Archivum
Főzz maradékokból!
Nem muszáj egyből a boltba a rohanni, amikor maradék alapanyagokból is lehet ízletes ételt készíteni. Néhány darab krumpli, hagyma, egy darabka kolbász, a karácsonyi töltött káposztából kimaradt, kétmaroknyi savanyított káposzta szinte mindig fellelhető a hűtőben illetve a spájzban.
Gondolkodtam, mit is főzzek. Paprikás krumpli... Olyan snassz, ötlettelen. Mondjuk, a savanyított káposzta savanyúságként megállta volna a helyét. Korhelyleves... Ehhez meg kevés a káposzta, boltba pedig nem megyünk. Tepsis egytálétel – villant át az agyamon. Imádom a főzőműsorokat, melyekből számtalan ötletet meríthetünk, nemkülönben a pozitív hozzáállást. A sütés-főzés ugyanis nem unalmas rabszolgamunka, hanem alkotókedvünket, kreativitásunkat gyarapító elfoglaltság, mely során magunk és mások javára teszünk. Miután az étellel tartjuk fenn szervezetünk működését, nem mindegy, hogy miért és mit eszünk. "Azért eszünk, hogy éljünk és nem azért élünk, hogy együnk." Megszívlelendő mondás, ami számomra azt jelenti, hogy többnyire olyan ételeket fogyasszak, melyeket természetes alapanyagokból magam készítek el.
Na de térjünk vissza a tepsis egytálételünkre! A nyers krumplit vékony szeletekre vágtam fel, majd a pálmazsírral kikent tepsibe rakosgattam. Borssal, pirospaprikával, sóval szórtam meg. Rátettem a házi kolbászt, amit előtte serpenyőben kissé átsütöttem, hogy levet engedjen. Erre raktam a felszelt vöröshagymát, egy kevés felaprított fokhagymát és az enyhén átmosott savanyított káposztát, amit meghintettem kevés liszttel. Ezután a fóliával lefedett a tepsit az előmelegített sütőbe tettem. Félidőben meglocsoltam egy kis vízzel és két-három deci tejföllel. Jó közepes lángon fél óra alatt készre is párolódott, a krumpli megpuhult, az ízek összeértek. Az utolsó tíz percben fólia nélkül sütöttem, hogy egy kicsit megpiruljon a tepsis kolbászos káposzta. Tálaláskor még meglocsoltam egy kis tejföllel. Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Műszakilag hibás sparhelt miatt izzott a korom egy becsvölgyei kéménybenBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatánFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökHanga a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház idei első újszülöttje -
rovatunk hírei
Újévi fogadást tartott Zalaegerszeg polgármestereSziklák, napfelkelték Észak-AmerikábanEgy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaÚj lézeres eljárás a zalaegerszegi kórház urológiájánA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnél2025-ben is kéményseprők kívántak boldog új esztendőtBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődéseJól sikerült jubileumi évet zárt a Bogáncs2025 a felismerések és a szárnyalás éve lesz top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődése