2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

1100 törzsállományú dolgozót bocsát el a Flextronics

2012. december 01. szombat, 09:47
Címkék:

Idén már több alkalommal jelentett be a zalaegerszegi Flextronics International Kft. elbocsátási szándékot, mely után a tényleges leépítés a bejelentettnél kevesebb volt. Ezúttal azonban a két létszám megegyezik. Decembertől kezdődően három ütemben 1100 törzsállományú dolgozójától válik meg az elektronikai gyártócég.

041

A nagyszámú csoportos leépítésre már elkezdte a felkészülést a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, tájékoztatott Borsos József igazgató, miután egy hónapja kézhez kapták a Flextronicstól az erre vonatkozó dokumentumokat. Ezekből kitűnt, hogy 950 fizikai és 150 szellemi állományú foglalkoztatottat bocsátanak el, decemberben 800 fő, januárban és februárban 150 – 150 dolgozó kapja kézhez az erről szóló értesítéseket. Ezután legkevesebb 30 nappal kezdődik a felmondási idő, a munkában töltött évek alapján 30 – 70 nap, illetve a végkielégítés. Így ténylegesen a munkaügyi központban jövő tavasszal jelenhetnek meg nagyobb számban álláskeresőként a jelenlegi flexes dolgozók. Egyébként Zalaegerszegen 14 ezer regisztrált munkanélkülit (ebből 6000 fő zalaegerszegi) és havi átlagos 2000 szabad munkahelyet (többségében vasipar, szolgáltatóipar, vendéglátás) mutatnak a statisztikák. A most elbocsátott dolgozók egyharmada zalaegerszegi lakos, egyharmaduk Zalaegerszeg járáshoz tartozik, illetve megyebeli. Nemek tekintetében, egynegyedük nő.

A Flextronics és a munkaügyi központ megállapodása szerint 100 fős csoportokban, ütemezetten hívják be az elbocsátott embereket álláskeresési tanácsadásra, illetve december 7 – én és 12 – én nyílt napot és állásbörzét szerveznek, jogi tanácsadással, vállalkozói ismeretekkel, képzési tájékoztatóval, pszichológus ad segítséget és tájékoztató kiadványokat kapnak kézhez az elbocsátottak.

Borsos József kérdésünkre válaszolva elmondta, a Flextronicsnak nem kell megindokolni a nagylétszámú csoportos leépítés hátterét, s a korábbi szándékbejelentések alkalmával nem élt a cég a munkaerő megtartást megcélzó állami támogatás lehetőségével.

Az elektronikai gyártócég a továbbiakban körülbelül 2000 főt foglalkoztat majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK