2024.08.24., szombat - BertalanZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Németh János Ecce homo című domborműve a Göcseji Falumúzeumba került

2024. augusztus 20. kedd, 22:07
Szerző, fotó: B.K.
Az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma, az 1968. augusztus 20-án nyílt Göcseji Falumúzeum születésnapján új műalkotással lett gazdagabb az intézmény. Németh János Kossuth-díjas keramikus művész „Ecce homo”, azaz „Íme, az ember” című alkotását e napon avatták fel.

 „Íme az ember” a skanzenben, a zalacsébi templom mellett

Az egykor Zalacsében állt fatemplom mellett kapott helyet a négy részből álló dombormű, mely közel egy idős a falumúzeummal, de eddig jobb sorsra várva vándorolt. Először a Műcsarnokban kapott helyet, majd több helyszín után végül az alkotó udvarában várta végleges helyét 10 évig. A múzeum két vezető munkatársa Varju András és dr. Kostyál László, hosszú előkészítő munkája után került az alkotás a skanzenbe. A több település emlékét éltető számos muzeális építmény mellé így most bekerült az emberábrázolás is. Pontosabban az ember életútja, annak négy stációja. A szerelmes fiatal pár, a nagymama a nagypapa emlékével, a tavaszt és új életet hirdető virág és madár, valamint a golgota.

A dombormű a falumúzeumban találta meg a helyét

- Amikor ezt a domborművet készítettem, még ritkaság volt ez a stílus, mely a fazekas munkához hasonlóan formai elemekből készült. Nem a részleteken van a hangsúly, hanem a mondanivaló a lényeg, melyet nagy mérethez társítottam, ahogy az szokás volt az ókori szobrok esetében. Visszaemlékezés ez az egész életünkre, mert mindenkinél megvan ez a folyamat és mindenki a golgota közelébe kerül egyszer – mondta Németh János. – Minden műalkotás addig él, amig megszólítja az embert, érzelmet vált ki. Az életemnek egy kis szakasza ez, mely remélem, megérinti a látogatókat és szeretettel fogadják. 

Az avatáson Varju András osztályvezető és Havas Bálint múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd egyéb elfoglaltsága miatt dr. Kostyál László tudományos igazgatóhelyettes levélben intézett szavait olvasták fel. 

- Generációk születnek, szeretnek és halnak meg. Íme, az ember. Bár a falusi környezetbe nem illene egy modern alkotás, de ezt az ábrázolást befogadta a környezet, igazi otthonra talált itt. Hiteles a jelképrendszere, az egykori falusi világhoz való személyes kötődést mutatja – üzente többek között a művészettörténész. 

Bali Zoltán, Németh János és Havasi Bálint

A leleplezés Havasi Bálint és Bali Zoltán alpolgármester tisztje volt. Előbbi megjegyezte: Különös öröm egy nagy pillanat részesének lenni, mely értéket teremt, ami a látogatók és az itt dolgozók lelkét emeli. 

Az idén 56 éves Göcseji Falumúzeumban augusztus 20-a alkalmából sok más programmal várták az érdeklődőket. A Falumúzeum Napján a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából kenyér szentelésre került sor, majd fellépett többek között Mátyás István orgaonaművész, emellett gyermekprogramok, hagyományőrző műsorok színesítették a rendezvényt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK