2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pajtamozi és orgonakoncertek a Göcseji Falumúzeumban

2024. május 17. péntek, 15:36
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Orgonakoncertekkel, pajtamozival, folk-és etno délutánokkal készül a nyári szezonra a Göcseji Falumúzeum. A skanzen az új kezdeményezések mellett a hagyományos nagyrendezvényeit is megtartja, illetve befogadja a különféle egyesületek által szervezett programokat.

Nyári újdonságok a skanzenben 

A falumúzeum vezetője, Varju András érdeklődésünkre elmondta, hogy az adventi időszakban népszerűek voltak az orgonakoncertek. A skanzen zalacsébi fatemplomában tavaly avatták fel a restaurált Klügel orgonát, melyet Mátyás István orgonaművész szólaltatott meg először. A karácsonyi időszakban minikoncerteket is szerveztek, amik olyan jól sikerültek, hogy az intézmény folytatja a sorozatot. Május 25-én Vadász Attila orgonaművész nyitja a sort. A sorozat részeként augusztus 20-án Mátyás István is fellép. Utóbbi orgonista nemrégiben lemezfelvételt készített a skanzen orgonáján: a „Bach a Göcseji Falumúzeumban” című bakelitlemez várhatóan szeptemberben jelenik meg.

A pajtában mozit alakítanak ki a nyári időszakra

A szabadtéri múzeum egyik újítása a Pajtamozi, mely a Múzeumok éjszakáján nyitja ki először a kapuit.

- Mivel a Múzeumok éjszakájának idén „Gólpassz” jelszóval a foci lesz a fő témája, arra gondoltunk, hogy a nagykutasi torkospajtát mozivá alakítjuk, és levetítjük a Brazilok című magyar vígjátékot. Innen jött a további gondolat, hogy a Pajtamozi működjön egész nyáron, heti-kétheti rendszerességgel. A Nemzeti Filmintézetnél elérhető filmekből válogattunk. Nem tagadom, a Pajtamozi repertoárja kicsit szubjektív lesz, mert olyan filmeket vetítünk, melyek nagy hatással voltak rám az életem valamelyik szakaszában – árulta el Varju András. – Így a Megáll az idő, a Cha-Cha-Cha, a Rocktérítők és az Eszkimóasszony fázik is műsorra kerül.

A falumúzeum vezetője úgy látja: nyitniuk kell, mert a nagy költségvetésű fesztiválokkal nem tudnak versenyezni, ezért inkább heti rendszerességű, kisebb, családiasabb programokban gondolkodnak. A mozi mellett a pajta etno-esteknek is otthont adna, kisebb koncertekkel és bakelitlemez-hallgatással. De a megszokott nagyrendezvények (Egerszegi búcsú, augusztus 20. Márton-nap) sem maradnak el a skanzenben.

- Újdonság lesz, hogy idén nyáron a felnőtteknek is szervezünk tábort. Oka ennek az is, hogy a gyermektáboraink iránt kisebb az érdeklődés, ezért kevesebb turnusban hirdetjük meg őket. Városszerte nagyon sok a diákoknak, óvodásoknak szóló nyári program, sokfelé mennek a gyerekek. A felnőttek viszont – mint az az előzetes jelentkezésekből kiderült – szívesen jönnek olyan táborba, ahol a hagyományos épületfenntartási munkákról, épületdíszítésről, kertészkedésről, állattartásról szerezhetnek hasznos információkat, gyakorlati ismereteket. 

Varju András arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a közelmúltban került sor a magyar-osztrák „InnoGuide4CHT” uniós projekt nyitó rendezvényére, a stübingi Osztrák Szabadtéri Múzeumban. A program egyik partnere a Göcseji Falumúzeum. A projekt arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet a digitális technikát a kulturális örökségvédelem, és jelen esetben egy szabadtéri néprajzi gyűjtemény javára fordítani. A skanzen a siketek és nagyothallók számára szeretne célzott információkat és élményt adni Göcsej néprajzi értékeiről.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK