2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ismerd meg a rukkolát

2012. szeptember 27. csütörtök, 17:04
Címkék:

Lehet, hogy néhányan még nem is hallották a nevét, mások pedig már évek óta előszeretettel fogyasztják. Mi mis az a rukkola? Más néven borsmustár, Közép-és Dél-Európában honos. E gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség mostanában kezd igazán divatba jönni.

rukkola

Néhány éve még csak a nagy bevásárlóközpontokban lehetett kapni, ma már a kisebb zöldségeseknél is elérhetővé vált. Zöld leveleiből frissen készíthetünk vitamindús, különleges ízű salátákat. A rukkola nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen A,C,K vitamintartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is. Gyulladás gátló, keringésserkentő hatását több kutató is tanulmányozta.

Újra felfedezték magolajának májvédő, tumor gátló és gyomorfekély elleni hatását. Jellegzetes íze talán leginkább mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztet. Pár szál rukkolával is karakteressé tehetjük a salátákat, tésztaféléket. Több háztartásban a rukkolát olivaolajjal, balzsamecettel és parmezánsajttal fogyasztják, de szendvicseket is díszítenek, és ízesítenek vele.

Bátran lehet kísérletezni a vetésével, hiszen tavasztól őszig folyamatosan vethető, nem sok gondozást igényel. Kikelés után mintegy 3-4 héttel már folyamatosan szedhető. Olaszországban a rukkola a legnépszerűbb salátaanyag.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK