon.hu

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK