2024.11.27., szerda - VirgilZalaegerszeg időjárása

Archivum

Húshagyó ételek böjt idején

2012. február 25. szombat, 17:59
Címkék:

A hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó időszak a böjt időszaka. Ilyenkor tilos a mulatozás, és a húsételek fogyasztása. A konyhában is mások a teendők.

 ganica

Az étrendek alakulása régen az egyház böjti előírásaihoz alkalmazkodott (ám ezeknek az étkezési szokásoknak valószínűleg ősibb az eredetük). A magyar konyha két elkülönülő ételcsoportja a tészták és a húsételek. Általában kedd, csütörtök a "húsevő" nap, míg szerda, péntek a "tésztaevő" nap volt. Hétfő és szombat váltakozik, gyakran az elmúlt ünnep maradékából, illetve már az ünnepi k észülődés jegyében formálódik.

A nagyböjti étrendekben sűrűn szerepel a bab, a sóban főtt bab, az olajos káposzta, az aszalt gyümölcsök és a főzelékfélék. És a különböző halételek, tojásételek, kalácsok. Mint azt a ránk maradt szokások bizonyítják, az ételek helyes megválasztásával a böjti napokon is lehet választékosan étkezni.

Jellegzetes böjti ételek

Népi konyhaművészetünkben jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves, a tejleves, túrós vagy mákos csíkmák (házi, gyúrt tészta, amelyet kinyújtás után csíkokra vágnak, frissen, forrásban levő vízben kifőznek, majd cukrozott, darált mákkal megszórva fogyasztják), különböző aszalt gyümölcsök, tojás, halételek és sóban főtt bab, vagy a paprikás lepény.

Őrségi babsaláta

40 dkg szemes babot előző este beáztatunk, 2 fej vöröshagymát apróra vágunk és 1 gerezd fokhagymát összezúzunk. Másnap a babot hideg vízben sóval, babérlevéllel puhára főzzük, lehűtjük és kevés főzőlével együtt egy tálba rakjuk. 1 dl tökmagolajból, 1 dl borecetből, a hagymából, fokhagymából kevés vízzel salátaöntetet készítünk, amelyet sóval és kevés fehér borssal ízesítünk. Ezzel öntjük le a babot. Néhány órás állás után hidegen tálaljuk.

Böjti Káposzta:

Hozzávalók:

egy fej vöröshagyma, 20 dkg rizs, só, bors, pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 3 db főtt tojás, káposztalevél, 50 dkg savanyú káposzta, 1-2 fej alma, egy csokor kapor

Elkészítés:

Egy evőkanál olajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát, pirítsd meg rajta a rizst, fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával és öntsd fel kevés vízzel. Néhány perc alatt párold félkészre a rizst. Hagyd hűlni, majd keverd össze a kis kockára vágott keményre főtt tojással, és ezzel a masszával töltsd meg a szétbontott káposztafej leveleit.

Egy nagy lábos alját béleld ki a savanyú káposztával, ízlés szerint keverj bele kaprot és reszelt almát, majd helyezd rá a tölteléket.

Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a tölteléket. Lefedve, kis lángon főzd puhára. A végén liszttel elkevert tejföllel habard be.

Gánica

Hozzávalók:

1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, liszt, olaj, tejföl, só, bors

Elkészítés:

A nagyobb kockára vágott vöröshagymát forró olajon fonnyaszd meg. A meghámozott, felszeletelt krumplit főzd meg sós vízben, majd levét leöntve törd át. Keverj hozzá 2-3 evőkanálnyi lisztet, ízesítsd sóval, borssal és fortyanásig főzd tovább, hogy sűrű pépet kapj. Egy kiolajozott jénai tálba szaggass galuskákat a püréből. Locsold rá az üvegesre párolt hagymát és szaftját. Előmelegített sütőben rövid ideig – pirulásig – süsd. Tálaláskor meghintheted tejföllel. Édes változatban a krumpli főzésénél kevesebb só és bors kell hozzá. Üvegesre párolt hagyma helyett pedig cukrozott mákkal hintsd meg a krumpligaluskákat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK