Archivum
Most tegyünk el vitamint télre!
Ha szeretnénk a friss zöldségek és gyümölcsök ízét, vitamin és ásványianyag-tartalmát átmenteni a téli hónapokra, vegyük fontolóra a befőzés lehetőségét. Bár sokan gondolják azt, hogy a lekvár- és paradicsomlékészítés, a savanyúság, a lecsó eltevése időigényes, aprólékos munka, mégis érdemes vele próbálkozni. A modern konyhai eljárásoknak köszönhetően ugyanis jelentősen csökkenthető a ráfordított idő, nem beszélve arról az örömről, amit a magunk készítette étel okoz. Főleg, ha a télire szánt gyümölcsöt vagy zöldséget a saját kertünkből szedtük.
Íme néhány tipp, recept, ami kevésbé időigényes, megőrzi az értékes összetevőket, és felidézi majd télen a nyár ízeit.
1.) Fűszernövények. A friss fűszernövényeket többféle módon is le lehet fagyasztani. A petrezselymet, kakukkfüvet vágjuk fel, apróra, úgy, mint amikor frissen használjuk fel. Majd kb. annyit, amennyit majdan egy főzéshez kell, csomagoljunk be alufóliába, és egy kis dobozkába téve fagyasszuk le. A doboz tetejére természetesen írjuk rá, mi van benne.A bazsalikomot, citromfüvet, mentát legjobb jégkockatartóban lefagyasztani. A szárról szedjük le a leveleket, és töltsük meg a rekeszeket úgy, hogy ne lógjanak ki belőle. Tegyünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd mélyhűtőbe vele. A tartók oldalára ragasszunk kis címkéket, hogy mi van benne. A rozmaring ágacskákat, zellerzöldet egyszerűen tekerjük be alufóliába, és úgy tegyük a mélyhűtőbe.
2.) Lecsó eltevése. A szokásos módon készítsük el a lecsót, majd egyszerűen töltsük befőttes üvegekbe, úgy, hogy színültig legyen, és a tetején 4-5 mm zsiradék maradjon. Szorosan zárjuk le a befőttes üveget és tegyük hűvös helyre. (Tárolóba, pincébe, vagy a hűtő valamelyik polcára.) Hónapokig eláll így, és nem csupán arra jó, hogy előkapjuk, ráüssünk pár tojást, hanem ízesítéshez is. A megbontott üveget azonban mindig tegyük a hűtőbe, és egy héten belül használjuk el.
3.) Resztelt szilva. Az igazi szilvalekvár elkészítése hosszadalmas művelet. Ám egyszerűbb változata is elkészíthető. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, lábasba tesszük. 1 kilónyi szilvához 15-20 dkg cukrot teszünk és feltesszük főni. Kis tűzön, időnként megkevergetve addig főzzük, míg habos, híg leve be nem sűrűsödik. A befőttes üvegeket színültig töltjük, majd az üveg szájára két réteg folpack közé egy csapott mokkáskanálnyi szalicilt teszünk és úgy zárjuk le az üvegeket. Egy fotelben, vagy az ágy sarkában "megágyazunk" az üvegeknek, azaz paplanba, vagy takarókba burkolva hagyjuk kihűlni őket. Nem csupán lekvárként fogyasztható, hanem például kelt zsemlegombóccal önálló ételként is nagyon finom. A reggeli müzlihez natúr joghurttal keverve használhatjuk ki legelőnyösebben a szilva bélműködést segítő tulajdonságát. S bár a főzéssel C-vitamin tartalma elvész, ám A vitamin és vastartalma, és egyéb ásványi anyag tartalma megmarad.
Forrás: www.eletforma.hu
Készítettem még dzsemet őszibarackból és szilvalekvárt is teszek el a hétvégén a fent leírt módon.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Épül az új térköves járda a zalaegerszegi Hunyadi utcábanForgalmi akadály van a 74-es úton, Nekeresd közelében Még lehet jelentkezni a Keresztury SzavalógáláraMűszakilag hibás sparhelt miatt izzott a korom egy becsvölgyei kéménybenBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatán -
rovatunk hírei
Gasztroséta HévízenHódolat a fénynek - VESZELI LAJOS festőművész kiállításaDrabik István és Drabik Tamás - kiállításEsküvői Nyílt Nap 2025.Évköszöntő Szekeres Adrienn koncertVILÁGJÁRÓ - Észak-Amerika nemzeti parkjaiXII. Újévi KoncertZalaegerszegi Szilveszter 2024.Varázskör Júlia bölcsőjénél III.Téli szünidei matiné a Mindszentyneumban top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődése