2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A jármű- és gépipar fejlesztéséért

2013. január 24. csütörtök, 20:30
Címkék:

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ iparfejlesztési stratégiájának megvalósításáról rendeztek konferenciát Szombathelyen, a Weöres Sándor színházban. A kormány december 19-i ülésén kiemelt jármű- és gépipari térséggé nyilvánította Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg térségét. A gazdasági együttműködés célja, hogy az elkövetkező években 1 milliárd eurónyi tőkebefektetést hozzon, és 25 ezer új munkahelyet létesítsen a térségben magas hozzáadott értékű termelési kapacitások fejlesztése eredményeképpen.

jarmu konfer

Újraiparosítás a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központban

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a stratégia a térségben működő vállalatok és intézmények közösen megalkotott programja, mely valóban képes dinamizálni és egy magasabb növekedési pályára állítani a térséget. Mint mondta, a kormánynak ebben az a feladata, hogy a járműipari központ kiteljesedését szolgáló fejlesztéseket a 2014–2020 közötti európai uniós források tervezésekor kiemelt prioritással kezelje. Mindez az itt élők számára valódi perspektívát kínál, és javulást eredményez életminőségükben.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár elmondta: a százezer főt foglalkoztató hazai autóipar eredményes tevékenységét jelzi, hogy a szektor a GDP 8, az ipari termelés 16, míg az export 24 százalékát adja. A Magyarországra telepedett járműipar továbbfejődéséhez azonban szükséges a hazai kis- és középvállalkozói beszállítói kör bővítése, a kutatás-fejlesztés és innovációs kapacitások fejlesztése valamint a duális szakképzés és a műszaki felsőoktatás megerősítése. Jelezte, fontos kormányzati szándék, hogy Magyarország Európa egyik termelési, ipari centruma legyen. A Nyugat-Pannon Járműipari Központ épp egy olyan kezdeményezés, mellyel hazánk megnyerheti az újraiparosítási versenyt. A kormány mindezt úgy kívánja segíteni, hogy a 2014–2020 közötti uniós fejlesztési források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja, a jelenlegi 16 százalékkal szemben.

jarmu konfer gyutai

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere úgy vélekedett, a járműipari központ fejlődésének egyik záloga a jól képzett munkaerő. Ennek érdekében tovább kell fejleszteni a szakképzést. Mint mondta, meggyőződése, hogy a jó minőségű zalaegerszegi mérnökképzés alapja lehet az elvárt oktatásfejlesztésnek. Elengedhetetlen továbbá a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói kapacitásának növelése, melyek rendelkeznek a szükséges tudással a már itt működő külföldi nagyvállatok kiszolgálásához. A térség logisztikai szerepének növelése szintén hozzájárulhat a kívánt célok eléréséhez. Ennek kapcsán utalt arra, hogy a zalai megyeszékhely gazdaságában is meghatározó szereplő a logisztikai szektor. A kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenység erősítését szintén fontosnak nevezte. Példának hozta fel, hogy a Pannon Fejlesztési Alapítvánnyal és a Pannon Mechatronikai Központtal közösen létrehozták Zalaegerszegen a Technológiai Központot, amely a városban működő vállalatok számára kutatás- és termékfejlesztési szolgáltatásokat végez. Fejleszteni, építeni kell továbbá a gazdaság ütőereit: Szombathely és Zalaegerszeg jobb összeköttetése érdekében az M86-os és az M9-es autóutat, ahogy a két megyeszékhely közötti vasútvonal villamosítását is meg kell oldani mielőbb.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere valamint Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere az összefogás erejét és az együttműködés példaértékét emelték ki felszólalásaikban. A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ sikerében a régióban működő vállalatok is bíznak; ennek a véleményüknek adtak hangot a rendezvény keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen.

A konferencián elhangzott: március 31-ig véglegesítik a programot, hogy a következő év januárjában már lehívhatóak legyenek a pályázatok.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK