2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ki részesülhet nyugdíjemelésben, és segélyben?

2011. november 20. vasárnap, 14:39
Címkék:

Az idei évben mintegy 34 millió forintot fizettek ki Zalában méltányossági nyugdíjemelésre és egyszeri segélyre. Kik részesülhetnek a kedvezményekben és milyen feltételekkel?

 

Nem automatikus juttatásról van szó

A részletekről Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és dr. Fürediné Kerkai Valéria, a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetője sajtótájékoztató keretében számolt be.

Rigó Csaba elmondta: méltányossági nyugdíjemelést a nyugállományban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők, rokkant személyek, árvák, fogyatékkal élők vagy tartósan betegek igényelhetik. Feltétel továbbá, hogy az ellátások havi összege nem haladhatja meg a 70 ezer forintot. Nem részesülhet méltányossági nyugdíjemelésben az a személy, akinek a nyugellátás megállapításától, illetve korábbi méltányossági nyugdíjemeléstől számított 3 év még nem telt el. A nyugdíjemelés összege a mindenkori öregségi nyugdíj 10, illetve 25 százaléka (2011-ben ez 2900-7200 forint között volt.)

Egyszeri segély évente csak egy alkalommal állapítható meg. Amennyiben a nyugellátásban részesülő egyedül él akkor a segély nem haladhatja meg a 80 ezret, amennyiben hozzátartozójával közös háztartásban él, akkor a 70 ezer forintot. A segély összege nem lehet kevesebb 15 ezer forintnál, de nem haladhatja meg a 43 ezer 500 forintot.

A kérelmek elektronikus úton is előterjeszthetők, és igényelhetők a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának ügyfélszolgálatán, valamint a kormányablakban.

Dr. Fürediné Kerkai Valéria hozzátette: a kérelmeket minden esetben indokolni kell, nem automatikusan járó juttatásról van szó. Előnyben részesítik a nőknél a 30, férfiaknál a 35 év szolgálati idővel rendelkezőket, a 70 év felettieket, valamint a rokkantakat. És természetesen azokat, akik még nem részesültek méltányossági nyugdíjemelésben. A kérelmeket a vonatkozó jogszabály szerint bírálják el.

Érdeklődésünkre dr. Fürediné Kerkai Valéria elmondta: Zala megyében az összlakosság 28,3 százaléka nyugdíjas, az egy főre jutó nyugdíj összege 86 ezer 327 forint. Ez alacsonyabb az országos átlagnál, ami 88 ezer 152 forint. Az idei évben a kérelmezők száma mindkét támogatás esetében meghaladta a kétezret, közülük ténylegesen az igénylők fele jutott kisebb nagyobb összeghez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK