2024.11.27., szerda - VirgilZalaegerszeg időjárása

Archivum

Házirétes ajándékba

2011. november 28. hétfő, 20:20
Címkék:

Bár a Zalaegerszeg botfai városrésze gasztronómiai vonatkozásban a mácsikról híres, a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai kitettek magukért, amikor is hatféle házi rétest tálaltak az asztalra.

 

Újra divat a rétes

Gombos Melinda és Kanta Gyuláné irányításával közel 20 tepsi rétest készítettek az asszonyok, hogy megvendégeljék klubtársaikat, a helyi civilszervezetek és a településrészi önkormányzat képviselőit a "Mindenki névnapja" rendezvényen. A 14 éves egyesület a településrész gasztronómiai hagyományait is igyekszik karban tartani, így húsvétkor mindig sütnek fánkot, hidegben kocsonyát főznek, melegben szalonnát sütnek, most pedig a rétes készítés tudományát mutatták be. A fiatalabb korosztály nagyrészt ez utóbbit csak nézni tudja. A finomság nehézségét a megfelelő tészta adja, a nyújtás inkább csak látványos, mint nehéz, ha az alapanyag megfelelő, mondta Gombos Melinda, aki üzemi konyhán dolgozott és násznépek sokasága is kóstolhatta főztjét.

- Ma újra divat a rétes, bár a fiatalok inkább a készen kapható lapokból szeretik készíteni. A házi rétes azonban sokkal finomabb, bár nehéz elkészíteni - mondta Gombos Melinda. - Nagyon fontos, hogy a tészta hozzávalói kellő hőfokúak legyenek, a víz csak langyos lehet. Aztán háromnegyed óráig kell püfölni a tésztát, amíg szó szerint fényes nem lesz és elválik az edény falától és a kéztől. A lágyságra azonban ekkor is ügyelni kell. Domináljon az összetevők között a langyos, olvasztott zsír az olajjal szemben. Egy tányérnyi tésztából aztán ki lehet nyújtani egy asztalnyi nagyságot. A töltelék lehet túró, meggy, tök, mák, alma, káposzta, kerekrépa.

botfa-retes 1

Háromnegyed óráig püfölték, majd kinyújtották

 

A fenti változatok aztán 50 főre számolva mind az asztalra is kerültek.

- Az alapanyagokat közösen vásároltuk, otthonról hoztuk, vagy felajánlásból kaptuk - mondta Olasz Gyuláné klubelnök, miközben körbekalauzol a közösségi ház falára kiállított nosztalgia falnál. Itt a tagok régi fotói láthatók, köztük az 1963 - ban tartott főzőtanfolyam résztvevőit ábrázoló is. Mint mondja, nemcsak a fényképek, de az akkori receptek is megvannak még. S ha lennének fiatal érdeklődők, talán újra indulhatna a tanfolyam, akár a rétes készítéssel is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK