2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ebvédelem kutyahidegben

2012. február 15. szerda, 08:38
Címkék:

"Csak becsülni lehet, hányan tartanak macskát, kutyát Keszthelyen és a környékén. A "Balaton fővárosában" tartott ebek száma úgy 1500 és 2000 darab körül lehet. Szerencsére nincs járványhelyzet, de ezen állatok mindegyike igényel valamiféle külön gondoskodást a kinti zimankóban, és főleg mínusz tíz Celsius fok alatt - tájékoztatott dr. Babócsay László keszthelyi állatorvos, akitől elöljáróban annak megerősítését kértük, hogy igaz-e, hogy a kutyák hókedvelők? Mint mondja, alapvetően egyetlen egészséges kutyát, vagy macskát sem kell tiltani a hótól.

 

A fagytól védeni kell kedvenceinket

- A kint, udvaron tartott kutya persze gyakrabban találkozik hóval, mint amelyiket lakásban tartanak. Vannak a hidegre különösen érzékeny, rövid szőrű, kistestű kutyák, de nagy testű, rövid szőrű ebek is élnek köztünk, akik nem kedvelik a telet. A dobbermann például kifejezetten fázós fajta.

 

haziallat 1

 

A házi cicák viszonylag ellenállóbbak, de közöttük is feltalálható olyan fajtatiszta, lakásban tartott egyed, amelyik hó esetén nem kívánkozik a szabadba. A mínusz 10 fok alatti hőmérséklet a kint, a kertben tartott állatot is megviselheti, ezért fokozottabb védelemre szorul. Ez annak ellenére is igaz, hogy a kint tartott állat bizonyára a tél időszakának beálltára már nagyobb bundát növesztett, így toleránsabb lett a hideggel szemben.

- Miként védhetjük meg a macskát, kutyát tél tábornok támadásától az etetés-itatás vonatkozásában?

- A hideg időjárás esetén ügyelni kell a fokozottabb energia bevitelre. Nagyobb mennyiségben kell szénhidrát dús táplálékot adni számukra. Az idős, az öregedő, a beteg ebek ilyenkor nagyobb figyelmet követelnek az ételben. A tápok közül magasabb energiatartalmúakat kell előnyben részesíteni. Fagyott és hideg élelmiszert ne adjunk nekik. A kint tartott kutyák vizét pedig napjában többször kell megnézni, nem fagyott-e be. Tévhit az, hogy meleg, vagy langyos vizet kell itatáskor adni. Ügyelni kell arra is, hogy a gépjárművekbe szánt fagyálló folyadék flakonját mindig precízen visszazárjuk, hogy azt se kutya, se macska ne boríthassa fel azzal a szándékkal, hogy fogyaszt majd belőle. Ez a mérgező folyadék mindkét faj számára már csekély mennyiségben is okozhat súlyos vesekárosodást, és akár halált is. Pár évvel ezelőtt ilyen állat ellátására kértek.

- Milyennek kell lennie az ideális téli kutyaháznak?

- A szél-és csapadékvédett hőszigetelt házikó bejárati nyílását is ügyesen óvni kell a széltől. A belsejébe ne rongyokat, szőröket tegyünk. Ha nincs hungarocell lap, akkor még a szalma is jobb, mint a műszőrme rongy, amire ráfagy a hólé. Extrém hidegben egy fás kamra, vagy garázs is szóba jöhet ideiglenes menedékként.

- Milyen tüneteket produkál a kutya, és a macska, ha megfázik?

- Az emberhez hasonlóakat. A felső légutakat érintő betegség náluk is gyakorta előfordul. Egy kint tartott kutya olykor megeszi a havat, és általában semmi baja sem lesz, míg egy lakásban tartott eb a "hórágcsa" után komoly, lázzal járó meghűléses tüneteket, felső légutakat érintő torokgyulladást produkálhat. Erősen szeles, csapadékos időjárás esetén még inkább előfordulhatnak a "téli kutya betegségek". Szárazra kell törölni a kutya testét, de ha panaszai nem múlnak, akkor célszerű őket orvoshoz vinni. A macskáknál is előfordulhat olyan étvágytalansággal és hosszabb reakcióidővel kísért orrfolyás, amit kezelni kell.

 

haziallat 2

dr. Babócsay László állatorvos

-

A felsózott utak is a kutyák kárára lehetnek?

- Bizony, a tappancsok védelme is elengedhetetlen. Séta előtt különféle védő kenőcsökkel, vagy vazelinnal kell bekenni a talpaljat. Séta után pedig a hólét le kell mosni, majd szárazra törölni mind a négy mancsot, hogy ne repedezzen ki, ne váljon sebessé, fájdalmassá. A mancsvédő topánkákat nem mindegyik eb viseli el. Ilyenkor tartsuk tiszteletben az ő akaratát.

- Divat lett a kistestű kutyák beöltöztetése. Okos dolog az ebpelerin, ebpullóver, kutyapantalló, a kutyatopánka, és társai?

- Ezeket a praktikus kiegészítőket sokszor tényleg a különféle divatirányzatok teszik keresetté, de azt le kell szögezni, hogy nagyon hasznosak, még a nagyobb testű vizslákra is. A szobahőmérsékleten tartott eb testének mondjuk egy 35 C-os hőingadozás sokkoló lehet, így jók ezek az alkalmi melegítő eszközök, ha a kutyát nem zavarják a szabad mozgásában. Esztétikailag is fellelhetők tetszetős darabok a kutya-ruhatárban, de persze a bebugyolálást is lehet túlzásba vinni.

- Fagyási sérülésnél feltétlenül az állatorvos a megoldás?

- Idén még nem találkoztam fagyási sérült kutyával, de ez szinte minden télen előfordul. A fagysérülésnek három fokozata van. Az elsőfokú sérülésnél a bőr kicsit kipirosodik és picit megduzzad. Ilyenkor többnyire elegendő, ha a vérkeringést serkentendő, egy ronggyal óvatosan megdörzsöljük a bőrfelületet. Másodfokú súlyosabb esetű fagysérülésnél a duzzanat nagysága is megnő, a bőr felhólyagosodik. Vigyázni kell, hogy az átfagyott kutyát ne tegyük hirtelen forró vízbe. A hőmérséklet különbség hirtelen megváltoztatása is kárt okozhat. A harmadfokú sérülésnél pedig már bekövetkezik az üszkösödés.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK