2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ne vezessünk vakon!

2012. szeptember 12. szerda, 14:01
Címkék:

A közelmúltban a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén több olyan sérüléses kimenetelű közlekedési baleset történt, amelyben a járművezető figyelmetlensége mellett vélhetően egyéb környezeti tényező, az erős vakító napfény, napsugárzás is szerepet játszott. Ez a jelenség a napfelkeltét követő, illetve a napnyugtát megelőző időszakban hatványozottan jelentkezhet a Nap alacsonyabb állása, valamint a napsugarak beesési szöge miatt.

A látási viszonyok megváltozásának veszélyei a közlekedésben

Az erős napfény vakító hatása negatívan befolyásolja a járművezető észlelési és ezáltal cselekvési képességét is. Ilyenkor bizony a jármű sebességének megfelelő megválasztása, szükség szerinti lassítása kiemelten fontos a balesetek megelőzése érdekében.

Ezzel összefüggésben felhívjuk minden közlekedőnek a figyelmét, hogy a jármű sebességét a megengedett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül, és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.

A közlekedésben létezik az úgynevezett vakon vezetés tilalma, miszerint a sebességet úgy kell helyesen megválasztani, hogy az ahhoz tartozó féktávolság ne legyen hosszabb, mint a belátható útszakasz hossza.

Hiba!

vakvezetes

A járművezető látóterébe kerülő járművek, illetve gyalogosok észlelhetőségét tovább nehezíti, ha a szélvédő nem megfelelően tisztított, vagy sérült állapotú, - azon a beeső napfényt szétszóró repedések, felverődések vannak.

Fent említett tényezők mind a balesetek bekövetkezésének kockázatát emelik, melyekre közlekedésbiztonsági szempontból kiemelten szükséges odafigyelni.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK