2024.10.26., szombat - DömötörZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Juhász Anna irodalmi műsora, iparművészet és arcrekonstrukció

2024. október 19. szombat, 18:31
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Zenés irodalmi délután, mesemondás, iparművészeti kincsek és archeogenetikai tárlatvezetés várta az érdeklődőket szombaton Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban.

Kulturális programkavalkád a Mindszentyneumban az "1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban" projekt részeként

Az „1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban” országos programsorozat részeként október 18-20-a között a megyeszékhely több kulturális intézményében előadások, kiállítások segítségével mutatják be történelmi örökségünket, hagyományainkat, irodalmi-, zenei-, vagy éppen tárgyi értékeinket.

Sárik Péterrel és Szőke Nikolettával Juhász Anna beszélgetett

A program keretében Zalaegerszegre látogatott Juhász Anna irodalmár, aki Szőke Nikoletta zalaegerszegi születésű énekessel, valamint Sárik Péter Erkel Ferenc-díjas jazz-zongoraművésszel beszélgetett a Mindszentyneum konferenciatermében. A „Sanctum. A szentély dallamai” című zenés irodalmi délutánon sok minden szóba került. Többek között, hogy kinek mit jelent a szentély, a szent hely fogalma, hogy milyen technikákkal lehet „lelassulni” a mai pörgős világban, és hogy a beszélgetőtársak milyen személyes tárgyakkal idézik meg az otthon hangulatát, melegét, ami esetleg segít nekik az alkotási folyamatban is. A délutánt saját szerzeményű dalokkal és feldolgozásokkal színesítették a zenészek, míg Juhász Anna az egyes témákkal kapcsolatban irodalmi példákat hozott, verseket idézett.

Szőke Nikoletta énekelt is a délután folyamán

A Mindszentyneum aulájában mindeközben „Iparkodjunk!” címmel az Iparművészeti Múzeum vándorkiállítását tekinthették meg a betérők (a tablókat és a hozzájuk kapcsolódó díszes, míves tárgyakat október 23-ig láthatják az érdeklődők). Az utazókiállítás célja, hogy bemutassák az Iparművészeti Múzeum egyes gyűjteményeit, valamint a budapesti Üllői úti főépület feltárásának és rekonstrukciójának részterületeit. A mostani tárlat a múzeum két önálló, jelentős műtárgyakkal rendelkező gyűjteményére hívja fel a figyelmet: a könyvtárra és az adattárra. Az intézmény már alapítása óta gyűjti a nemzetközi és hazai iparművészet legjelentősebb könyveit, hagyatékait, papíralapú műtárgyait és dokumentumait. Ezekből láthat egy válogatást a zalaegerszegi közönség. Többek között díszes könyvritkaságok, porcelánok, egy 1890-es kinyitható papírbetlehem, sőt 19. századi puzzle is szerepel a válogatásban.

Iparművészeti ritkaságok az aulában

Az emeleti időszaki kiállítóteremben látható „A hunoktól az Árpád-házig” című kiállítás, mely  a  Magyar Természettudományi Múzeum jóvoltából a modern tudományok újabb kutatásainak eredményeit mutatja be. A vándorkiállítás a Kárpát-medencei lovasnomád sztyeppei népek életébe kalauzolja a látogatókat, mégpedig hun, avar, honfoglalás kori, besenyő és Árpád-házi sírokban talált koponyák, valamint a belőlük készült arcrekonstrukciók alapján. Szombat délután dr. Maár Kitti arcehogenetikus tartott tárlatvezetést. A régészeti genetikával foglalkozó szakember arról beszélt, hogy tudományos módszerekkel hogyan vizsgálható a fent említett népcsoportok és a honfoglaló magyarok genetikai öröksége. Milyen keleti és európai kapcsolatok mutathatók ki a csontokban rejlő örökítőanyag elemzéséből.

Míves könyvek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből

Beszélt továbbá a honfoglalás kori koponyalékelésről, valamint arról, hogy a szakemberek az előkerült koponyák alapján miképp készítik el az arcrekonstrukciót. Elsősorban azokat az alaki sajátosságokat keresik a koponyacsontokon, amelyekből az arc egyedi tulajdonságaira lehet következtetni. A szobrászati arcrekonstrukció során először másolat készül az eredeti koponyáról, melyre aztán úgynevezett mérőtöviseket rögzítenek. Ezek jelzik, hogy az arc adott pontján milyen lehetett az izmok vastagsága. Hosszabb tűkkel pedig a szemzug, a száj helyét és annak szélességét jelölik ki. Mindezek az orr méretét és hosszát is képesek kirajzolni (így az orr nem kreatív munka eredménye – tette hozzá). A rekonstrukció során már a legmodernebb (3D-s) technikákat is használják a szakemberek.

Dr. Maár Kitti tárlatvezetése

A programok október 20-án is folytatódnak, október 23-án pedig a második születésnapjára készül a Mindszentyneum. Ekkor további tárlatvezetések és előadások várják a közönséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK