2024.11.24., vasárnap - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Rétesillat Tótszerdahelyen

2014. augusztus 27. szerda, 16:26
Címkék:

Hagyományos és különleges ízesítésű réteseket is kóstolhattak a tótszerdahelyi rétesfesztiválra ellátogatók. A település önkormányzata immár 14. alkalommal rendezte meg a tepsis finomságok horvát–magyar találkozóját augusztus 9-én, az iskola udvarán, amit a Fedák-kúriában kialakított konyha és étterem átadása színesített.

totszerdahely retes1

Átadták a Fedák-kúria konyháját és éttermét

A Donja Dubravából érkezett fúvós zenekar hangulatos műsorát követően Tislér István polgármester köszöntötte a magas rangú horvát és magyar vendégeket és a rétesfesztivál serénykedő csapatait.

Elsőként Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédét hallgathatta meg a népes közönség. Mint fogalmazott, a tótszerdahelyiek a rétesfesz-tivállal egy igazán motiváló szót találtak ki, hogy meghívják vendégeiket. "A jó rétestészta olyan vékony, hogy el tudod olvasni alatta az aznap reggeli újságot." – idézte Jókai Mór gondolatát, utalva a rétes készítésének praktikájára. Éppen ezért a szórakozás, a vidámság mellett a gasztronómiai hagyományok átörökítése is fontos célja ennek a programnak, hangsúlyozta.

Berislav Zivkovic, a horvát nagykövet első titkára megdicsérte a beszéde előtt fellépő hatodikos Kozma Alex énektehetségét. A szervezőknek köszönetet mondva kiemelte, a rétes-fesztiválon az itt élők kapcsolatot teremthetnek az anyaországi települések lakóival, ami a horvát anyanyelv megőrzését segíti.

Mario Moharic, a horvát parlament képviselője, Gorican polgármestere örömét fejezte ki, hogy a kezdetektől fogva vendégei lehetnek a rétesfesztiválnak. Ismét megméretik magukat a gasztronómiai versenyen, mazsorettcsapatuk pedig a program jó hangulatához kíván hozzájárulni. Köszönetet mondott Tislér Istvánnak, és a Muramenti Nemzetiségi Területfejlesztési Társulásnak az együttműködésért, a közösen végrehajtott projektekért.

Matija Posavec, Muraköz megye főispánja méltatta az esemény jelentőségét, mivel a határ menti horvát ajkú települések lakosságát hozza közelebb egymáshoz, sikeres együttműködésük jó példa mindkét országnak.

totszerdahely retes3

Prikryl József "Venesz József- díjas" mesterszakács, a Magyar Gasztronómiai Egyesület régióelnöke, a zsűri elnöke dicsérve a fesztivál horvát nemzetiségi jellegét azt mondta, egyre jobban nyúlik már a rétestészta, ami átér egészen Horvátországig. Éppen ezért igen jó dolog sül ki belőle. A fesztivál résztvevői magas színvonalon készítik a rétest, ami nagyon sok munkával és fáradtsággal jár, az eredmény azonban magáért beszél.

Mi a titka a jó rétesnek? Legyen benne szeretet, szorgalom és hozzáértés, ahogy Markusic Franciska mondja érdeklődésünkre. A Donja Dubravából érkező csapata immár hatodik éve vesz részt a megmérettetésen. A hagyományos ízesítésű finomságok mellett egy különlegeséggel is készültek, melynek töltelékébe mákot, túrót, almát és diót kevertek.

Szívvel-lélekkel kell csinálni, vélekedik Markánné Oros Mónika, a Mura Horvát Hagyományőrző Egyesület tagja. A versenyre kezdetektől fogva neveznek, többször nyertek már, legutóbb két éve a tökös-mákos rétesükkel. Idén is készültek újdonságokkal, az alkoholos meggyes rétessel, valamint az aszalt szilvás, friss fügével, dióval, barnacukorral és mézzel ízesített rétessel.

Mint kiderült, az utóbbi ínyencséggel el is nyerték az egyéb kategória első helyezését. A fesztivál rétese címet az eszteregnyei Szorgos méhecskék érdemelték ki, szilvás-diós rétesükkel. A szorgalom tavaly is meghozta az eredményt, akkor túrós rétesükkel nyertek.

Végh Imréné elmondta, "családi vállalkozásban" immár harmadik alkalommal méretik meg magukat a versenyen. Ezúttal is hoztak újdonságokat. A lisztérzékeny emberekre gondolva glutén-mentes rétest készítettek rizslisztből, barackos-köleses töltelékkel. Új ízesítésként kínáltak még csak köleses valamint burgonyás-medvehagymás rétest.

totszerdahely retes2

A rétesfesztivál ünnepi megnyitóját követően felkerekedtek a résztvevők, a goricani mazso-rettek és a Donja Dubravai fúvószenekar felvezetésével a Fedák-kúriához vonultak, a konyha és étterem átadására.

Tislér István polgármester elmondta, a Muramenti Nemzetiségi Területfejlesztési Társulás MVH-hoz benyújtott pályázatát először elutasították. A fellebbezést követően mégis jóváhagyták, így valósították meg a 31 millió forint, százszázalékos támogatottságú uniós beruházást.

Matija Posavec, Muraköz megye főispánja avatóbeszédében azt hangsúlyozta, az itt élők mindig is fontosnak érezték, hogy a határok ne elválasszák, hanem összekössék az embereket. A határmentiség ugyanis sok előnynyel is jár, hiszen jó lehetőség arra, hogy egymást segítsék, ápolják kultúrájukat, tradícióikat, és közös erővel fejlesszék településeiket. A konyha és az étterem átadása kiváló példája annak, hogy együtt mire képesek, hangoztatta.

Horváth Zoltán, az MVH Zala Megyei Kirendeltségének vezetője gratulált a projekthez, ami az impozáns épület további hasznosításának újabb mérföldköve. Sikeres pályázati eredményeket kívánt az új uniós ciklusban, hogy a Fedák-kúria elnyerje végleges formáját a településen és a térségben élőket szolgálva.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK