2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megélénkült az érdeklődés a város iránt

2012. december 07. péntek, 17:43
Címkék:

Új arculattal és a gazdasági előrelépés komoly esélyével várja az új esztendőt Nagykanizsa. Idén megújult a belváros, és két komoly beruházás kezdődött, amelyek munkahelymegtartást, illetve -bővítést jelentenek, és mint Cseresnyés Péter polgármester elmondta: további lehetséges befektetőkkel is tárgyal. A dél-zalai városban egyébként már a következő uniós pénzügyi ciklusra terveznek, és partnereket keresnek a fejlesztésekhez – határon belül és kívül egyaránt.

kanizsa1Az új jelmondat: Nagy álmok. Nagy lehetőségek. Nagykanizsa 

- Az évzáró interjú idén elsősorban a gazdaságról kell, hogy szóljon, hiszen úgy tűnik: Nagykanizsán megmozdult valami. Dacolnak a válsággal?

- Az európai válság természetesen Nagykanizsán is érezhető, de kezd beérni az a stratégia, amit 2010-ben meghatároztunk, és amelyet módszeresen próbálunk megvalósítani. A munka középpontjában a gazdaságfejlesztés áll, amellyel még a belvárosi beruházás is összefüggött. Az Erzsébet tér megújítása ugyanis sok helyi vállalkozásnak, munkavállalónak teremtett lehetőséget, és igaz ez a több mint 11 milliárd forintos csatornaprojektre is. Emellett a megszépült belvárosba kezd visszatérni az élet, a vendéglátóhelyeken például folyamatosan vannak vendégek, sőt, egy új étterem is nyitott a téravatás óta, s ennek az érdeklődésnek feltétlenül van gazdaságélénkítő hatása.

- Ahhoz, hogy a kanizsaiak vásárolni, költeni tudjanak – akár a belvárosban -, munkahelyek kellenek. E tekintetben hogy áll Nagykanizsa?

- Olyan úton járunk, amely a siker lehetőségét hordozza. A város irányításában megtörtént a szemléletváltás, egységes stratégia mentén dolgozunk, amelynek számos eleme, összetevője van. Az egyik legfontosabb tényező, hogy a közgyűlés többsége elkötelezett a tervszerű fejlődés mellett. Tudatosan építjük Nagykanizsa kapcsolatrendszerét, bel- és külföldön egyaránt. Hangsúlyos a városmarketing munka is, ennek egyik eredménye, hogy megújult Nagykanizsa arculata.

kanizsa 3

- Itt álljunk meg egy pillanatra! Az új logó és a szlogen kiknek szól és mit üzen?

- A szívet formázó grafika természetesen azt, hogy Nagykanizsa szerethető város, és az itt élők szeretik is. Az is cél volt, hogy ez a jelkép könnyen rajzolható, játékos és kedves legyen, s megragadja az emberek figyelmét. A "Nagy álmok. Nagy lehetőségek. Nagykanizsa" szlogen pedig azt jelenítni meg, hogy ez a város kiváló lehetőségeket nyújt az itt élőknek, illetve az itt vállalkozás alapítását tervező befektetőknek egyaránt. Meggyőződésem, hogy újra kell pozícionálni Kanizsát, hiszen ez nem egy pesszimista, lecsúszó település, hanem pont ellenkezőleg: olyan város, amely nagyszerű lehetőségeket nyújt. Infrastruktúrája, logisztikai adottságai egészen kiválóak, oktatási rendszere a műszaki, gazdasági felsőoktatásig terjed, s ebből adódóan helyben rendelkezésre áll a szakképzett munkaerő. De ne csak erről beszéljünk! A minap azt mondta nekem egy itt élő ember, hogy ő kanizsaiként nagyon büszke a városára. Rendszeresen esténként jár ugyanis haza a munkából, és mindig rácsodálkozik, hogy Nagykanizsa mennyivel világosabb, jobban kivilágított település, mint sok, hasonló nagyságú magyarországi város. Ez pedig biztonságérzetet ad az itt élőknek, másrészt a polgárváros hangulatát tükrözi, hiszen közösségünknek úgy sikerült megőriznie a belvárost, ahogyan csak kevés hazai településnek. Ezért is mondják egyre többen: büszkének kell lennünk a városunkra, s ez nemcsak érzelmi kérdés, hanem a tények is ezt igazolják.

- Ezeket a lehetőségeket, értékeket látják kívülről is?

- A válasz határozott igen, s akkor térjünk is vissza a gazdaságfejlesztéshez. Megélénkült az érdeklődés Nagykanizsa iránt. Ez egyrészt megmutatkozik az idelátogatók számában, másrészt gazdasági téren is igaz. A GE és a kormány nemrégiben jelentette be, hogy itt lesz a vállalat LED-gyártó központja, s ezzel beruházási célponttá válik városunk. Ez most munkahelymegtartást eredményez, ami már önmagában is komoly fegyvertény, a fejlesztés pedig hordozza a bővítés lehetőségét. Megkezdődött az olasz tulajdonú DAB beruházása is, és most úgy tűnik: jövő tavaszra állni fog a munkacsarnok, és elindulhat a termelés. Ez jövőre száz, 2014-től pedig 150 embernek teremt biztos munkahelyet, és a vállalkozás máris opciós vásárlási igényét jelentette be egy újabb területre, vagyis hosszú távra tervez, és fejlesztésben gondolkodik. A sor pedig folytatódhat, ugyanis két céggel kezdődtek tárgyalások arról, hogy esetleg Kanizsára települnek. Egyelőre – mivel a folyamat elején járunk – még csak lehetséges beruházási helyszínként szerepel városunk, de tudjuk a régi igazságot: minden nagy utazás az első lépéssel kezdődik...

kanizsa 2

- Miért vette meg a város a hulladékszállítással foglalkozó Saubermacher Pannonia Kft-t? Lesz ennek gazdasági haszna Nagykanizsa számára?

- Igen, ám hadd kezdjem egy kicsit messzebbről a választ. Közismert, hogy megváltozott a hulladékszállításról szóló törvény, amely szerint jövőre már csak olyan cégek foglalkozhatnak ezzel a tevékenységgel, amelyekben 50 százaléknál nagyobb önkormányzati vagy állami tulajdonrész van. Ennek következtében kezdtünk tárgyalásokat a Nagykanizsán és még további 104 településen szolgáltató, osztrák tulajdonú vállalkozás menedzsmentjével. A vásárlás pénzügyi alapját egy az önkormányzat által korábban kibocsátott, de még le nem jegyzett eurokötvény biztosította. Nos, az szerintem stratégiai kérdés, hogy a fontos helyi közszolgáltatások, lehetőség szerint, az adott település tulajdonában legyenek. Ez biztonságot jelent, mindenfajta szempontból, és segítheti a munkahelyek megtartását is. A Saubermacher Pannonia Kft. megvásárlásával egy évi közel 2 milliárd forintos árbevételt elérő vállalkozás tulajdonosa lett Nagykanizsa, és nem mellékesen ezzel a lépéssel 70-80 munkahely megtartását segítettük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK