2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lenti ökovárosként lép előre

2014. október 05. vasárnap, 14:12
Címkék:

Miután a lenti önkormányzat képviselő testületével áttekintettük a jelenlegi ciklusra tett négy évvel ezelőtti ígéreteinket, a programunkban vállaltakat, örömmel láttuk, hogy szinte mindent sikerült teljesíteni. Átgondolt, költségtakarékos gazdálkodást folytattunk, hitelállományunk konszolidálásra került. Lenti városának a 2014. első féléves gazdálkodást érintő beszámolójából is kiderült: tartozásunk, felvett hitelünk nincs. A korábban kibocsátott és okos céllal felhasznált kötvényünket pályázati önrészként használtuk fel a különféle fejlesztési beruházásokhoz – összegzett Horváth László, Lenti polgármestere, akit a legjelentősebb városfejlesztési beruházások bemutatására kértünk.

lenti zrinyiut Városmodernizációból jeles

– Összértékét tekintve, az elmúlt ciklusban mintegy 2,2 milliárd forintnyi beruházással gazdagodtunk. Megtörtént a városközpont funkcióbővítő megújítása, a Templom tér, a Művelődési Központ és a Könyvtár rekonstrukciója. Az önkormányzati intézmények korszerűsítése is egyértelmű siker. A dr. Hetés Ferenc Rendelőintézet 665 millióból épült újjá. Kialakítottuk a fogyatékkal élők nappali ellátását biztosító intézményt, felújítottuk az I-es és II-es jelű orvosi rendelőt. A polgármesteri hivatalban a belső terek burkolásával együtt racionalizáltuk a fűtési és világítási energia felhasználását. A Petőfi utcai óvoda felújítása, a fedett fürdő bővítése is sokak örömét hozta. Közösségfejlesztési célú pályázatainkra több mint 320 millió forintot nyertünk. Jutott pénz oktatási eszközökre, könyvtári szolgáltatások fejlesztésére, ifjúsági, egészségmegőrző és egészségfejlesztő projektekre, helyi termékekre építő turizmusfejlesztésre. Közel 200 millió forintot fordítottunk út, járda és kerékpárút felújítására. A csapadékvíz-elvezető árkok és átereszek tisztítását, karbantartását folyamatosan végeztük. Az ivóvíz- és csatornahálózat rekonstrukciót négy helyen, közel 50 millió forint értékben végeztettük el.

lenti horvathlaszlo– Mire büszke a település vezetése?

– Jelenleg a kistérségünkben a munkanélküliség hétszázalékos, a városban 220-230 álláskeresőt regisztráltak, ami az össznépességhez viszonyítva kifejezetten jó arány. A tartós munkanélkülieket a "Mesterségek Tere" 200 milliós nyertes projektben átképzéssel segítettük. A városképen is érzékelhető, hogy működtetjük értékőrző-értékteremtő közmunkaprogramunkat. A gazdasági válság és recesszió ellenére Lentiben nem voltunk tanúi üzembezárásnak, gyármegszüntetésnek. A ciklus végére a kiemelt foglalkoztatóknál, vállalkozásoknál még a korábbi létszám leépítési folyamatok is visszájára fordultak: lassú létszámbővítést látunk.

Jó kapcsolatokat tartva, sikerrel vettük az oktatást, gyermekétkeztetést és a közigazgatást érintő szerkezeti átalakításokat. Támogatási rendszerünket továbbra is fenntartottuk: az általános iskola első hat osztályában ingyenes tankönyvcsomagot biztosítottunk, saját ösztöndíjkeretet különítettünk el a felsőoktatás hallgatói számára. A városrészekből autóbusszal bejáró gyermekek havi bérletét is fizettük. A költségvetésből és a Civil Kurázsi Közalapítványon keresztül több mint 50 millióval támogattunk több mint félszáz civil szervezetet. Mind az öt városrészben sikerült közösségi célú épületekben, valamint utakat, járdákat, közvilágítást érintve részleges vagy teljes felújítást végezni.

– Milyen tervek megvalósítása van napirenden?

– "Ökováros Lenti" címmel, kész koncepcióval rendelkezünk a település komplex megújítására. A következő időszakban a már megvalósított városfejlesztési stratégiára és akciótervre építve, osztrák ökovárosok tapasztalatait felhasználva, a fenntarthatóság jegyében, ütemezett marketing stratégia bevezetésével folytatni szeretnénk a közlekedési infrastruktúra modernizálását, a település centrumának átgondolt rehabilitációját. Az iparterületeink közútjainak, kiszolgáló útjainak burkolatszélesítése, teherbíró képességének növelése, újraaszfaltozása, kerékpárosközpont létesítése, a kerékpárút-hálózatunk összekapcsolása; a központ és a déli városrész közötti akcióterület fejlesztése is tervben van. Előre kívánunk lépni az E-mobilitás területén.

A termálvíz megújuló energiájának hasznosításával, költség-hatékony megoldások bevezetésével tervezzük a fűtési rendszer energiatakarékos átalakítását. A környezetet kevésbé terhelő, megújuló energiaforrásokon alapuló hőenergia felhasználását az önkormányzat által fönntartott, jelenleg központi fűtéssel üzemeltetett intézményekben kívánjuk először elterjeszteni. A saját tulajdonú, hatemeletes, szociális bérlakásokat magában foglaló épület korszerűsítése, a vele szomszédos piac komplex rendezése, illetve a buszállomás menti terület rendbe tétele is hangsúlyos eleme a programnak. A gyógyfürdő és energiapark területén az RFÜ által már jóváhagyott projekthez kapcsolódva, egy turisztikai attrakciófejlesztés keretében újabb két fedett medence létesítését készítettük elő. A termálfürdő mellett egy négycsillagos, 94 +2 minőségi szálláshelyet kínáló hotel épül: étteremmel, konferenciateremmel, saját medencével, fitness–wellness szolgáltatásokkal. A nettó 3,3 milliárd forint bekerülési értékű projekt megvalósíthatósági tanulmánya elkészült, a tervek készen állnak, a beruházás várhatóan október végén startol, s a szálloda 2016 év végén már vendégeket fogadhat. A jelenleg még magántulajdonban lévő vár és a saját tulajdonú laktanya hasznosítására is kész tervekkel rendelkezünk. Nagy tetszést aratott ingyenes, zenés nyári programjainkat jövőre is szeretnénk megrendezni.

Továbbra is fontosnak tartjuk a stabil gazdálkodást, szem előtt tartva a munkahelyteremtés lehetőségét minden, rendelkezésünkre álló eszközzel, a vállalkozások segítését, a város működőképességének megőrzését. Az elmúlt időszakban végrehajtott fejlesztéseknél érezhető volt az önkormányzat és a polgári kormány kitűnő kapcsolata. A képviselő-testület nem folytatott parttalan, politikai vitákat. Szerencsére a fejlesztésekre és az elvégzendő feladatokra tudtunk koncentrálni, megnyerve a város lakóinak többségét.

Bízom benne, hogy a Lentiben élő választópolgárok az elvégzett munkát értékelve folytatásra adnak felhatalmazást, s töretlenül bíznak a polgári oldal képviselőiben. Ez esetben a következő ciklus elegendő lesz a tenni akarásunkat láttató tervek kivitelezéséhez, céljaink véghezviteléhez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK