Archivum
Házirétes ajándékba
Bár a Zalaegerszeg botfai városrésze gasztronómiai vonatkozásban a mácsikról híres, a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai kitettek magukért, amikor is hatféle házi rétest tálaltak az asztalra.
Újra divat a rétes
Gombos Melinda és Kanta Gyuláné irányításával közel 20 tepsi rétest készítettek az asszonyok, hogy megvendégeljék klubtársaikat, a helyi civilszervezetek és a településrészi önkormányzat képviselőit a "Mindenki névnapja" rendezvényen. A 14 éves egyesület a településrész gasztronómiai hagyományait is igyekszik karban tartani, így húsvétkor mindig sütnek fánkot, hidegben kocsonyát főznek, melegben szalonnát sütnek, most pedig a rétes készítés tudományát mutatták be. A fiatalabb korosztály nagyrészt ez utóbbit csak nézni tudja. A finomság nehézségét a megfelelő tészta adja, a nyújtás inkább csak látványos, mint nehéz, ha az alapanyag megfelelő, mondta Gombos Melinda, aki üzemi konyhán dolgozott és násznépek sokasága is kóstolhatta főztjét.
- Ma újra divat a rétes, bár a fiatalok inkább a készen kapható lapokból szeretik készíteni. A házi rétes azonban sokkal finomabb, bár nehéz elkészíteni - mondta Gombos Melinda. - Nagyon fontos, hogy a tészta hozzávalói kellő hőfokúak legyenek, a víz csak langyos lehet. Aztán háromnegyed óráig kell püfölni a tésztát, amíg szó szerint fényes nem lesz és elválik az edény falától és a kéztől. A lágyságra azonban ekkor is ügyelni kell. Domináljon az összetevők között a langyos, olvasztott zsír az olajjal szemben. Egy tányérnyi tésztából aztán ki lehet nyújtani egy asztalnyi nagyságot. A töltelék lehet túró, meggy, tök, mák, alma, káposzta, kerekrépa.
Háromnegyed óráig püfölték, majd kinyújtották
A fenti változatok aztán 50 főre számolva mind az asztalra is kerültek.
- Az alapanyagokat közösen vásároltuk, otthonról hoztuk, vagy felajánlásból kaptuk - mondta Olasz Gyuláné klubelnök, miközben körbekalauzol a közösségi ház falára kiállított nosztalgia falnál. Itt a tagok régi fotói láthatók, köztük az 1963 - ban tartott főzőtanfolyam résztvevőit ábrázoló is. Mint mondja, nemcsak a fényképek, de az akkori receptek is megvannak még. S ha lennének fiatal érdeklődők, talán újra indulhatna a tanfolyam, akár a rétes készítéssel is.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Még lehet jelentkezni a Keresztury SzavalógáláraMűszakilag hibás sparhelt miatt izzott a korom egy becsvölgyei kéménybenBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatánFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrök -
rovatunk hírei
"Amerikából jöttünk, 25 érmet hoztunk!” Újdonságok a gyenediási piaconTermálfürdő és szálloda az egyensúlyértA vendéglátós szakma színe-javaHévízi virágosítása meleg színekkelJapán méhész delegáció ZalábanAranykorúak juniálisaPiknik a VizslaparkbanTour de Hongrie bicajversenyNe mobiloz biciklizés közben! top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődése