2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Friss, valódi tejtermékek

2014. március 31. hétfő, 14:38
Címkék:

A Zalaco évek óta árusít győrvári házi tejet pékáru szaküzleteiben, így adódott az ötlet, hogy a tehenészettel közösen tejüzemet létesít. 2013 decemberében kezdték meg a termelést a zöldberuházásban felépített üzemben, mellyel párhuzamosan tejboltokat és tejivókat nyitottak elsőként Vas megyében. Az új tejtermékekkel a Zalaco Zala megyei pékáru-szaküzleteiben is találkozhattak már a vásárlók. Jó hír a zalaegerszegiek számára, hogy a piacon hamarosan nyílik az első megyei tejbolt.

ESP termekek2 A Zalaco tejboltot nyit a zalaegerszegi piacon

– Miért kezdtek bele a tejfeldolgozásba? – érdeklődtünk Berta Lászlótól, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatójától.

– Ennek fő oka az volt, hogy szinte naponta szembesültünk azzal a szomorú ténnyel, hogy Magyarországon lehetetlen folyamatosan azonos minőségben és mennyiségben tejet, túrót, vajat, sajtot kapni sütőipari termékeink gyártásához. A minőségi alapanyagok biztosítása mellett legalább annyira fontos volt számunkra az is, hogy felélesszük azt a kihalt hagyományt, amit a hangulatos, közösségi térként is funkcionáló tejivók, tejboltok képviseltek 30-40 évvel ezelőtt az egész országban. Ennek okán határoztuk el, hogy a győrvári tehenészeti telepen a Provid Kft.-vel közös vállalkozásban tejüzemet építünk, és létrehozzuk a közös tulajdonú Győrvár Tej Kft.

ESP uzem 03

– Miben rejlik az üzem különlegessége?

– Magyarországon ilyen típusú tejüzem még nem létesült szarvasmarhatelep mellé, ami több okból is példátlan a maga nemében. Részben azért, mert magyar, azon belül is Vas megyei illetve győrvári terméket állít elő. A tehenek itt élnek, a környéken termesztett takarmányt esznek, itt adják le tejüket, ami mindössze egy hetvenméteres csövön át érkezik az üzembe. Mivel nincs szállítás, a tejet valóban teljesen friss állapotban tudjuk feldolgozni, a késztermékeket pedig saját boltjainkban értékesítjük. Ezáltal a teljes gyártási és értékesítési folyamatot kontroll alatt tartjuk, ami egyben komoly garanciát is jelent az állandó magas minőségre.

– A tejboltok nyitását milyen koncepció vezérelte?

– A pékáruk értékesítése tekintetében immár egy jól kiépített szaküzlethálózatra támaszkodhatunk, melynek mintájára a tejbolt-hálózat kiépítése kezdtünk. Azt gondoltuk, miután az üzem győrvári, úgy illik, hogy az első tejboltokat és tejivókat Vas megyében hozzuk létre. Az ingatlanok mérete alapján döntöttünk. A kisebb helyiségekben tejboltokat alakítottunk ki a szombathelyi vásárcsarnokban, a Szűrcsapó utcában, valamint Sümegen. A nagyobbakban tejivókat létesítettünk a helyben fogyasztás lehetőségével, Szombathely főterén, Kőszegen, Körmenden és Sárváron. Jó hír a zalaegerszegiek számára, hogy a piacon egy-két héten belül megnyitjuk az első zalai tejboltot, amit majd a Berzsenyi utcai követ. Az új tejtermékeinket pékáru boltjainkban már megismerhették a Zala megyei vásárlók is, a különbség abból adódik, hogy a tejszaküzletekben nemcsak csomagolt, hanem kimért áru, valamint teljesebb választék kapható.

ESP uzem 07

– Mennyi tejet dolgoznak fel jelenleg, és milyen tejtermékeket készítenek?

– Alig négy hónap alatt eljutottunk napi 4-5 ezer liter tej feldolgozásához, ami nagyon szép eredmény, hiszen az üzem kapacitása napi 11-12 ezer liter. Tejből kétfélét gyártunk, a minimum 3,7 százalékos teljes tejet, valamint a csökkentett zsírtartalmú 1,5 százalékos tejet. A teljes tej semmilyen manipuláción nem esik át, egyszerűen olyan, amilyent a tehén ad. Ráadásul nincs homogénezve, mindössze egy kíméletes hőkezelést kap, ahogy a csökkentett zsírtartalmú tej is. Az általunk előállított tej ezért természetes frissességű, ízvilágú és vitamintartalmú. A tejből készített termékeinkről (vaníliás tej, kakaó, kultúra, kaukázusi kefír, túró, vaj, sajt stb.) ugyanez mondható el. Tejivóinkban sikertermékké váltak a mézes vagy anélkül készített tejszínhabok és joghurtok. Körülbelül egy hónap múlva már szélesebb választékban lesznek kaphatók a gyümölcsös joghurtok és a különféle ízesítésű ivójoghurtok. Hamarosan megkezdjük a keménysajtok készítését is.

– Miként gondolkodnak a csomagolástervezés, az arculati megjelenés terén?

– Nem a színes, feltűnő, mostanság szokásos csomagolásban gondolkodunk, termékeink megjelenésében és marketingjében az egyszerűséget, mondhatni a retro jelleget kívánjuk követni. A valóságot szeretnénk sugározni vevőink felé, hogy ezek valóban megbízható kézműves minőségű termékek tartósítószerek, stabilizátorok és aromák nélkül.

ESP kanizsai bol 1961

– A győrvári tejüzem létesítése, beindítása mellett telephelyfejlesztésbe is kezdtek az elmúlt évben.

– A 2013-as esztendőt közepes eredménnyel zártuk. Árbevételünket 28, nyereségünket 75, létszámunkat 15 százalékkal tudtuk növelni 2012-hez képest. Úgy láttuk, növekedésünk egyik gátja, hogy kinőttük a Kaszaházi úti sütőüzemünket. A zalaegerszegi északi ipari parkban vásároltunk meg egy 2,5 hektáros terület, ahol már elkezdtük az új telephely építését. Fagyasztott pékáru termékeink gyártását telepítjük át az új csarnokba, ahol 1200 raklapos mélyhűtő tároló is rendelkezésre áll. A beruházásnak köszönhetően mintegy 150 fővel nő létszámunk, az új üzemet várhatóan augusztus 20-án adjuk át. A jelenlegi telephelyen marad a napi friss és csomagolt pékáru termékek készítése és a cukrászat. A felszabadult üzemcsarnokban a korábbinál sokkal optimálisabb helyet alakíthatunk ki sütőipari tanműhelyünk számára, mert fontos számunkra, hogy növekvő létszámigényüket saját magunk által képzett tanulókkal oldjuk meg. Jelenleg közel negyvenen tanulnak. Büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak képzést, hanem állást is tudunk nyújtani. Határozatlan idejű munkaszerződéssel várjuk az üzembe a tanulmányaikat idén befejező fiatalokat is – mondta Berta László.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK