Archivum
Nyers ételekről dióhéjban
A közelmúltban Zalaegerszegen rendezett Egészségnap keretében többek között az élő ételekkel kapcsolatos ismeretekről hallgathattak élménybeszámolót az érdeklődők Urbán Valériától, a nyers növényi táplálkozás hazai úttörőjétől.
Azzá válunk amit megeszünk. A testünk élő sejtekből áll, ezért számára legjobb az élő, azaz nyersen fogyasztott (növényi) étel, mely megemeli annak energetikáját, hangzott el bevezetésként. S hogy ebben az energetizálásban mennyi lehetőség és finomság rejlik azt nem csak az előadáson, hanem az azt követő ételkészítési tanfolyamon is meg lehetett tapasztalni.
- A táplálkozási formák nagyon széles skálán mozognak ma. A mindegy mi csak gyors és laktató legyen típusú, gyors étellel elégedett emberektől a minőségi húsételek, a húst nem, de egyéb állati fehérjét igen, a vegetáriánusok, a vegánok és a nyers ételt fogyasztók, mind mind más szintet képviselnek az táplálkozáshoz való viszonyulásban. Ezen belül a minőségi váltás, átállás egy jobb szintre fokozatosan történik, akár évek alatt. Kivéve, ha valamilyen súlyos betegség indokolja, az azonnali és hirtelen módosítást-mondta Urbán Valéria.-Legjobb böjttel kezdeni az új utat, egynapos, többnapos, egy hetes, ki amit bevállal, időtartammal. Az ilyen faja belső takarítás után ugyanis szívesebben nyúl egészséges, építő táplálék után az ember.
- Melyek a javasolt ételek a nyers konyhában?
- Az amerikaiak alkották meg a ma nagyon elterjedt táplálkozási piramist, de kihagyták belőle a nyers zöld növényeket, melyek azonban alapvetőek. Ha belegondolunk, a földön a leghosszabb élettartamot növények élik, őket követik a növényevő állatok, majd a növényevőkkel táplálkozó húsevők - hívta fel a figyelmet - S mik legyenek ezek a zöld növények? Elsősorban az úgynevezett "gyomnövények". Ők a természet igazi túlélői, s ezt a tulajdonságukat tudják átadni az őket fogyasztó embernek. (A kertünkben nevelt saláta is kiváló, de emberi gondoskodás nélkül kevésbé életképes, tehát életereje is kevesebb). Ilyenek többek között a disznóparéj, a tyúkhúr, a pitypang, vadmályva, lóhere. Őket követik a sorban a zöld kultúrnövények , és a gyümölcsök. A gyümölcsökről fontos tudni, hogy nem keverhetők mással, sem más növénnyel, sem másik gyümölccsel, mert erjedés indul be egyébként.
A napot indíthatjuk zöld turmixszal. A felhasznált zöld növényeket váltogassuk. Egyrészt mert más a hatóanyaguk, vitamin és ásványi anyag összetételük, másrészt növényi alkaloidákat tartalmaznak, melyek felhalmozódva oxálsavat képeznek a szervezetben. Az alkaloida a növény védekezési módja, hogy ne fogyasszanak belőle túl sokat. Az étrend kedvelt része a változatos saláta, sokféle, önmagában is tápértékű öntettel. A nyers konyha is használja a fűszernövényeket, s mivel hő hatás nem károsítja őket, íz és illatanyaguk intenzívebb. S természetesen a magok számtalan felhasználási móddal.
- Miért kell tanulni a nyerskosztot?
- A növényi táplálkozás önmagában nem garantálja az egészséget. Hiszen ebben az esetben is ismerni kell a társíthatóságot, a mértéket és az szénhidrát, zsír, fehérje összetételt. Erre nagy általánosságban vannak szabályok, de mivel nem vagyunk egyformák egyéni eltérések lehetnek. A nyers konyha is használ párolási módot, aszalást 80-20 vagy 70-30 százalékos arányban. Tehát azt lehet mondani, ha az ételek többsége megfelel az élő táplálék kitételnek, az már jó. Sokszor az is nagy előrelépés, ha nem arra figyelünk, hogy mit együnk, hanem hogy mit hagyjunk el az étrendből. Például, hangsúlyozni szeretném, hogy a tehén tej a bocinak készül, az ember számára emészthetetlen. Ahogy a glutén sem tesz jót senki bélcsatornájának. De már nagy előrelépés van ezen a téren, mert a "Tej élet, erő, egészség" szlogen helyett már a benzinkutakon is kapható sok esetben laktózmentes tej, Ez mindenképpen egy gondolkodásbeli minőségi váltás előjele. Minél fiatalabb korban tér át valaki az élő ételek fogyasztására, annál jobb egészségi állapot, illetve betegségekből való, akár csodaszámba menő gyógyulás várható. A táplálkozás során szabály, hogy az egész testre gyakorolt hatást figyeljük, ne csak az ízlelőbimbók kívánságát. Természetesen a nyers konyha ételeinél is cél, hogy örömforrást jelentsenek, ne önsanyargatást. De ezek az ételek nemcsak energiát adnak, hanem az emésztési energiát is megtakarítják a testnek, ezzel duplán jót tesznek nekünk.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Szarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatánFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökHanga a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház idei első újszülöttjeVonat elé hajtott egy autó Zalaegerszegen, az Október 6. térnélA József Attila Városi Tagkönyvtár lett a legszebb díszítésű könyvtár -
rovatunk hírei
Esküvői Nyílt Nap 2025.Évköszöntő Szekeres Adrienn koncertVILÁGJÁRÓ - Észak-Amerika nemzeti parkjaiXII. Újévi KoncertZalaegerszegi Szilveszter 2024.Varázskör Júlia bölcsőjénél III.Téli szünidei matiné a MindszentyneumbanElőszilveszteri Operett GálaBejgliégető kajak-kenu vízitúra a Hévíz-patakonAdventi angyalkaland a Mindszentyneumban 2024. top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó Zalaegerszegnél2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődéseZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatán