2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Iráni befektető Nagypáliban

2012. április 18. szerda, 08:54
Címkék:

Mezőgazdaság, élelmiszer-ipar és energia-előállítás terén alakulhatnak ki privát gazdasági együttműködések hazánk és Irán között – vélekedett elöljáróban Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere. A település önkormányzata idén januárban tárgyalt egy iráni delegációval, melynek tagja volt a nagykövet is, most pedig egy iráni olajipari vállalkozót fogadott. A találkozó eredményeiről sajtótájékoztatón számoltak be.

Nagypáli NB I-es női focicsapata a bajnoki címért játszik

A polgármester továbbá elmondta, az iráni cégek képviselői Zala és Heves megyébe is ellátogattak. A Nagypáliban fogadott üzletember megtekintette 3B Hungária zalaegerszegi gyárát, majd a két "olajos település", Bázakerettye és Gellénháza polgármestereivel találkozott.

Köcse Tibor két mintaprojektjüket ajánlotta M. R. Zivari, iráni cégtulajdonos figyelmébe.

Az egyik egy logisztikai központ, mely a mezőgazdasági termelés, élelmiszer-gyártás és energia-előállítás hármas egységét egységére, szimbiózisát hozná létre. A rendszer négy elemre épül. Működik már egy boiler csirkeüzem, ahol hatvannaponta 120–140 ezer darab 2-3 kilogrammos csirkét nevelnek fel. Ehhez terveznek egy úgynevezett hala vágóhidat; a kifejezés iszlám szokás szerinti feldolgozást jelent; ugyanis csak ilyen csirkéket fogad az iráni piac. Emellett energianövényeket kívánnak termeszteni 120 hektáros területen, ami nyersanyaga lenne a tervezett biogáz-üzemnek, ahol az élelmiszer-gyártás során keletkezett szerves hulladékot is elégetnék. A biogáz-üzem által előállított villamos energiát "visszaforgatják", vagyis a mezőgazdasági termelésben és élelmiszer-gyártásban hasznosítják majd. A komplex rendszer tevékenységei így épülnének egymásra, melynek működtetése a gazdasági hasznosság mellett környezetvédelmi előnyökkel is jár.

A másik mintaprojekt egy rekreációs központ létrehozása egészség- és konferenciaturizmus megteremtésének szándékával. Ennek a projektnek is megkezdődtek már a részberuházásai; jelenleg egy hideg-melegvizes Kneip-taposó kiépítése folyik az ökocentrum szomszédságában.

A megújuló energiák felhasználásában élen járó Nagypáliban NB I-es női focicsapatukra is rendkívül büszkék a helyiek. Mint a polgármester mondta, mindenképpen szót érdemel, hogy egy 500 lelkes falu első osztályú futballszakosztályt tud fenntartani, melynek utánpótlás csapatai az U15-ben és az U17-ben játszanak. (Nagypáli idén vette át a nagykutasi női labdarúgócsapatot támogatását. Az önkormányzat focipályát is kíván építeni.)

A sajtótájékoztatón Vincze Sándorné szakosztályvezető elmondta: Péter Zoltán vezetőedző szakmai irányításával dolgozó női futballcsapat a tabella 5. helyét foglalja el jelenleg. Kétéves első osztályú szereplésük során többek között a Fradi, az Újpest, Szeged, Nyíregyháza valamint az MTK és a Győri Dózsa ellen nyertek mérkőzéseket. Nagy kihívás előtt állnak, a bajnoki címért ugyanis megkezdődött a rájátszás a felsőházban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK