2024.11.22., péntek - CecíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Drótos Gyöngyi mézeskalácsai

2023. december 16. szombat, 18:53
Szerző, fotó: Sámel József
A mézeskalács egy csoda, ráadásul szeretet illata van, maximálisan illik a karácsonyi ünnephez – mondja Drótos Gyöngyi, aki e mottó alapján nem csak készíti a díszes és finom süteményeket, hanem a Zalaszántón alapított és működtetett múzeumában be is mutatja őket.

A zalaszántói múzeumában mutatja be a dekoratív finomságokat

- Nem megszokott módon, munkahelykeresés során kerültem kapcsolatba a mézeskaláccsal – idézte a kezdeteket, melyek tizenhat esztendőre nyúlnak vissza. – Több helyen is dolgoztam, neveltem a kislányom, szerettem volna olyan munkát, ami mellett több idő jut rá. Nem igazán jártam sikerrel, lépnem kellett. A hegyi birtokon, a pincében találtam öt kilogramm mézet, azon agyaltam, mit tudnék kezdeni vele. Így merült fel a mézeskalács ötlete, mint utolsó mentsvár. Aztán sorban jöttek az ötletek, folyamatosan olvastam, kutattam, miközben készültek a különböző formájú sütemények. Nagyon szeretem ezt a munkát, egyet azonban bevallok és felvállalok: a sütés részét nem kedvelem annyira, de nyilván nem lehet kihagyni a sorból.

S hogy miként készül a mézeskalács?

- Elárulom, egy bevált, kiforrott receptem van. Kell hozzá 50 dkg méz, 12 dkg margarin, fél csomag őrölt fahéj, 1 és fél teáskanálnyi szódabikarbóna, 4 tojássárgája, 70-80 dkg liszt és 25 dkg porcukor. A mézet langyosítjuk, belekeverjük habverővel a kockára vágott margarint, porcukrot, ha hideg, a tojásokat, és a végén a lisztet. Összenyomkodjuk, egy éjszakát pihentetjük. Másnap átgyúrjuk, megint hagyjuk egy órát pihenni. 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, szilikonos sütőpapíron átkenjük kávé (mini) tejszínnel. 180-190 Celsius fokon megsütjük, ennek ideje 7-8 perc. Jó tanács: nem lehet otthagyni! A cukormáz elkészítése sem bonyolult. Müzlis tálba két evőkanál tojásfehérjét teszünk, átszitált porcukorból annyit keverünk hozzá, hogy tejföl állagú legyen. Keresztet csinálunk a mázból a tál szélére, ha középen elterül, még cukor kell, ha megmarad egymáson a „zsinór”, akkor zacskóba vele, s kezdődhet a díszítés. elárulom, a süteményhez a vegyesméz a legjobb. Annak idején egy idős méhész bácsi mondta nekem, hogy azért, mert az a legtartalmasabb, abba a méhek belehordanak mindent.

Hogy a jó mézeskalácsnak mi a titka?

- Nos, első a jó méz, s az, hogy a receptet tartva mindent bele kell tenni pontosan. Nem szabad spórolni az alapanyagokkal.

A kezdéstől számítva gyorsan jött az ötlet, hogy az elkészült mézeskalácsokat be is kellene mutatni az érdeklődők számára. Felmerült a múzeum ötlete. A régi parasztházban kialakított kiállításon a klasszikus mézeskalácsoktól egészen a mai formákig találunk alkotásokat, gondosan és precízen készített és díszített süteményeket. 

-Sorban jöttek hozzám az emberek, érdeklődve a mézeskalács készítéséről, annak hagyományairól. Ekkor gondoltam arra, hogy bemutatóteret kellene nyitnom, hiszen ott a teljes készletet és a munkálatokat is bemutathatom. Annak érdekében, hogy a múzeum hangulatos legyen és valóban azt az érzetet adja vissza, amit a mézeskalács megkíván, elkezdtem gyűjteni a berendezési tárgyakat, eszközöket. Kaptam régi kredenceket, falvédőket, valamint sok más olyan eszközt, melyek illettek a parasztházba. A bemutatott sütemények száma egyre gyarapodott, úgy gondolom, hogy jócskán van itt látnivaló. Azt szoktam mondani, hogy aki ide bejön, az nem máshová, mint Mézeskalácsországba érkezik. A mézeskalács sütésnek is megvannak a maga trendjei. Vannak klasszikus, hagyományos formák, amiket mi is ismerhetünk gyerekkorunkból, vagy a nagymama konyhájából. Gondoljunk a tükrös mézeskalács szívekre, a házakra, a huszárokra, babákra. Kevesen tudják, de ezek a formák sokkal több jelentést hordoznak, mint gondolnánk. A mézeskalácsokat már a régi időkben is ajándékozásra szánták, és közvetítettek velük egy érzést, egy jókívánságot, minden darabnak megvolt a maga jelentése. Hozzá kell tenni, hogy a rómaiaktól származó mézeskalács szinte minden országban megtalálható, mindenütt készítik. Ebből a szempontból nem hungarikum. Ha azonban a mézeskalács huszárt említjük, nos, az már lehet magyar különlegesség.

Drótos Gyöngyi – aki a magyar mézeskalács kultúrtörténeti jelentőségének megőrzéséért, valamint a mézeskalács készítés ápolását, továbbadását elhivatottan szolgáló munkája elismeréséért a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést is átvehette a Magyar Köztársaság elnökétől - azt mondja: az emberek már régebben is tudták, hogy a mézeskalács ajándékozás nem más, mint a pillanat története. 

- A sütemény ugyanis tönkremegy, de az ajándékozás apropója, az azzal átélt érzések viszont egész életre szólóan megmaradnak. Aki a múzeumba betér, azt kivétel nélkül mindig kóstolóval fogadom. Csakis ezt követően mutatom be a gyűjteményt és mesélek a készítés, a hagyományok minden részletéről.

A mézeskalács készítésről ismertető anyagokat szeretne készíteni Drótos Gyöngyi, külön a felnőtteknek, illetve a gyermekeknek.

- Amióta készítem a mézeskalácsot, folyamatosan gyűjtöm az anyagokat, ennek eredményeként a felnőtteknek szóló rész anyaga el is készült. Nem kell nagy kötetekre gondolni, sokkal inkább olyan tájékoztatóra, melyeket jól tudnak használni, forgatni az emberek, a múzeumba látogatók. Szeretném folytatni ezt a munkát, óvodások és iskolások számára is be kívánom mutatni a mézeskalács készítés tudnivalóit, rejtelmeit, természetesen játékosan, érdekesen, hogy legyen kedvük ezzel foglalkozni. Hogy ők is megtapasztalják: A mézeskalács egy csoda!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK