2024.11.27., szerda - VirgilZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kedvencünk, a bejgli

2011. december 24. szombat, 15:18
Címkék:

A mákos és diós bejgli tradicionális ünnepi sütemény, amelyet sokféleképpen el lehet készíteni. Célszerű lédús gyümölcsökkel kevert mákos vagy diós tölteléket használni, így a sütemény nem lesz száraz, és sokáig friss marad.

 

"Alternatív" bejglit a karácsonyi asztalra

A mák már az ókor óta kedvelt eledel. Görögök, rómaiak egyaránt mézzel vegyítve fogyasztották a mozsárban megzúzott mákszemeket. Hazánkban szintén a mézzel együtt fogyasztjuk mákos metélt, mákos guba, vagy bejgli formájában.

dios-makos-bejgli

 

A hagyományos receptek mellett érdemes alternatív (szilvás, gesztenyés, csokis) bejgli recepteket is kipróbálni, amelyek különleges színfoltjai lehetnek az ünnepeknek.

Gesztenyés-aszaltszilvás bejgli

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojássárga,

1-2 evőkanál tejföl, só

A töltelékhez: 50 dkg édes gesztenyemassza, 40 dkg édes vörösborban párolt, kimagozott aszalt szilva (vagy nem túl savanyú meggy), 10 dkg porcukor, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál rum és ízlés szerint fahéj

Elkészítés: A liszttel összedolgozzuk a margarint, a porcukrot és a tojássárgát, majd hozzáadjuk a tejfölt és egy kevés sót. A tésztát alaposan összegyúrjuk, és egy órára befóliázva, a hűtőbe tesszük. A töltelék hozzávalóit egy mély tálban összekeverjük. Kivesszük a hűtőből a tésztát, félbe vágjuk és lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A töltelék felét a tésztára kenjük, majd feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tészta másik felét ugyanígy megtöltjük és a tepsibe tesszük, majd mindkét rudat tojássárgával megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt megsütjük.

 

(Forrás: www.mindmegette.hu)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK