2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Veszélyt rejthetnek a közösségi oldalak

2011. november 22. kedd, 16:51
Címkék:

A fiatalkorúakat érintő büntetőjogi változásokról és az áldozattá válás elkerüléséről tartott előadást Rédl Norbert, a városi rendőrkapitányság megelőzési csoportjának főtörzs-zászlósa a zalaegerszegi Kovács Károly fiúkollégiumban. - A 14 éves kor alatt elkövetett bűntettek, még nem büntethetők, de tárgyalás és feljegyzés készül róluk, ami a későbbi életkorban súlyosbító előzménynek, hátránynak számíthat - kezdte mondandóját.

 

A mobilod hol tartod?

- Fiatalkorban is már mindenki büntethető és sok dolog bűncselekmény, amiről nem is gondolnák a diákok. Idetartoznak az interneten elkövetett cselekmények, zsarolás, fenyegetés, becsületsértés, rágalmazás, amit az elkövető pontosan dokumentál, akár sokak által látogatott közösségi oldalon. De nemcsak a bűncselekmények terjedtek át a világhálóra, hanem a fiatalok 67 százaléka ezen keresztül ismerkedik. Az ő naivitásukból eredő, "adatközlő" tulajdonságukat az idősebb korosztály könnyen kihasználja - majd az egyik diákhoz fordulva kedvesen, de határozottan megkérdezte, hol tartja a mobiltelefonját. A fiú, gondolkodás nélkül válaszolt, kiadva ezzel az egész hallgatóság előtt az információt. - És ezt miért mondtad meg? - döbbentette rá a rendőr. - Nemcsak azért veszélyes az értékesebb tárgyakkal, mobillal, ékszerrel, órával való dicsekvés, mert a baráti körből valaki azt elveheti, de lehet, hogy tovább adja az információt szintén naivul olyannak, aki viszont nem riad vissza a lopástól.

facebook

Nem árt ha meggondoljuk, milyen képet teszünk fel magunkról a világhálóra

 

Majd beszélt a lopás és rablás közötti különbségekről a bűnmegelőzéssel foglalkozó szakember. Hangsúlyozta, ez utóbbi nem az eltulajdonított tárgy értékétől függ, hanem a tulajdonost érintő testi kontaktustól, erőszaktól (akár a nyaklánc letépése is ez). A testi sértésekkel kapcsolatban beszélt a kollégiumokban jellemző "csicskáztatásról". A bántalmazásoknál az áldozat felnőtt segítséget kérjen, a büntetés mértéke 3 év is lehet. A magyar állam a római jogot követi és a törvénykezés gyerekközpontú, tette hozzá. Az internettel kapcsolatban nem hagyta szó nélkül a pedofíliát sem. Felhívta a figyelmet, hogy ha valaki 18 év alatti személyről meztelen felvételt tárol, bűncselekményt követ el, melyért 3 év börtönbüntetés járhat. Ha az ilyen képet továbbküldi, a büntetés 5 év, a fogadó félnek pedig 3 év. Ha mindez internetre is kerül 8 év a büntetés mértéke. Azt is elmondta, meggondolandó milyen fotókat teszünk fel az internetre, mert azok törlés után is tárolódnak. Előfordul már manapság, hogy állásinterjú előtt a munkaadó közösségi oldalon keresztül is tájékozódik a leendő alkalmazottról.

mobile-phone

Jobb, ha nem dicsekszünk értéktárgyainkkal!

 

Beszélt még a közfeladatot ellátó személyek (tanár, buszsofőr, postás) elleni támadás elbírálásáról (5 év börtön). Felhívta a figyelmet, az önbíráskodás szintén bűncselekmény, csak a támadás elhárítása számít önvédelemnek. Kiskorú bántalmazása esetén az orvosnak kötelessége jelentést tenni a rendőrség felé, akkor is, ha 8 napon belül gyógyuló sérülésről van szó. Az áldozat kérjen felnőtt segítséget, különben olyan spirálba kerül, amiből nem tud kilépni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK