2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hogy vonzó legyen Zalaegerszeg

2013. március 29. péntek, 16:33
Címkék:

Ön szerint mi lehet Zalaegerszeg vonzereje a turisták számára? Mi kellene ahhoz, hogy még többen jöjjenek a zalai megyeszékhelyre? Mi lehet a turizmusfejlesztés kulcsa a jövőben? - többek között ezeket a kérdéseket is tartalmazta az a kérdőíves felmérés, melyet a város idegenforgalmi szakemberei töltettek ki az Utazás 2013 Kiállítás látogatóival. Az eredményről, a válaszokról a Palatinus Étterem és Panzióban tartott sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Miről árulkodik a turisztikai kérdőív?

turizmus 1

Gyutai Csaba utalt arra, hogy készül a város új turisztikai stratégiája, ezért is fontos, hogyan látják az utazni vágyók Zalaegerszeg lehetőségeit. A 12 kérdésre 489-en válaszoltak, a válaszadók 67 százaléka nő volt. Mint a polgármester elmondta, a megkérdezettek 60 százaléka már járt Zalaegerszegen, és a többség egy napot töltött a városban, ugyanakkor többen jelezték, hogy négy napnál is többet tartózkodtak Egerszegen. A megkérdezettek elsősorban a ZTE sportmérkőzéseiről, az Egerszeg Fesztiválról és a Hevesi Sándor Színház előadásairól hallott. Ezeken túl egyéb kulturális eseményeket soroltak fel.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet Zalaegerszeg legfőbb vonzereje a turisták számára, közel 250-en az Aquacity Élményparkot említették, ezt követte a fedett termálfürdő és a kirándulási lehetőségek a környéken. Hová menne szívesen kirándulni? - kérdésre az Őrség után Göcsejt említették a legtöbben. A turizmusfejlesztésének a kulcsát a válaszadók többsége a Göcsej által nyújtott lehetőségekben, a hagyományőrzés fejlesztésében és egy komplex turisztikai programcsomag kiajánlásában látja. Gyutai Csaba megjegyezte, arra számítottak, hogy Zalaegerszeg turisztikai célcsoportja a jövőben a fiatalok lesznek, ezzel szemben a válaszokból (52 százalék) az derült ki, hogy a családosok jönnének szívesebben.

turizmus 2

Pereszteginé Szabó Julianna a zalaegerszegi tourinform iroda vezetője elmondta, minden évben részt vesznek az "Utazás" kiállításon, a szakmai kapcsolattartás miatt is fontos ez a rendezvény, amelyen az idén 500 kiállító vett részt, és mintegy 40 ezren keresték fel a standokat. Szólt az utazási szokások változásairól is, eszerint a hosszú hétvégéket szeretik leginkább az utazni vágyók, és inkább több helyre mennek, rövidebb időre. Vagyis egyre több élményhez szeretnének jutni néhány napon belül. Természetesen az idegenforgalmi szolgáltatóknak kínálataikban ezt figyelembe kell venni.

turizmus 3

Bogár Beáta nemzetközi és idegenforgalmi szakreferens a turizmusfejlesztési koncepcióról szólt. Az ennek kidolgozására létrehozott munkacsoport május 31-ig befejezi a munkáját, aztán döntés születik a részletekről. A helyiek mellett külső szakember is segíti a munkát, a pécsi tudományegyetem turizmus tanszék alapítójának személyében.

A válaszadók között ajándékcsomagokat sorsoltak ki, a fődíjat pedig, a Palatinusban egy hosszú hétvégét egy ikladi (Pest megye) válaszadó nyerte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK