2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Logisztikai bázis a leendő járási központban

2012. február 25. szombat, 10:05
Címkék:

Háromszázhúsz új munkahelyet teremt Letenyén a Müller Drogéria. A korábbi határátkelő mellett épül a német óriás cég logisztikai központja, mely szeptembertől kezdi meg tevékenységét. Az új munkahelyek létesítése jelentősen bővíti "Mura városa" foglalkoztatási helyzetét, mely várhatóan pozitívan hat majd a térség gazdaságfejlesztésére is. Letenye komoly fegyvertényt könyvelhet el azáltal is, hogy 2013-tól egyike lesz a hat zalai járásközpontnak. Az eredmények mögött hosszú évek kemény munkája áll, melyről Halmi Béla polgármestert kérdeztük.

muller 1

320 új munkahelyet teremt Letenyén a Müller Drogéria Magyarország Bt.

- Korábbi munkaügyi szakemberként, majd polgármesterként is leginkább azt tartottam szem előtt, hogy növekedjen Letenyén a foglalkoztatás, amely egyrészt az itt élő családok boldogulásához járul hozzá, másrészt a település népességmegtartó erejét növeli azon egyszerű oknál fogva, hogy ahol van munka, onnét nem vándorolnak el a fiatalok. Most, hogy épülhet ez a sok embernek munkát adó logisztikai központ, annak csírái az előző polgármesteri ciklusomhoz nyúlik vissza, tulajdonképpen mintegy négyéves küzdelem eredménye. A cél érdekében módosítottuk városrendezési tervünket, és miután a régi határátkelő és környéke állami illetve magántulajdonban van, így befektetői övezetnek jelöltük ki ezt a területet. A német cég a földtulajdonosoktól vásárolt egy hathektáros részt, ahol már az elmúlt évben megkezdte az építkezést. Sokan nem hittek benne, én viszont rendületlenül bíztam abban, hogyha segítjük a befektetőt, ilyen jelentős foglalkoztatással bíró beruházást valósít majd meg. Az M7-es határig való megépítésének "első fecskéje" a logisztikai központ, mely további befektetőket vonzhat ide.

muller 2

Halmi Béla

- A város gazdálkodása szempontjából mit jelenthet a logisztikai bázis létesítése?

- Nemrég fogadtuk el a 2012. évi költségvetést, melynek tárgyalásakor örömmel vettük tudomásul, hogy az iparűzési adó bevételünk 100 millióra növekedett az elmúlt évben. Ez azt is jelenti, hogy az itt működő vállalkozások az épülő logisztikai bázis kapcsán is bíznak a város gazdaságfejlesztő erejében. Letenye számára kedvező, hogy már az építést végző külföldi cég is fizet iparűzési adót, ahogy folyamatosan rója le majd ez irányú kötelezettségét a szeptemberben "induló" logisztikai központ. A korszerű üzemben háromszázhúszan dolgozhatnak, a csúcsidőszakban azonban négyszázra is emelkedhet a foglalkoztatottak létszáma. A cég már megkezdte az állásinterjúk tartását, melynek helyet biztosítottunk a polgármesteri hivatalban. Az érdeklődés nagy, eddig négyszázan jelentkeztek. Biztató, hogy a cég kapcsolatot kíván fenntartani a várossal. Február 22-én félhivatalos látogatásra érkeznek hozzánk az európai logisztikai vezető és munkatársai.

- Milyen vállalkozások működnek Letenyén és térségében?

- Szinte minden ágazatban vannak vállalkozások, melyek közül több fejleszteni is tudott. Jól prosperál a mezőgazdaság, az erdészet és a faipar, a feldolgozóipar területén eredményes működik a sertésvágóhíd és a csirkekeltető, ez utóbbi a becsehelyi tojótyúk-teleppel és a baromfivágóhíddal működik együtt. Szót érdemel az ipari park három vasipari vállalkozása, melyek többnyire külföldre termelnek. A térség alkalmas gyümölcstermesztésre, melyet érdemes lenne kihasználni kisebb mezőgazdasági cégek létesítésével.

A foglalkoztatásnál maradva, önkormányzatunk a Start munkaprogramban két pályázatot is megnyert. Február elsejétől december 31-ig hatvan embernek tudunk nyolcórás munkát biztosítani: harminc főt az úthálózat, a másik harminc főt pedig a vízelvezető árokrendszer karbantartásában. Külön eredménynek tartom, hogy a programba 55 év felettieket is be tudtunk vonni. Fontos az is, hogy az erdészet és a vízügyi igazgatóság közmunkaprogramja szintén sok ember foglalkoztat az idén.

Visszatérve a logisztikai központra, képzési együttműködést remélünk a Pannon Egyetem nagykanizsai campusával, miután a napi 55 kamiont ellátó letenyei bázisukba a legfejlettebb logisztikai technológiát telepítik. Emellett több olyan helyi céget ajánlottam figyelmükbe, melyek szolgáltatási partneri lehetnek az üzemnek. A zöldterület karbantartási munkáira önkormányzati cégünket, az Ékköv Kft.-t ajánlottam.

muller 3

Beruházások kezdődnek a leendő járásközpontban

- Hogyan alakulnak határ menti kapcsolataik?

- A Magyar-Horvát IPA együttműködési programban két projektet valósítottunk meg. Ezek egyike Mura-hídi vásár 2011-ben első alkalommal, melyet idén május 19-20-án ismét megtartunk a régi átkelőnél. A rendezvényt a Városok Szövetsége programba illesztjük bele, melyen magyar, osztrák, szlovén és horvát helyi kistermelők, kézművesek és kulturális csoportok mutatkoznak be. Horvát barátaink is rendeznek majd hasonló programot, Prelogban a Dráva mellett. A másik közös IPA-projektünk a Mura-Dráva ivóvízbázisának védelmét szolgálja; Letenyén a szennyvíztisztító korszerűsítése valósul meg jövőre.

Az együttműködés újabb eleme lenne a kerékpáros turizmus fejlesztése, mivel e tekintetben fehér foltnak számít Letenye. Nem kerékpárutat, hanem a kerékpáros turisták számára tematikus túraútvonalakat akarunk kijelölni végig a folyó mentén, a Mura Natura 2000 területen. Így csatlakozni tudnánk a Dél-Zala Erdőtáj Lentiig húzódó kerékpárút-hálózatához. Az egyedutai művelődési házunkban pedig kerékpáros centrumot hoznánk létre szálláshelyekkel.

- Készülnek a város járásközponti szerepére?

- 2012-t az átalakulásnak évének tekintjük, hiszen a második félévben már ki kell alakítanunk a járási hivatal intézményrendszerét. Bízunk benne, hogy az önkormányzat által eddig száz százalékban finanszírozott alapfokú művészeti oktatást (vagyis a zeneiskolát) az átvétel után továbbra is fenntartja az állam. Szintén állami fenntartásba kerül az évfolyamonként két osztállyal működő általános iskolánk, mely központi intézménye lesz a letenyei térségnek. Úgy vélem, nagyszabású közigazgatási reform előtt állunk, ami nagy és látványos változásokat 2013. január elsejétől hoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK