2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kikötő a szlovén–magyar együttműködésben

2012. április 19. csütörtök, 18:23
Címkék:

A Szlovén Köztársaság Nagykövetsége és Zalaegerszeg önkormányzata a Szlovén–Magyar Üzletemberek Egyesületével közösen gazdasági fórumot szervezett Zalaegerszegen, a Kamarák Házában, melynek témája a két ország határ menti gazdasági együttműködésének elősegítése volt. Megyeszékhelyi vállalatok képviselői is részt vettek az üzletember-találkozón, melyet a kölcsönös piackeresés szándékával hoztak létre.

 koperi kikoto

A két ország közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséről – fórum Zalaegerszegen

Elemi érdekünk, hogy a szomszédos Szlovéniával meglévő harmonikus kapcsolatot a város és a megye számára gyümölcsöző gazdasági együttműködéssé formáljuk – hangsúlyozta Gyutai Csaba. Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében kiemelte, a városnak egyaránt fontos a kölcsönös gazdasági együttműködés, legyen szó szlovén vállalkozások zalaegerszegi, vagy a megyeszékhelyi cégek szlovéniai üzleti kapcsolatainak fejlesztéséről. A polgármester jelezte, a város katalizátor szerepet tölthet be az együttműködés megerősítésében, és ebben előnyére válik az is, hogy mindkét nagykövetséggel jó kapcsolatot ápol.

Zalaegerszeg jól ismeri a szlovén gazdaságot és kultúrát, emellett a város olyan közlekedési csomópontban fekszik, mely előnyös a szlovén vállalatok számára zalai üzleti kapcsolataik fejlesztéséhez – emelte ki Darja Bavdaž Kuret nagykövetasszony. Szólt arról is, hogy a két ország gazdasági együttműködésének fellendítése közös szándék, mely kormányzati szinten is megnyilvánul mindkét oldalról. A szlovén nagykövetasszony fontos kapocsnak nevezte a koperi kikötőt, mely a két ország közötti árucsere-forgalom fő színtere.

szloven magyar2

Darja Bavdaž Kuret – Gyutai Csaba – dr. Szent-Iványi István a gazdasági fórumon

A szlovén–magyar gazdasági kapcsolatok alakulásában a 2011-es esztendő kiemelkedő eredményt hozott, miután a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a másfél milliárd eurót – jelezte dr. Szent-Iványi István, hazánk szlovéniai nagykövete. Mint mondta, a szlovén kormány gazdaságpolitikáját a külföldi tőkeberuházások ösztönzése jellemzi, tehát itt az ideje a "lendületben lévő kapcsolatot" erőteljesebb gazdasági együttműködésekre váltani. Ezek színterei egyrészt nagyvállalatok lehetnek, másrészt kis- és középvállalkozások, főleg a határ menti régiókban, így Vas és Zala megyében. Vas és Zala megyében éppen ezért kívánatos lenne a határon átnyúló és egyéb uniós forrásokat céltudatosabban felhasználni. A nagykövet kiemelte továbbá, hogy Zalaegerszeg fontos szerepet tölt be a magyar–szlovén gazdasági kapcsolatok megerősítésében, melyből a város is profitálhat ipari parkjai és az autópálya közelségéből adódó kedvező helyzete miatt.

A fórumon Goran Križ, a szlovén nagykövetség gazdasági tanácsosa ismertette Szlovénia gazdaságát, dr. Háry András, ipari és gazdaságfejlesztési programok koordinátora pedig Zalaegerszeg gazdasági életét mutatta be. A két ország közötti áruforgalomban jelentős szerepet betöltő szlovén koperi kikötő fejlesztéséről Gordan Ban képviseletvezető tájékoztatta a jelenlévőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK