2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hivatalos zalai látogatáson az iráni nagykövet

2012. január 25. szerda, 11:24
Címkék:

Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete és tanácsosa Nagypáli Fejlesztési Övezet Nonprofit Kft. meghívására kétnapos hivatalos látogatáson vettek részt Nagypáliban. A program célja gazdasági és kulturális együttműködés kialakításának elősegítése volt.

 

irani nagykovet

 

 Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemia polgármesterekkel és vállalati képviselőkkel találkozott Nagypáliban, az innovációs ökocentrumban.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva diplomata elmondta, nyitottak minden olyan lehetőségre Zalában, mely a két ország gazdasági együttműködését segítené elő. Ezek egyike a turizmus lenne, de más irányú tőkebefektetések is szóba jöhetnek. Beszámolt arról is, hogy a közelmúltban hét magyar delegáció utazott Iránba hasonló céllal, és mint mondta, bízik abban, hogy megtalálják üzleti partnereket. Arra a kérdésre, hogy az uniós Irán elleni olajembargó hátrányosan érinthetik a kialakuló gazdasági kapcsolatokat, úgy válaszolt, a magáncégek együttműködését az nem befolyásolhatja. Azt is vélte, hogy elsősorban az európai országoknak okoz majd kárt az embargó, mert az olajdrágulással jár együtt. Az iráni befektetők magyarországi megjelenését a vízumkiadás lassúsága is hátráltatja, így ebben is kedvező változásra számítanak.

Bolek Zoltán, a fejlesztési kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, szeretnénk erősíteni a gazdasági és kulturális kapcsolatokat az iráni befektetők és a zalai vállalkozások, önkormányzatok között. Az együttműködés egyik fő területét a közös idegenforgalmi fejlesztésekben látják. Iránból ugyanis több millió turista utazik a világ minden tájára, ha közülük pár ezren Zalába látogatnának, akkor már elégedettek lehetnének, hangsúlyozta. Bolek Zoltán azt is bejelentette, hogy megalapították a Germanus Gyula társaságot azzal a céllal, hogy a velük együttműködő Heves megyei szilvásváradi kistérséggel közösen keressék az Iránnal és más közel- és távol-keleti országokkal való gazdasági és kulturális kapcsolatok színtereit.

 

irani nagykovet1

 

Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere elmondta, az önkormányzat által létrehozott fejlesztési kft. rövid működése alatt máris reménykeltő gazdasági és kulturális kapcsolatokra tett szert nemcsak Iránnal, Szaúd-Arábiával és Szudánnal. Mint mondta, ebből a kapcsolatrendszerből nemcsak a kistérségek vállalkozásai, de önkormányzatai is profitálhatnak fejlesztési elképzeléseik megvalósítása érdekében.

Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a község vasúti és közúti logisztikai előnyeire hívták fel a nagykövet figyelmét, miután elsősorban gazdasági együttműködésre számítanak. Szijártó József, Egervár polgármestere kulturális és turisztikai együttműködésben bízik. A településen hamarosan megkezdődik a későreneszánsz várkastély élményturisztikai központtá alakítása. A beruházás jelentősége túlmutat az ország határain. Farkas Imréné, Gellénháza polgármestere szintén a munkahelyteremtés lehetőségét látja az együttműködésben.

A nagykövet és tanácsosa aznap munkavacsorán vettek részt Hévízen, melyen az idegenforgalmi lehetőségekről beszélgettek, másnap önkormányzati illetve kistérségi projektbemutató találkozókra Zalaszentivánra, Gellénházára és Kerkaszentkirályra látogattak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK