2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hamis iratokkal mobiltelefonokat csaltak ki

2012. szeptember 06. csütörtök, 15:26
Címkék:

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vádemelési javaslattal befejezte azt a nyomozást, melyben – a megalapozott gyanú szerint – egy bűnözői csoport két távközlési szolgáltató sérelmére ötvenöt cég adataival visszaélve, 115 alkalommal követett el bűncselekményt az ország 17 megyéjében. A bűnbanda hamis cégiratokkal 477 darab prémiumkategóriás mobiltelefont vásárolt meg, vagy kísérelt megvásárolni többnyire a szolgáltatók partnerüzleteiben, amit aztán tovább értékesített. A csalással 39 millió forintos kárt okozott a telefontársaságoknak.

bunugy telefon net1

Az országos bűnbandát a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság leplezte le

Németh Attila rendőr alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy januárban, egy gyanús zalaegerszegi telefonvásárlás kapcsán tudták felgöngyölíteni a szálakat. Egy 29 éves vecsési férfi két nagy értékű mobiltelefont akart megvásárolni hamis cégpapírokkal a zalai megyeszékhely egyik üzletében, akit a rendőrségre érkezett jelzés alapján elfogtak. A nyomozás során kiterjedt elkövetői körre bukkantak. Ezek a személyek 2011 októbere és 2012. január 30. között létező cégek adatait felhasználva eredeti cégkivonatokat szereztek be a fővárosi törvényszék céginformációs szolgálatától illetve a közjegyzői irodától.

Ezek alapján hamis bankszámlaszerződéseket, aláírási címmintákat, közjegyzői iratokat, céges pecséteket, valamint a létező cégvezetők adataival készült hamis személyi igazolványokat és lakcímkártyákat gyártottak. Ezután felkeresték a szolgáltatók saját és partnerüzleteit, ahol valós cégiratokkal és a "hozzágyártott" hamis papírokkal vásárolták meg a nagy értékű, legmagasabb havi díjú mobiltelefonokat, hogy minél olcsóbban jussanak hozzájuk. Ezeket még aznap értékesítették Budapesten valós értéküknél 50-60 százalékkal kevesebbért.

bunugy telefon net2

Panulin Tamás és Németh Attila

Németh Attila hozzátette, a nyomozás során a teljes elkövetői kört felderítették, melynek nyolc tagja egy 37 éves budapesti lakos irányításával hajtotta végre a bűncselekményeket. Rábukkantak két budapesti gyorsnyomdára; a III. kerületiben a hamis cégpapírokat, míg a XX. kerületiben a hamis személyi okmányokat készítették.

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság üzletszerűen, bűnszövetségben, jelentős értékre folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytatta le a nyomozást. Panulin Tamás rendőr százados, a nyomozó alosztály vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, az ügynek összesen 15 gyanúsítottja van, akik közül 12 fő budapesti, 2 fő főváros környéki, 1 fő Somogy megyei. Köztük többen már büntetett előéletűek. A mobiltelefonok tovább értékesítése ügyében folyik a feltételezett orrgazdák elleni nyomozás, ezért ennek részleteiről most még nem tudnak beszámolni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK