2024.10.01., kedd - MalvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hevesi András karmesterről a Lokálpatrióta klubban

2024. június 22. szombat, 12:39
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Hevesi András, zalaegerszegi születésű karmester és zeneszerző, illetve a róla készült „Emlékkönyv” volt a téma a zalaegerszegi Lokálpatrióta klub legutóbbi összejövetelén.

Pécsi Nemzeti Színház munkájában is részt vett Hevesi András

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban dr. Tüskés Anna művészettörténésszel, a könyv szerkesztőjével, részben szerzőjével Iványi Ildikó beszélgetett. 

Tüskés Anna

Tüskés Anna elmondta, 2018 óta igyekeznek a Pécsi Tudományegyetem Művészettörténeti Tanszékén elkészíteni a XX. század második felében Pécshez köthető művészek monográfiáját. Ebbe a sorozatba illeszkedik Hevesi András karmester, zeneszerző, akit munkásságának első korszaka a baranyai megyeszékhelyhez köt. A Pécsi Nemzeti Színház, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház művészi munkájában vett rész Hevesi. Aki egyébként több generációra visszavezethetően Zalaegerszeghez kötődik, ezért is neveztek el róla utcát a Géva-hegyen, ahol az egykori családi gazdaság volt. 

Tüskés Anna sok fotóval illusztrálva mutatta be a nevezett kiadványt. Ennek eső része visszaemlékezéseket, dokumentumokat, színikritikákat tartalmaz, illetve a hagyaték kottáit mutatja be. 

Részletesebben a zalaegerszegi gyermekkort, a tanulmányait, illetve munkásságának három nagy korszakát lehet megismerni a könyvből. Ez utóbbiban a pécsi éveket (1960-1973), a kecskeméti korszak (1973-1976, Katona József Színház), illetve a kaposvári időszak (1976-2009, Csiky Gergely Színház) követte. 

A dokumentumokat Tüskés Anna interjúi egészítik ki, az egykori művésztársakat szólította meg, hogy minél több szemszögből láthassa az olvasó az 1942-2009 között élt művész életét, személyiségét, munkásságát. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK